časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový ultrazvukový měřič tepla firmy Siemens

|

číslo 2/2002

Inovace, technologie, projekty

Nový ultrazvukový měřič tepla firmy Siemens

Obr. 1.

Nový ultrazvukový měřič tepla Ultraheat 2WR5 firmy Siemens, divize Přenos a rozvod energie, je v současné době v celosvětovém měřítku jediným ultrazvukovým měřičem tepla, jehož hydraulická část je vyrobena pouze z kovu, a to i pro malé velikosti průtoku od 0,6 do 2,5 m3 za hodinu. Proto za provozu nepodléhá hydraulická část otěru, pracuje s malým poklesem tlaku a nepotřebuje pohyblivé díly v průtokovém snímači. Toto řešení zajišťuje nízké náklady na provoz po celou dobu životnosti. Firma Siemens počítá u tohoto měřiče s životností delší než 15 let.

Patentovaný systém vedení ultrazvukového signálu umožňuje přesnost měření, která je vyšší, než požadují normy německého úřadu PTB a evropského úřadu CEN. Exaktní měření množství tepla při velmi malé spotřebě znamená samo o sobě dodatečný zisk pro provozovatele. Nový měřič je výsledkem splynutí obou dosavadních stavebních řad měřičů tepla Siemens Sonogyr a Ultraheat 2WR4 a dodává se ve všech běžných velikostech jmenovitého průtoku od 0,6 do 60 m3 za hodinu a jim odpovídajících stavebních délkách.

Měřič tepla 2WR5 měří tepelnou energii přenášenou vodou v okruhu výměníku tepla, počítadlo je pro všechny jmenovité průtoky stejné. Ultrazvukový měřič tepla lze použít například v předávacích stanicích sítí dálkového i lokálního vytápění, ve větších topných zařízeních pro více rodin v domech i na sídlištích, ale i v chladicích zařízeních. Tam pracuje nejen jako klasický měřič tepla nebo chladu, ale i jako kombinovaný měřič kondenzátu a také jako průtokové čidlo s rychlým impulsním výstupem, například pro měřiče tepla v páře. Měřič způsobuje tlakovou ztrátu menší než 200 milibar při jmenovitém průtoku. Pro provozovatele to znamená menší výkon čerpadla a tím i další úspory na nákladech.

Obr. 2.

Měřič měří teplotu v přívodním a vratném potrubí s vysokou stálostí a dynamikou při měření průtoku 1 : 100. Přitom registruje jak aktuální hodnoty výkonu, průtoku a teplot, tak jejich maximální hodnoty v zadané periodě měření. Vedle teploty vody 130 °C, na kterou je průtoková část dimenzována k trvalému provozu, je přípustné zvýšení teploty na 150 °C až po dobu 2 000 hodin. K naprogramovanému datu měřič sám přečte a uloží naměřené hodnoty. Tarifní registry umožňují variabilní způsoby fakturace.

Pro odečty měřiče je možné prostřednictvím ručního terminálu nebo PC využít optického rozhraní. Vhodné komunikační moduly umožňují začlenění měřiče do různých komunikačních systémů. Komunikační moduly pracují bez zpětných elektrických vlivů a lze je instalovat i odmontovat během provozu bez následné parametrizace. Navíc je přístroj vybaven zařízením pro autodiagnostiku, které včas varuje před znečištěním topné vody.

Měřič lze napájet z baterie s životností až 11 let nebo napětím ze sítě 230 nebo 110 V, 24 V stejnosměrným nebo střídavým napětím. Stavební délky odpovídají standardním rozměrům měřičů s vrtulkovými průtokoměry. Měřič je schválen v celé Evropě a splňuje požadavky normy EN 1434 třída 2.

SIEMENS s. r. o.
Evropská 33a
160 00 Praha
tel.: 02/33 03 11 11
http://www.siemens.cz