časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový typ rozváděčů ARISON Modular

|

číslo 7/2003

inovace, technologie, projekty

Nový typ rozváděčů ARISON Modular

Martin Němec, ARiS Jičín, a. s.

Jičínská společnost ARiS Jičín, a. s., vyvinula nový typ rozváděčů ARISON Modular pro tepelnou elektrárnu v tureckém Elbistanu.

Jedná se o modulární rozváděče, jejichž technické řešení umožňuje při případné poruše v rozváděči vyměnit během několika minut celý modul, který je poté odborně opraven v dílně (obr. 1). Tyto modulární rozváděče jsou určeny k použití v provozech, kde by jejich případná porucha a následný výpadek dodávky elektrické energie mohly ohrozit výrobu a způsobit velké ztráty. Jsou to především nemocnice, mrazírny, chemické provozy, hutě, sklárny a další provozy odvětví závislých na nepřetržitých dodávkách energie.

Obr. 1. Obr. 2.

Modulární rozváděče získávají ve světě stále větší podíl na trhu. Vyrábějí je renomované firmy, např. ABB, Siemens, Schneider. V České republice zatím nejsou příliš rozšířeny, a to i přes to, že k jejich širšímu uplatnění přispívá – v konkurenci zahraničních výrobků – výhodná cena.

Vývoj rozváděče s typovým označením ARISON Modular (obr. 2) trval dva roky a investice do vývoje se vrátily během jednoho roku. Díky zakázce a následné dodávce 320 rozváděčů do Turecka a také dodávce rozváděčů pro čínskou elektrárnu Shen-Tou byl rok 2002 jedním z nejúspěšnějších v historii firmy ARiS Jičín, a. s.