časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový tester MetroScope pro poskytovatele služeb

|

Nový přenosný testovací přístroj MetroScope šetří čas a peníze poskytovatelům služeb, kteří zavádějí či provozují přenosové služby na bázi Ethernetu. Unikátním přístrojem, a přitom levným gigabitovým LinkReflectorem, lze testovat propustnost sítě endto-end (z jednoho konce na druhý) podle RFC 2544, měřit rozptyl zpoždění a vykonávat BERT (Bit Error Rate Test, test bitové chybovosti) bez nutnosti použít další testovací zařízení MetroScope.
Fluke Networks jako první na trhu nabízí v podobě testeru MetroScope levné řešení, které umožňuje poskytovatelům služeb kompletní testování SLA (Service Level Agreement, smlouva o úrovni služeb) z jednoho konce linky na druhý. Díky tomu je na výběr několik způsobů testování. Jednak lze nechat LinkReflectory u zákazníka, takže jsou vždy připraveny k testování, jednak jimi lze vybavit techniky a MetroScope používat jako centrální tester.
Výhodou přístroje je skriptování. MetroScope dále podporuje testování podle standardů, např. podle RFC 2544. Testerem lze rovněž měřit rozptyl zpoždění paketů s přesností na mikrosekundy. Samozřejmostí je vytváření vlastních závěrečných zpráv.
Důkladné sledování provozu, detekce a monitorování VLAN (Virtual Local Area Network, virtuální lokální síť), sledování SNMP (Simple Network Management Protocol, protokol podporující monitoring, správu a koordinaci sítě TCP/IP) a další schopnosti testeru pomáhají technikům snadno nalézt problematická místa v síti. K integrovaným nástrojům rovněž patří testování schopnosti uživatelského portu reagovat na podněty služeb, jako např. e-mail nebo DNS. Funkce sledování cesty TCP trace route (Transmission Control Protocol, komunikační přenosový protokol) zase dokáže přesně identifikovat bod výkonových ztrát na cestě. MetroScope rovněž může rychle a spolehlivě najít chyby v konfiguraci switchů a ostatních zařízení v síti VLAN a identifikovat podezřelý provoz. Používá se mj. také k nalezení uživatelů, kteří síť nejvíce zatěžují.
Novinka umožňuje kompletně testovat fyzické vrstvy jak pro metalické kabely, tak i pro optická vlákna. Měření optických vláken sleduje optický vstupní a výstupní výkon, teplotu, stabilizační proud laseru a napájecí napětí. Na metalických kabelech lze při testu fyzické vrstvy kontrolovat zapojení vodičů, digitální a analogové tónování a s využitím TDR (Time Domain Reflectometry, reflektometrie v časové oblasti) lokalizovat chyby v kabelu.
Pro zjednodušení práce techniků obsahuje MetroScope internetový prohlížeč, emulátor terminálu, telnet a FTP klienta. Tester lze ovládat i dálkově prostřednictvím webového prohlížeče.
Další informace lze získat na adrese: http://www.fluketestery.cz/produkty/metroscope.html
 
Obr. Nový tester MetroScope