časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový systém vedení dlouhých pojezdů energetických řetězů Lin-tech

|

číslo 1/2006

Nový systém vedení dlouhých pojezdů energetických řetězů Lin-tech.

Odštěpný závod firmy Hennlich Industrietechnik Lin-Tech, přední dodavatel systémů energetických řetězů v ČR, uvádí na trh nové hliníkové žlaby. Ty nejenže nevykazují nevýhody ocelových žlabů, ale navíc se velmi snadno montují a především cena kompletního systému pojezdové dráhy je příznivější.

Obr. 1.

V technické praxi je ojedinělé, že novější, jednodušší a propracovanější řešení je méně nákladné než to dosud standardně používané. Nové hliníkové vodicí žlaby Super Through firmy Lin-tech však toto tvrzení díky použitému materiálu a jednoduché konstrukci vyvracejí. Jejich hmotnost je totiž menší než hmotnost ocelových žlabů, na rozdíl od ocelových žlabů nekorodují, snáze se montují a celkově jsou levnější.

Hliníkové vodicí žlaby je vhodné použít v aplikacích, kde délka pojezdu v kombinaci s hmotností náplně vede k tomu, že zvolený energetický řetěz již není schopen na danou vzdálenost sám sebe unést a jeho průhyb překročí povolenou hranici. Dosud se pro zmíněný účel převážně používaly žlaby z pozinkovaného ocelového plechu. Jejich výhodou je nižší cena ve srovnání se žlaby z korozivzdorné oceli nebo hliníku, nevýhodou je však jejich velká hmotnost, malá odolnost proti korozi a pracná montáž dílů s kluznými prvky.

Nová generace hliníkových vodicích žlabů najde využití všude tam, kde je kladen velký důraz na kvalitní a nekorodující vedení energetických řetězů s dlouhou životností, např. u venkovní jeřábové a manipulační techniky.