časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový revizní přístroj KEW 6010B

|

číslo 5/2005

Nový revizní přístroj KEW 6010B

Ing. Jaroslav Smetana, Blue Panther, s. r. o.

Pro všechny revizní techniky a pracovníky v elektrotechnice uvádí společnost Blue Panther instruments, zástupce značky Kyoritsu, v těchto dnech na trh novu verzi velmi populárního revizního přístroje KEW 6010A.

Nový přístroj nese označení KEW 6010B a ve své kategorii skutečně představuje skok vpřed ohledně provedení a funkce. KEW 6010B byl celkově konstrukčně přebudován podle nových požadavků evropských a českých norem a technologických možností současného stavu vědy a techniky. V této souvislosti je třeba upozornit všechny zájemce o měřicí techniku, že veškeré přístroje z nabídky výrobce Kyoritsu dodávané na trh v České republice, tedy i populární KEW 6010A, předchůdce zde prezentovaného nového revizního přístroje, jsou konstruovány pro tento trh a vyhovují požadavkům všech uvedených norem, tj. splňují všechny bezpečnostní i další předepsané požadavky – funkčnost nevyjímaje. Vzhledem k členství ČR v EU by ani jiná možnost nepřicházela v úvahu.

Obr. 1.

Nový digitální multifunkční revizní přístroj KEW 6010B

Co se týče nového revizního přístroje KEW 6010B, vyhovuje také požadavkům harmonizované normy ČSN EN 61557 (Elektrická bezpečnost v nízkonapěťových rozvodných sítích se střídavým napětím do 1 kV a se stejnosměrným napětím do 1,5 kV – Zařízení ke zkoušení, měření nebo sledování činnosti prostředků ochrany). Jak již bylo zmíněno a jak je také patrno z obr. doznal tento nový revizní přístroj zcela zásadních konstrukčních změn. Přístroj má po stránce bezpečnosti mnoho vylepšení, která zajišťují větší kvalitu ochrany samotného přístroje i uživatele.

KEW 6010B patří, stejně jako jeho předchůdce, mezi multifunkční přístroje. Umožňuje tedy měřit spojitost proudem 200 mA s rozlišením 0,01 , izolační stav pomocí dvou napětí 500 V a 1 000 V. Impedanci vypínací smyčky lze přístrojem měřit ve dvou polaritách. Navíc je vybaven funkcí, která zajišťuje nevybavení proudového chrániče při měření smyčky ve vlastním obvodu chrániče. Velmi významně byly rozšířeny možnosti testování proudových chráničů. Přístroj měří jak vybavovací čas, tak čas nevybavení chrániče poloviční hodnotou jmenovitého proudu; skutečný vybavovací proud měří metodou narůstajícího proudu.

Do testů proudových chráničů je zahrnut i test pro chrániče s reziduálním vybavovacím proudem menším nebo rovným 30 mA, tedy test pětinásobkem jmenovitého proudu. KEW 6010B testuje chrániče klasické, selektivní i citlivé na stejnosměrný proud. Měří a také zobrazuje velikost dotykového napětí. Jak je zřejmé z obr., jsou na dobře čitelném displeji LCD indikovány kromě správnosti připojení přístroje k měřené elektrické instalaci rovněž všechny provozní stavy přístroje. Protože je přístroj plně řízen mikroprocesorem, bylo možné mezi jeho funkce zahrnout i funkci pro ukládání naměřených výsledků do paměti.

Nový revizní přístroj KEW 6010B se tak stává nejmenším a nejlehčím „kombajnem„ pro revize elektrických instalací na trhu. K přístroji je dodáváno programové vybavení pro přenos a ukládání naměřených výsledků do počítače a veškeré další potřebné příslušenství, tedy kabely, popruh k zavěšení přístroje na krk i kalibrační protokol. Vzhledem k tomu, že cena přístroje KEW 6010B zůstává stejná jako u předešlého modelu, jde skutečně o velmi atraktivní přístroj pro všechny revizní techniky.

Další informace mohou zájemci získat přímo u zástupce značky Kyoritsu, společnosti Blue Panther instruments, na adrese:

Blue Panther, s. r. o.
Na Schůdkách 10
143 00 Praha 4 – Modřany
tel.: 241 762 724–5
fax: 241 773 251
e-mail: info@blue-panther.cz
http://www.blue-panther.cz