časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový přístroj pro měření délky a poruch kabelů

|

číslo 3/2003

inovace, technologie, projekty

Nový přístroj pro měření délky a poruch kabelů

Ing. Jaroslav Smetana, Blue Panther instruments

Společnost Blue Panther instruments uvádí na trh zajímavý přístroj pro měření délky kabelů a vedení (jinak reflektometr) z produkce jejího dlouholetého partnera, firmy Fine Instruments.

Obr. 1.

Přístroj nese označení F 900 TDR a pracuje na principu měření doby odrazu elektrického impulsu na vedení. Je určen pro velkoobchody a prodejce kabelů, elektroinstalační firmy, ale i pro pracovníky instalující kabelové televize a zabezpečovací systémy. V porovnání s reflektometry jiných výrobců má popisovaný přístroj velkou přednost: na displeji LCD (který současně ukazuje několik údajů) je při měření zobrazena přímo délka vedení nebo vzdálenost poruchy (obr. 1). Obvykle se totiž na grafickém displeji běžných reflektometrů zobrazuje průběh odrazů v závislosti na délce vedení. Pro zjištění konce vedení nebo poruchy je třeba kurzorem „odměřit„ délku, což je v mnoha případech komplikované.

Přístroj je umístěn v nárazuvzdorné skříňce, snadno se ovládá s využitím nabídky funkcí, jeho velký displej zaručuje snadné čtení údajů. V paměti má uloženo 39 typů nejpoužívanějších kabelů s jejich činiteli šíření, přičemž je možné přidat další (vlastní) typy kabelů. Paměť výsledků měření, určených např. pro další analýzu, může obsáhnout až dvacet tras měření. Měřicí rozsah tohoto přístroje sahá do vzdálenosti 3 000 m s přesností 10 cm.

Přístroj F 900 TDR je schopen díky své konstrukci nejen měřit délku vedení (na druhém konci zkratovaném nebo i otevřeném), ale i nalézt místo zkratu nebo přerušení vedení. Stává se velmi výkonným pomocníkem ve skladech distributorů a prodejců kabelů, kde urychlí a usnadní např. při přejímce zboží přeměřování kabelů přímo na bubnech bez nutnosti jejich převíjení. Lze jej také použít pro inventuru stávajícího vedení při přejímce od subdodavatele. Usnadní hledání poruch kabelů, kdy odměří místo přerušení nebo zkratu na kabelu. Přístroj je vhodný pro jakékoliv, alespoň dvoudrátové, vedení, tedy pro silové, sdělovací, datové i koaxiální kabely. Má funkci automatického přizpůsobení vstupní impedance pro různé typy kabelů, automatické nulování a automatické přepínání rozsahů. K měřenému kabelu se připojuje pomocí připojovacího adaptéru s krokosvorkami nebo přímo příslušným konektorem. Kromě výhodných vlastností se přístroj F 900 TDR vyznačuje i velmi zajímavou cenou, což je předpokladem jeho širokého uplatnění v oblasti používání kabelů.

Další podrobnosti mohou zájemci získat u společnosti Blue Panther instruments na internetové adrese: www.blue-panther.cz.


Blue Panther s. r. o.
Na Schůdkách 10
143 00 Praha 4
tel.: 241 762 724-5, 244 403 022
e-mail: info@blue-panther.cz
http://www.blue-panther.cz