časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový požárněbezpečnostní systém pro výstavbu optických sítí

|

Kabelovna Kabex, a. s.
 
Kabelovna Kabex® a. s. přichází na trh s novým požárněbezpečnostním systémem pro vý­stavbu optických sítí – trubkovým systémem TrUBEX®HFFR.
 
Vývoj tohoto systému byl iniciován vy­hláškou č. 23/2008 Sb. a vyhovuje směrnici generálního ředitele DP, a. s., č. 9/2009 Zá­sady požární ochrany pro projektování a vý­stavbu pražského metra. Hlavními požadavky na tento systém je zajištění jak mechanických vlastností trubkového systému, tak i zvýšení požární odolnosti.
 
Zvýšené požadavky na požární odolnost již není možné zajistit dosud používaným systémem trubek LSPE, které sice mají sní­ženou hořlavost, avšak nevyhovují přísněj­ším požadavkům specifikovaným v uvede­né směrnici DP. Doposud používané trubky LSPE nelze ani upravit například pouhou modifikací konstrukčních směsí tak, aby dostály zpřísněným požadavkům na požár­ní odolnost a zároveň si zachovaly mecha­nické vlastnosti nutné pro instalaci a pro­voz optických sítí. Řešení nalezla Kabelov­na Kabex, a. s., v tzv. sendvičovém systému, kdy původní standardní částečně požárněo­dolnou trubku LSPE doplnila o další extru­dovanou vrstvu, která plně zajišťuje zpřís­něné požadavky na požární odolnost při za­chování mechanických vlastností.
 
Nový trubkový systém TrUBEX®tvoří spolu s bezhalogenovými a oheň retar­dujícími kabely kompletní požárněodolný systém, který Kabelovna Kabex, a. s., dopl­ňuje také bezhalogenovými a oheň retardují­cími kabelovými soubory. Tyto soubory pod označením KS-R TrUBEX®jsou cer­tifikovány EZÚ Praha a schváleny pro pou­žívání v pražském metru. Kabelové soubory vyhovují požadavkům směrnice generálního ředitele DP, a. s., č. 9/2009 a požadavkům no­rem ČSN EN 61034-2, ČSN EN 50266-2-2 a ČSN EN 50267-2-3.HFFR HFFR
 
Kabelovna Kabex, a. s., nabízí splně­ním podmínek těchto norem u všech kom­ponentů kompletní a ucelený požárněbez­pečnostní trubkový systém, který ovšem není určen pouze pro instalace v prosto­rech tunelových staveb metra, ale nalezne uplatnění i v ostatních tunelových stavbách (např. v železničních a dálničních tune­lech).
 
Zvýšená požární odolnost je klasifiková­na těmito požadavky, které vycházejí z ČSN a EN norem pro kabely:
  • vodivost kouřových plynů < 2,5 μS·mm–1 a pH > 4,3 dle ČSN EN 50267-2-3,
  • součinitel propustnosti kouře ≥ 80 % dle ČSN EN 61034-2,
  • odolnost vůči svislému šíření plamene dle ČSN EN 50266-2-2 (kategorie A).
Požární odolnost trubkového systému TrUBEX®HFFR byla také posuzována a tes­tována podle podmínek pro testování kabelů dle nové vyhlášky č. 23/2008 Sb., která vychá­zí z rozhodnutí Evropské komise č. 2000/147/EC a jejího doplnění č. 2006/751/EC.
 
Vnitřní trubky LSPE jsou konstruovány pro vnitřní přetlak při zafukování (2 h při 23 ± 1 °C) 12 bar a tak, aby vnitřní povrch umožňoval optimální zafukování optických kabelů na maximální možnou délku. Tato dél­ka závisí na členitosti a náročnosti terénu, ve kterém je systém uložen. Maximální poloměr ohybu trubkového systému je roven dvaceti­násobku průměru sendvičové trubky. Život­nost instalačních trubek TrUBEX®je min. 30 let, a to za předpokladu dodržení pod­mínek pro instalaci a provoz.HFFR
 
Trubkový systém TrUBEX®do­dává Kabelovna Kabex, a. s., v několika va­riantách barevného rozlišení podle potřeb provozovatele optických tras a dle schvále­ného značení.HFFR
 
Zásadní výhody systému TrUBEX®HFFR:
  • ochrana instalovaných optických kabelů,
  • zvýšená požární odolnost (malý vývin kou­ře při zahoření, malá korozivita zplodin, nešíření plamene),
  • snadná výměna kabelů bez dodatečných zemních prací,
  • zefektivnění výstavby sítí,
  • snadné spojování trubek pomocí spojek,
  • potisk obsahující metráž, zlepšující pře­hled při pokládce,
  • barevné variace trubek umožňují rozlišení při pokládání více trubek v jedné trase,
  • tlaková odolnost,
  • tepelná odolnost (dostatečné mechanické vlastnosti),
  • dlouhá životnost,
  • odolnost proti vlhkosti, nepřízni počasí.
Kabelovna Kabex®a. s.
Politických vězňů 84, 345 62 Holýšov
tel.: 379 491 557