časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový multimetr Fluke 8808A

|

Společnost Fluke představila nový stolní 5,5místný multimetr Fluke 8808A. Tento přístroj umožňuje vykonávat velkou škálu měření – stejnosměrné a střídavé napětí, stejnosměrný a střídavý proud nebo odpor, a to vše s velmi vysokou přesností a rozlišením, které jsou produktům Fluke vlastní. Přístroj nabízí i mnoho dalších funkcí pro zvýšení efektivity a pohodlnosti měření.
Ovládání přístroje Fluke 8808A je velmi jednoduché, intuitivní a přehledné. Vlastní měření je velmi snadné i pro nezkušeného uživatele. Pro opakovaná měření lze s výhodou využít funkci uložení a vyvolání setupu (nastavení) měření. K dispozici je šest pamětí setupu a přístup k nim je velmi jednoduchý – pouhým stiskem tlačítka S1 S6. Součástí setupu přístroje je měřená veličina, rozsah a limity pro test pass-fail (dobrý-vadný). Takto lze velmi snadno a rychle vykonávat opakovaná ruční měření.
Další užitečnou funkcí je možnost čtyřvodičového měření odporu s využitím dvou speciálních kabelů. To umožňují speciální rozdvojené vstupní svorky přístroje. Napájecí a měřicí vodiče se těsně za měřicím hrotem rozdělují. díky tomu není měření zatíženo měření chybou způsobenou odporem vlastních měřicích vodičů.
Velkou výhodou přístroje Fluke 8808A je způsob, jakým je měřen proud. Standardní měření spočívá v zařazení bočníku multimetru do testovaného obvodu, na kterém je měřen úbytek napětí. Tento úbytek napětí negativně ovlivňuje testovaný obvod a zatěžuje měření chybou, která se výrazně projevuje především při měření velmi malých proudů. Fluke 8808 tento problém řeší kompenzací úbytku napětí na měřicím bočníku. Díky tomu se multimetr chová k měřenému obvodu tak, jako by do něj vůbec nebyl připojen.
Pro vykonávání automatických měření je Fluke 8808A standardně vybaven rozhraním RS-232 a rozhraním USB (doplňkové vybavení). Více informací lze získat na: http://www.blue-panther.cz