časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový multifunkční revizní přístroj Kyoritsu KEW 6516

Ing. Jaroslav Smetana, Blue Panther, s. r. o. | www.blue-panther.cz

Společnost Kyoritsu navazuje na velmi zdařilé revizní přístroje KEW 6016 určené a konstruované speciálně pro evropský trh novým přístrojem s označením KEW 6516. Výrobce zde využil zkušenosti uživatelů a vyslyšel jejich hlasy. Nový přístroj tak zahrnuje mimo standardních, avšak vylepšených, i mnoho nových funkcí, které přinesly nové technologie i nové předpisy v oblasti elektrických instalací.

Obal a příslušenství

Přístroje KEW 6516 (obr. 1) jsou v ověřené rázu-vzdorné plastové skříňce opatřené praktickým krytem, který chrání přední část přístroje i barevný display LCD. Na horní straně skříňky jsou umístěny zdířky pro připojení měřicích kabelů. K přístroji jsou standardně dodávány všechny potřebné měřicí kabely, jak je zřejmé z obr. 2, včetně kabelů a sond pro měření uzemnění v samostatném koženkovém pouzdře a vše je uloženo v praktické měkké brašně s popruhem přes rameno pro přenášení celé sady.

Funkce a měření

Volba jednotlivých měřicích funkcí je řešena otočným přepínačem, spouštění testů pak velkým tlačítkem na levé straně předního panelu, je zde také možnost spouštět test tlačítkem na měřicí sondě. Přístroj je vybaven vodivou ploškou pro kontrolu dotykového napětí, čtyřmi tlačítky pod displejem pro volbu parametrů jednotlivých funkcí, tlačítkem ENTER pro potvrzení volby a tlačítkem MEM pro vstup do paměti záznamů měření.

Displej V

elký grafický barevný displej zobrazuje kromě nastavení přístroje a výsledků měření také grafickou nápovědu připojení k měřenému místu, jako je např. připojení při testu chrániče na obr. 3. Pokud jde o měřicí funkce, přístroj obsahuje všechny potřebné funkce pro testování bezpečnosti současných elektrických rozvodů. Měření izolačního odporu napětím od 100 do 1 000 V je rozšířené o výpočet polarizačního indexu IP s DAR pro ověření elektrického stáří izolace. Na obr. 1 je ukázáno měření impedance vypínací smyčky L-PE i L-L s výpočtem vypínacího proudu a ověření jističe. U měření impedance smyčky lze volit dva režimy. První, který zajistí nevybavení proudového chrániče jakéhokoliv typu a hodnoty proudu a druhý, který má rozlišení 0,001 Ω.

Testování

Dále je KEW 6516 vybaven mnoha možnostmi testování proudových chráničů všech variant nastavitelných v grafickém menu (obr. 4), včetně typů VAR s nastavitelným proudem. Výsledky testu (obr. 5) jsou přehledně soustředěny na jedné obrazovce. Přístroj ověřuje uzemnění jak s pomocnými sondami, tak i dvou-vodičově metodou smyčky. Pro ověření přepěťových ochran je KEW 6516 vybaven samostatným testem, který přivedením napětí na ochranu ověří její správnou funkci bez jejího poškození. Přístroj také měří kontinuitu proudem 200 mA, ale i menším proudem 15 mA s rychlou zvukovou signalizací. Při všech testech je měřeno napětí sítě a její frekvence, a pro třífázové sítě je zabudována funkce ověřující směr otáčení. Poslední funkcí je možnost kontroly elektrických předmětů tř. 1 a 2.

Komunikace

Pro snadné přenášení naměřených výsledků je verze KEW 6516BT vybavena komunikací Bluetooth. Pro další zpracování výsledků a komunikaci online je možné využít aplikace pro chytré telefony či tablety se systémy Android iOS od Apple, které jsou zdarma stažitelné na příslušné platformě. Vzhledem k rozsáhlé standardní výbavě přístroje KEW 6516 (obr. 2), velmi příjemnému ovládání a příznivé ceně se KEW 6516 určitě stane minimálně stejně oblíbeným jako jeho předchůdce KEW 6016.

Další podrobnosti lze získat od výhradního distributora Kyoritsu v ČR a SR společnosti Blue Panther, s. r. o. na webu www.blue-panther.cz.