časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový měnič kmitočtu pro oblast vodního hospodářství

|

číslo 8-9/2002

Mezinárodní strojírenský veletrh

Nový měnič kmitočtu pro oblast vodního hospodářství

Ing. Pavel Sommer, Danfoss s. r. o.

Společnost Danfoss uvedla na trh svou nejnovější řadu měničů kmitočtu – VLT® 8000 AQUA (viz obr).

Pohon VLT® 8000 AQUA nabízí optimalizované vlastnosti a funkční charakteristiky navržené přímo dle požadavků vodárenských aplikací.

Obr. 1.

Měnič kmitočtu VLT® 8000 AQUA nabízí v jednom pohonu splnění všech požadavků: umožňuje pracovat jak s proměnnou momentovou charakteristikou pro maximální účinnost při kvadratické zátěži, tak i s konstantním momentem. Tyto uživatelsky přívětivé pohony jsou navrženy pro použití v nové výstavbě i ve stávajících aplikacích při použití s běžnými stávajícími motory. Typ VLT® 8000 AQUA komunikuje s nadřazenými řídicími systémy SCADA, telemetrií i s ostaními systémy přes své bohatě dimenzované vstupy/výstupy a standardně zabudované sériové rozhranní RS-485, případně přes volitelné komunikační karty Profibus, Modbus RTU a DeviceNet.

Nastavení a provozování přístroje VLT® 8000 AQUA je snadné a nabízí redukci nákladů na údržbu, snižuje spotřebu energie a naopak zvyšuje efektivitu provozovaného systému. Princip unikátního systému řízení měničů firmy Danfoss – VVCplus (Voltage Vector Controlplus – regulace vektoru napětí v rotoru motoru) eliminuje potřebu předimenzování motoru poháněného měničem. Motor, měnič sám i ostatní komponenty pohonu jsou kompletně ochráněny před zkratem, zemním spojením, přepětím i proti přetížení. VLT® 8000 AQUA umožňuje pracovat s celkovou délkou motorového kabelu až 300 m bez potřeby dalších přídavných filtrů a má integrovány filtry vyšších harmonických.

Robustní VLT® 8000 AQUA vydrží pracovat i tam, kde ostatní pohony selhávají – při provozu mimo běžné provozní podmínky (tzn. napájecí napětí v rozmezí ± 10 % Ujm a teplota okolí 0 až 40 °C). Je schopen pracovat při výpadku jedné fáze, přečká bez úhony vypnutí pod zátěží na vstupu i výstupu a standardně pracuje s motorem vzdáleným až 300 m. Navíc jej lze naprogramovat na auto-restart v případě výpadku napájení.

Speciální vlastnosti zahrnují:

  • automatické střídání motorů (umožňuje jednomu měniči kmitočtu alternovat mezi dvěma čerpadly);

  • rychlý programovací mód (režim) pro snadné uvádění do provozu;

  • snímatelný čtyřřádkový alfanumerický displej se zabudovaným přepínačem „Ručně-Vyp-Auto“;

  • AEO (Automatický Energetický Optimalizátor);

  • auto-ramping pro vyhnutí se výpadkům při provozu;

  • sleep mód (automaticky vypne motor při minimální zátěži) s funkcí omezující časté spínání. Navíc jsou k dispozici speciální volitelné řídicí karty pro řízení kaskády čerpadel a dmychadel až do počtu pěti, zapojených buď se všemi motory řízenými měničem kmitočtu nebo klasicky v kaskádě (první pohon regulovatelný, ostatní spínané).

Pohony VLT® 8000 AQUA splňují normy CE, UL a cUL a jsou nabízeny ve verzích: krytí IP00 (rám), IP20 a IP54; napájecí napětí 3 × 200 až 240 V (2 až 45 kW), 3 × 380 až 440/480 V (4 až 400/500 kW) a 3 × 550 až 600 V AC (1,1 až 220 kW).

Danfoss je významným výrobcem měničů kmitočtu i ostatních elektronických komponent, včetně průtokoměrů, snímačů rozpuštěného kyslíku, sensorů pro kontrolu biologické čistoty vody, hladinoměrů a tlakoměrů. Společnost Danfoss vytvořila označení VLT® v roce 1968, když jako první na světě uvedla na trh masově vyráběný měnič kmitočtu. Tatoznačka i jméno společnosti je pro kvalitu pohonů dodnes standardem kvality.

Bližší informace si mohou zájemci vyžádat přímo u firmy Danfoss.

Danfoss s. r. o.
V Chotejně 15/765
102 00 Praha 10
tel.: 02/83 01 41 11
fax: 02/72 70 17 53
e-mail: danfoss.cz@danfoss.com
http://www.danfoss.com/drives