časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový kompaktní jistič SACE Tmax XT pro výrobce OEM

|

Ivan Kácal, ABB s. r. o.
 
Nové jističe SACE Tmax XT jsou ideálním řešením pro aplikace typické pro výrobce strojů a zařízení (OEM).
 
Výrobková skupina SACE Tmax XT se­stává z pouzder čtyř velikostí, navržených do proudové úrovně 250 A, a pro zkrato­vé vypínací proudy Icudo 150 kA/415 V a 90 kA/690 V:
  • XT1 (160 A) do 70 kA/415 V,
  • XT2 (160 A) do 150 kA/415 V,
  • XT3 (250 A) do 70 kA/415 V,
  • XT4 (160 – 250 A) do 150 kA/415 V.
Jističe XT1 a XT3 jsou ideálním řeše­ním pro stavbu zařízení a obráběcích stro­jů se standardními elektrickými charakteris­tikami, které navíc vyžadují takovou úroveň spolehlivosti a bezpečnosti, jakou je možné dodržet pouze u výrobků ABB SACE. Jisti­če XT2 a XT4 jsou optimálním řešením pro stavbu zařízení, které vyžadují použití mo­derních technologií a na něž jsou kladeny po­žadavky na dodržení špičkových parametrů.
 
Jednotky ochranných spouští, kterými jsou jističe SACE Tmax XT vybaveny, pokrýva­jí velké množství typických potřeb výrobců elektrických strojů a zařízení. Například ter­momagnetické spouště TMG pro jističe XT2 a XT3, případně elektronické spouště Ekip G-LS/I (pro jističe XT2 a XT4), byly vyvi­nuty a jsou určeny k ochraně malých generá­torů (dieselgenerátorů), u nichž je kladen po­žadavek na malou prahovou hodnotu zkrato­vého proudu.
 
Jističe ABB SACE TMAX XT jsou do­plněny širokou škálou příslušenství, z nichž některé bylo vyvinuto speciálně pro potřeby výrobců OEM. Konkrétně nabídka příslušen­ství sestává mimo jiné ze stranově umístě­né otočné rukojeti, rukojeti s ergonomickou páčkou a rukojeti s pomocnými kontak­ty se včasným rozepnutím a zpožděným zapnutím, které jsou umístěny uvnitř jističe.
 
Velkou novinkou je jednoduchost instalace příslušenství – ovládací cív­ky a pomocné kontakty již nepotřebu­jí šrouby pro instalaci. Nový systém rychlého připojení umožňuje jedno­duché upevnění, a to tak, že dané pří­slušenství se jen lehce zatlačí do štěrbiny jističe v místě, kam má být toto příslušen­ství vloženo. A to stačí pro rychlou a správ­nou instalaci.
 
Další novinkou jsou nové po­mocné kontakty, jejichž signály závisí na instalačním místě uvnitř jističe. To znamená urychlení eta­py objednávání a jednodušší říze­ní zásob těchto pomocných kon­taktů.
 
Dále je k dispozici široká paleta připojovacích svorek, mezi něž pa­tří také svorky pro připojení pruž­ných přípojnic a svorky pro sní­mání/vyvedení pomocného napětí. Práci usnadňuje také uvedení hod­not krouticího momentu pro do­tahování kabelů přímo na svorce.
 
Všechny otočné rukojeti jsou dodávány ve standardním šedém provedení. Ovládací páčka pro nouzové ovládání má červenou barvu na žlutém pozadí a je vhodná pro ovlá­dání obráběcích strojů.
 
 
Obr. Boční rukojeť