časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový katalog TBS – systémy ochrany před přepětím OBO

|

číslo 11/2002

Rozváděčová technika a přístroje

Nový katalog TBS – systémy ochrany před přepětím OBO

Ing. Jiří Burant, OBO Bettermann

Na počátku roku 2000 představila firma OBO Bettermann velmi širokou nabídku svých výrobků. Přehled produktů byl předložen ve třech zcela nových českých katalozích:

Obr. 1.
  • KTS – Kabelové nosné systémy,
  • LFS – Systémy ukládání vedení,
  • VBS – Spojovací a upevňovací systémy.

Po nich postupně následovaly další, tentokrát již specializované publikace, usnadňující orientaci ve více než 30 tisících položkách sortimentu se značkou OBO a přinášející množství zkušeností a námětů pro praxi.

Oblast specializovaných publikací OBO Bettermann nyní rozšířil i zcela nový český katalog s názvem TBS – Systémy ochrany před přepětím, který zahrnuje stejnojmennou část sortimentu se značkou OBO. Jedná se především o svodiče bleskových proudů a přepětí, určené pro:

  • silové sítě nn,
  • datová vedení,
  • systémy MaR,
  • vyrovnání potenciálů v uzemňovacích systémech a hromosvodní ochraně.

Obsah se však neomezuje jen na podrobný technický popis výrobků, ale uvádí též mnoho příkladů pro aplikace v praxi i srozumitelný výklad celé problematiky. Vše je v návaznosti na platné technické předpisy a s řadou názorných vyobrazení. Katalog se věnuje zabezpečení velkých obytných, administrativních a průmyslových objektů i drobných obytných staveb typu rodinných domů.

Obr. 2.

V oboru ochrany silových sítí nn je přesným průvodcem při návrhu vícestupňového ochranného systému v návaznosti na princip zón bleskové ochrany podle IEC 61312-1. Lze zde najít parametry i popis instalace svodičů bleskových proudů OBO třídy B pracujících na bázi jiskřiště řady OBO Lightning Controller, včetně provedení MCD 50-B a MCD 125-B/NPE bez nutnosti koordinace s následujícím ochranným stupněm (s nulovou koordinační vzdáleností), i velmi ekonomické řešení pro malé objekty s kombinovanými varistorovými svodiči tříd B+C typové řady OBO Combi Controller V 25-B+C. Samozřejmostí je též podrobný popis aplikací svodičů přepětí tříd C a D. Vše je pro typy sítí TN, TT i IT.

Samostatné kapitoly jsou zaměřeny na ochranu datových vedení a systémů MaR, které se vyznačují velkou rozmanitostí úrovní i způsobů připojení. Jsou rozděleny především s ohledem na maximální zjednodušení orientace zákazníků v široké nabídce. U všech svodičů pro slaboproudé rozvody obsahující hrubý ochranný stupeň jsou uvedeny mimo parametry pro přepěťovou vlnu 8/20 ms i parametry pro vlnu bleskového proudu 10/350 ms, v souladu s požadavky nejnovějších mezinárodních předpisů.

Velká pozornost je věnována i ochranným a oddělovacím jiskřištím, používaným při vyrovnání potenciálů galvanicky oddělených částí v uzemňovacích systémech a hromosvodní ochraně. Příkladem mohou být svodiče, zcela uzavřená jiskřiště typů 480 až 482 pro realizaci vyrovnání potenciálů podle čl. 116 normy pro hromosvodní ochranu ČSN 34 1390.

Nový katalog TBS – Systémy ochrany před přepětím tedy není pouhou obchodní nabídkou svodičů se značkou OBO, ale poskytuje též množství cenných námětů pro projektování a realizaci systémů ochrany silnoproudých i slaboproudých rozvodů budov před bleskovými proudy a tranzientním (přechodovým, popř. impulsním) přepětím.

OBO BETTERMANN Praha s. r. o.
Modletice 81
P. O. Box 96
251 01 Říčany
tel.: 323 610 111
fax: 323 610 120
e-mail: info@obo.cz
http://www.obo.cz