časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový kabel chainflex pro vyšší spolehlivost strojů s pohony Fanuc

Ing. Martin Jonáš | HENNLICH, s. r. o. | www.hennlich.cz

Řada flexibilních servokabelů pro energetické řetězy se rozšiřuje o nový typ

Mnoho uživatelů obráběcích strojů po celém světě spoléhá na pohony a řídicí systémy Fanuc. Společnost igus, kterou v Česku výhradně zastupuje litoměřický HENNLICH, nyní vyvinula nový vysoce flexibilní kabel pro použití v pohyblivých aplikacích. Kabel je s pohony Fanuc kompatibilní. Jeho vnější PUR plášť je odolný vůči oleji a je v souladu s normou UL.

Servokabely propojují stroj s pohonem a uvádí ho do pohybu. Ve strojírenství tak hrají nezastupitelnou roli. „Používají-li se v energetických řetězech, musí být nejen spolehlivé a vysoce flexibilní, ale také odolné vůči olejům a musí splňovat celou řadu norem a certifikací pro použití na trhu,“ říká Jan Švarc, produktový manažer pro energetické řetězy ve společnosti HENNLICH.

Přesně to splňuje řada CF270.UL.D od firmy igus, která obsahuje 32 různých typů kabelů kompatibilních s pohony od 24 výrobců. Tato řada byla nyní rozšířena o nový kabel (6G1.0) C pro pohony βi Fanuc. „Jenom pro oblast obráběcích strojů nabízíme více než 20 různých sérií kabelů chainflex,“ říká Jan Švarc. A dodává: „Protože stále více výrobců strojů používá motory Fanuc, vyvinuli jsme speciálně pro ně kabel, který vydrží náročné podmínky prostředí i vysoké rychlosti a zrychlení.

CF270.UL.10.06 má vnější plášť z materiálu PUR, který je odolný vůči oleji a chladicí kapalině. Kabel je barevně kódovaný podle standardu DESINA a certifikovaný v souladu s 1000 V UL AWM. Stejně jako všech ostatních 1 350 kabelů od firmy igus vyhovuje normě UL a má garantovanou životnost až 36 měsíců.

Kabel, který zvládne až 18 milionů zdvihů

Při testu č. 4831, který se prováděl ve firemní laboratoři igusu, vydržel kabel chainflex 18 milionů zdvihů. Jeho životnost v dané aplikaci lze vypočítat pomocí volně přístupné online kalkulačky životnosti. „Nový kabel pro aplikace Fanuc dodáváme od jednoho metru, případně již osazený konektorem. Pokud uživatel shání systém napájení složený z energetického řetězu e-chain, kabelů a konektorů a připravený k okamžitému zapojení, může využít službu readychain,“ dodal Jan Švarc.