časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový elektronický elektroměr činné energie

|

číslo 4/2004

AMPER 2004

Nový elektronický elektroměr činné energie

Radka Alexová,
GMC-měřicí technika, s. r. o., Blansko

Trojfázová síť pod kontrolou

Elektronické elektroměry U128x (viz obr.) a U138x od firmy GOSSEN-METRAWATT jsou koncipovány speciálně pro úsporné použití v rozváděčových skříních a v malých rozvodech.

Základní verze umožňuje měření proudového obvodu až do 65 A bez přídavného transformátoru proudu.

Obr. 1

Po připojení na elektrickou síť elektroměr automaticky rozpozná případné instalační chyby a upozorní na ně. Díky této funkci se minimalizují např. chyby měření při chybném sledu fází, chybějící fáze, nepřípustné nebo chybně dimenzované transformátory proudu a chybějící spojení. Tím je uspořen cenný čas potřebný na hledání chyb a také dodatečné investice, které by bylo nutné uvolnit na případné zkušební prostředky.

Větší přehled v běžném provozu

Kontrastní a velmi dobře čitelný displej elektronického elektroměru vždy ukazuje činnou energii a okamžitý výkon. Možné je však i zobrazení dalších měřených veličin, např. proudu, napětí, činného, jalového a zdánlivého výkonu, faktoru výkonu a frekvence. Všechny uvedené hodnoty je možné díky multifunkčnímu provedení přístroje převést na tiskárnu. V běžném provozu tak mohou být posuzovány velikosti napětí sítě, zatížení jednotlivých fází a kompenzace jalového proudu.

Přenos dat univerzálním rozhraním

Impulsní výstup elektroměru (S0) s nastavitelnou impulsní konstantou dodává množství energie pro připojení na systémy snímání, odečítání a optimalizace nebo na centrálu řídicí techniky. Alternativně může tento výstup fungovat také jako spínací výstup pro napětí 230 V.

Pro lepší komfort přenosu dat lze využít připojení přes M-Bus nebo sběrnici LON. Zde lze přenášet stavy počítadel, měřené hodnoty a chybová hlášení. Tuto výhodu je možné využít jako centrální diagnostiku chyb a automatickou aktualizaci dat při výpadku systému.

Volitelně je elektroměr vybaven vstupem pomocného bezpečného napětí 24 V DC. Takto lze jeho stav odečítat na dálku nebo při odpojeném proudovém obvodu buď přímo, nebo prostřednictvím sběrnice.

Elektroměr a cejchování v jednu chvíli

Zákon o cejchování, který chrání spotřebitele při odečtu spotřeby energie, předepisuje instalaci cejchovaných elektroměrů. Předpokladem pro cejchování je schválení ČMI (Český metrologický institut; v Německu PTB), kde se prověřuje dodržení normy pro elektroměry EN 61036. Elektroměry dodávané firmou GMC-měřicí technika může cejchovat státem uznaná elektrická zkušebna EB 8 přímo ve firmě GOSSEN-METRAWATT. Tento postup urychluje proces pořízení elektroměrů a šetří prostředky za dodatečné cejchování.

GMC – měřicí technika s. r. o.
Fügnerova 1a
678 01 Blansko
tel.: 516 410 905-6
fax: 516 410 907
e-mail: gmc@gmc.cz
http://www.gmc.cz