časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nový DEHNventil pohledem elektroinstalatéra

|

číslo 2/2004

inovace, technologie, projekty

Nový DEHNventil pohledem elektroinstalatéra

Jaromír Ptašek, Elektro-servis JP a RS Rychvald

Před započetím každé elektromontážní práce požádám investora o konzultaci projektové dokumentace. Je důležité, aby si investor, který nemusí být vždy technicky zdatný, uvědomil hodnotu dané investice. Obr. 1 Na základě této konzultace se může rozhodnout, zda zvolí technicky kvalitní materiály a výrobky, nebo půjde cestou nejnižší cenové úrovně a tomu odpovídající kratší životnosti a menší spolehlivosti v provozu. Je logické, že bude-li investor šetřit na začátku stavby a hledat za každou cenu co nejlevnější řešení, přinese mu to sice krátkodobě úsporu investic, ale z dlouhodobého hlediska bude muset vynaložit větší prostředky na údržbu nebo řešit výpadky ve výrobě.

Ze své dlouholeté montážní praxe mohu potvrdit, že tomu tak je i se svodiči přepětí.

V 90. letech minulého století byl starý DEHNventil synonymem pro svodič bleskového proudu, a tedy skutečnou ochranou před bleskovým proudem. V roce 2001 se objevil na trhu nový DEHNventil, který má pro mě jako instalatéra několik velmi podstatných výhod.

Obr. 2

1. Jednoznačně definované označení sítě:

  • pro čtyřvodičový přívod do rozváděče je výhodné použít DEHNventil TNC,
  • v případě pětivodičového přívodu do rozváděče použít DEHNventil TNS,
  • v případě sítě TT použít DEHNventil TT,
  • pro jednofázové sítě TNS použít DEHNventil 2P TN,
  • pro jednofázové sítě TT využít DEHNventil 2P TT.

2. Zdvojené svorky:

  • zdvojené svorky L1-L1´, L2-L2´, L3-L3´ umožňují přesnou orientaci při zapojování vodičů a lepší mechanickou pevnost připojených vodičů. DEHNventil je možné zapojit do tvaru „T„ i „V„. Hlavní výhoda zapojení ve tvaru „V„ spočívá v tom, že montér nemusí sledovat délku přívodních vodičů. Toto zapojení je vhodné zejména pro rodinné domy, kde hodnota předjištění nepřesahuje 125 A. Vyskytne-li se v elektroinstalaci koncové zařízení do vzdálenosti 5 m od hlavního rozváděče, kde je zařazen DEHNventil, není nutné instalovat ani svodiče třídy požadavků D (obr. 1);

  • zdvojené svorky PE a uzemnění dovolují dosáhnout celkové ochranné úrovně, kdy se nejprve spojí DEHNventil s ochranným vodičem a poté s ekvipotenciální přípojnicí. Uvedené spojení by mělo být co nejkratší, protože bleskový proud si hledá co nejpřímější cestu do země (obr. 2).

Obr. 3

3. Předjištění a zkratová odolnost:

  • z přiložených charakteristik a údajů výrobce je zřejmé, že daný svodič bleskového proudu spolupracuje s pojistkami od 25 A a eliminuje následné síťové proudy až do hodnoty 50 kA. Tento svodič je také možné použít pro zapojení před elektroměrem. Předtím je však nutné získat souhlas technika příslušné distribuční společnosti.

4. Životnost:

  • z montážních návodů a materiálů firmy DEHN+SÖHNE vyplývá, že DEHNventil je zapouzdřené vzduchové jiskřiště. Jeho životnost není ničím omezena – při respektování podmínek instalace (maximální provozní napětí a okolní prostředí – obr. 3);

  • funkčnost přístroje je signalizována zelenými žárovkami. Je-li požadována souhrnná informace o funkčnosti DEHNventilu, např. na vzdáleném pracovišti, lze použít DEHNsignal;

  • pro měření izolačního stavu je nutné odpojit vodič PE a uzemňovací svod.

Na závěr jedna malá poznámka: Pro elektroinstalatéra je důležitý ještě jeden parametr, a to schopnost svádět maximální zkušební proudy. Nový DEHNventil je schopen svádět bleskové proudy do hodnoty až 100 kA o tvaru vlny 10/350. Tato hodnota je podle mezinárodních norem IEC dostatečná i pro nejvyšší třídu ochrany I, např. pro nemocnice, budovy s vysoce náročnou průmyslovou výrobou atd.