časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novoroční prohlášení prezidenta ESČ

|

číslo 2/2006

Novoroční prohlášení prezidenta ESČ

Prezident celospolečenské organizace Elektrotechnického svazu českého (ESČ) pan Jiří Fiala oslovil ve svém novoročním prohlášení všechny elektrotechniky, přátele elektrotechniky a členy ESČ a s přáním všeho nejlepšího do nového roku 2006 jim poděkoval za dosavadní spolupráci a součinnost.

Svaz si určil dlouhodobé a systémové cíle, které se daří postupně naplňovat. V mnoha spolkových i živnostenských firmách byl zaznamenán velmi příznivý rozvoj podnikatelské a odborné činnosti.

V návaznosti na inspekční zákon bude v zaměstnavatelské praxi moci vykonávat revize spotřebičů a nářadí jen revizní technik s příslušným osvědčením a dodavatelsky pouze s příslušným oprávněním. Je připravena změna ČSN 33 1610 Revize a kontroly elektrických spotřebičů (norma stanovuje způsob a rozsah revizí elektrických spotřebičů po opravách nebo úpravách, kontrol a revizí elektrických spotřebičů během jejich používání; účelem normy je stanovit požadavky na kontroly a revize elektrických spotřebičů, odlišné od požadavků ČSN 33 1500 a ČSN 33 1600, s cílem zabezpečit ochranu před úrazem elektrickým proudem a požárem) a změna ČSN 33 1600 Elektrotechnické předpisy. Revize a kontroly elektrického ručního nářadí během používání (účelem normy je stanovit požadavky na revize a kontroly nářadí během jeho používání, odlišné od požadavků základní ČSN 33 1500; normu je možné použít též pro kontroly a zkoušky elektrického ručního nářadí po opravách podle čl. 2.7 ČSN 33 1500:1990, norma dělí nářadí podle používání – pro občasné, krátkodobé a dlouhodobé práce – a na základě toho stanovuje zpravidla různé požadavky na rozsah zkoušek a kontrol).

Na úseku činnosti Elektroinspekty, s. r. o., byli sjednoceni všichni společníci ve prospěch ESČ, který je nyní jediným společníkem a vlastníkem.

ESČ připravil ve spolupráci s příslušnými subjekty pro rok 2006 sérii odborných školení pro nové revizní techniky, zejména nové kategorie pro výkon revizní činnosti na úseku elektrických šňůrových spotřebičů a nářadí v rámci nového BTP (bezpečnostně technický požadavek), připraveného k nabytí účinnosti v roce 2006. Je samozřejmostí, že členové ESČ mají v rámci tohoto programu plnou podporu, jakož i právo významných slev na půdě ESČ. Zájemci o statut revizního technika pro elektrické spotřebiče a nářadí se mohou přihlásit na níže uvedené adrese ESČ.