časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky v průchodkových systémech icotek GmbH

|

Ing. Roman Fillette, OS-KOM, spol. s r. o.
 
Klasickou otázku, jak efektivně zavést kabely do stroje či rozváděče, si položil téměř každý. Léty osvědčené šroubovací průchodky mají již delší dobu alternativu v podobě průchodek membránových či dělených průchodkových systémů, které umožňují protahovat i prefabrikované kabely. Na stránkách časopisu Elektro byly již představeny průchodkové systémy firmy icotek GmbH, včetně několika řešení pro EMC stínění. V tomto příspěvku je uveden přehled novinek v tomto sortimentu.
 
Vlajkovou lodí v sortimentu dělených průchodek je systém KEL, tedy pevný polyamidový rámeček, kterým se stahují dělené vložky KT z elastomeru s otvorem podle průměru kabelu. Dosud byly velikosti a vrtací rozměry odvozeny od průmyslových konektorů. Nově se sortiment rozšiřuje o speciální velikosti od malých provedení KEL-E2 (obr. 1) až po rozšířený systém KEL-24 (obr. 2). Díky tomu lze nyní tímto pevným systémem pokrýt průchod až sto dvaceti tenkých vodičů stejně jednoduše jako jediného kabelu, a to jedním výřezem ve stěně rozváděče.
 
Velmi častým požadavkem výrobců strojů je ochrana kabeláže proti zlomení. K tomu dochází, vedou-li kabely kolmo ze zadní stěny stroje stojícího u zdi. Pro tyto případy je vhodné provedení KEL-FG (obr. 3), které zajistí chráněný ohyb kabelů uvnitř krytu. I v tomto systému je nyní k dispozici několik nových velikostí, což není taková inovace jako vznik varianty pro kruhový otvor, šroubovací provedení KVT-W90 (obr. 4).
 
V současné době je velmi důležité i stínění. Proto byl sortiment stínicích spon rozšířen o systém KEL-EMV (obr. 5), který umožňuje odstínit kabely ihned za průchodkovým rámečkem. Nestačí-li kontakt stínění s rovnou plochou pásku, je lepší použít univerzální systém KEL-EMV-PF (obr. 6) s nasunovacími sponami PF/SKL, které obejmou stínění po celém obvodu.
 
Řešíte-li podobné otázky, navštivte firmu OS-KOM, spol. s r. o., na veletrhu Amper 2009 ve stánku 2C2. Uvedené produkty si zde lze prohlédnout a zároveň konzultovat příslušnou aplikaci přímo s odborníky.
 
Další informace lze získat v inzerátu na této straně nebo na webových stránkách společnosti: http://www.oskom.cz
 
Obr. 1. Malé provedení KEL-E2
Obr. 2. Rozšířený systém KEL-24
Obr. 3. KEL-FG provedení s ohybem
Obr. 4. Šroubovací provedení KVT-W90
Obr. 5. Univerzální systém KEL-EMV
Obr. 6. Univerzální systém KEL-EMV-PF