časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky v propojovací a spínací technice

|

Novinky v propojovací a spínací technice

Roman Částek, manažer produktu Clipline, Phoenix Contact, s. r. o.,
Ing. Tomáš Port, manažer produktu Interface, Phoenix Contact, s. r. o.

Svorky PCB s vysokým výkonem na malém prostoru

Nová svorka PCB pod označením SPT 5 s pružinovým kontaktem, roztečí 7,5 mm a kompaktním klikatým uspořádáním pájecích kontaktů (pinů) splňuje normu 600 V podle UL (800 V podle VDE). Zdvojené piny v jednopólové variantě zajišťují stabilitu na základní desce. Verze s více piny lze kombinovat do libovolného počtu pólů. Je možné i barevně označit každý pól samostatně (obr. 1).

Vodič lze zapojit rychle a bez nářadí zasunutím techniky push-in do pružinového kontaktu. U průřezu vodiče 6 mm2 lze svorku proudově zatížit až do 41 A. Pro menší průřezy, a tudíž menší proudy, postačí sledovat křivku proudového zatížení. Svorka PCB SPT 5 je stejně jako varianty SPT 1,5 a 2,5 k dispozici ve vodorovném a svislém provedení.

Zásuvné spojovací konektory se stíněným kontaktem

Zásuvné spojovací konektory M12 pro montáž desek s plošnými spoji (obr. 2) jsou nyní k dispozici také se stíněným kontaktem. Produktový program zahrnuje jedno- a dvoudílné přístrojové konektory. U jednodílných variant je stíněný kontakt pevně spojen s krytem spojovacího konektoru. Stínění nezbytné při použití sběrnic je tak přímo vedeno na desku plošných spojů.

Jednodílné přístrojové konektory je možné dodat také s upevňovací maticí EMV. Tato varianta umožňuje připojení stínění u krytů s opláštěným povrchem. Při dotažení pronikne matice EMV vrstvou na povrchu a zajistí kontakt mezi kovovým pláštěm a přístrojovou zásuvkou. U dvoudílných variant se držáky kontaktů a závitové spojení M12 montují odděleně. Prostřednictvím pružícího plechu stínění na držáku kontaktů je vytvořen trvalý a bezpečný kontakt mezi plochou pláště a deskou plošných spojů. Oba typy zásuvných konektorů jsou k dostání ve čtyř-, pětia osmipólovém provedení A, B a D s barevným označením.

Zapojování svorek pro konstrukční prvky bez použití nářadí

Pro snadné zapojování svorek je možné využít svorku s technikou připojení vodiče push-in (obr. 3). V tomto případě se vodič zavádí do spojovacího místa bez použití nářadí, šroubovák je nutný pouze k uvolnění spoje. Otevřením integrovaného pákového rozpojovacího nože se průchod proudu přeruší bez manipulace s místem sevření. Praktická jsou dvě uchycení pro zkušební konektory, které se nacházejí po obou stranách rozpojovacího místa. Umožňují uživatelsky pohodlné testování aplikací.

Vedle dvou-, tří- a čtyřvodičových variant svorek s rozpojovacími noži DT o šířce 5 mm rovněž existují základní svorky stejného tvaru s univerzální zásuvnou zónou k uchycení průběžných propojek, oddělovacích a pojistných konektorů a konektorů s konstrukčními prvky. Integrace nových svorek pro konstrukční prvky DT do systému řadových svorek Clipline complete zajišťuje kompatibilitu se všemi ostatními řadovými svorkami systému a využití stejného příslušenství, jako jsou zásuvné můstky, popisovací materiály a zkušební konektory.

Bezpečné hlídání hladiny kapaliny

S využitím elektronického relé EMD-SL-LL-230 (obr. 4) lze hlídat hladinu kapalin v nádržích. Je-li sondami dosaženo stanovené úrovně hladiny kapaliny, vyvolá se poplachové hlášení nebo se zapne čerpadlo. Tento způsob fungování s dvoubodovou regulací dovoluje použít relé v mnoha odvětvích, jako je vodárenství, kanalizační soustavy, potravinářský průmysl, výroba nápojů a chemický průmysl. I ve strojírenství nachází tento modul uplatnění: k hlídání zásobníků chladicí kapaliny nebo nádrží na olej.

Díky možnosti širokého nastavení citlivosti od 0,25 do 100 kΩ je přístroj vhodný k hlídání hladiny téměř všech kapalin. Doba zpoždění je nastavitelná od 0,5 do 10 s; tím lze zabránit chybné spínání při vzniku vln nebo při tvorbě pěny. Zařízení je napájeno střídavým napětím 230 V. Měřicí obvod je od napájecího obvodu galvanicky oddělen.

Elektronické zátěžové relé pro jednofázové AC-zátěže

U nových jednofázových elektronických zátěžových relé ELR (obr. 5) o šířce 22,5 nebo 45 mm jsou nyní vedle ovládání stejnosměrným napětím 24 V k dispozici také varianty ovládání střídavým napětím 230 V. Při stejné montážní šířce lze spínat vysoké výkony až 600 V AC (proud až 50 A). Odolné polovodiče spínají při nulovém napětí, a nevytvářejí tak žádné dodatečné vysokofrekvenční rušivé impulzy.

V důsledku integrované přepěťové ochrany poskytují jednofázová zátěžová relé zvýšenou spolehlivost zařízení. Světelná kontrolka na přístroji signalizuje aktuální provozní stav.

Moduly mají registraci od UL, nejsou citlivé na vibrace a nárazy a nasazují se přímo na nosnou lištu.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:
Phoenix Contact, s. r. o.
Technická 15
616 00 Brno
tel.: +420 542 213 401
fax: +420 542 213 701
e-mail: obchod@phoenixcontact.com
http://www.phoenixcontact.cz

Obr. 1. Vícepólové varianty zapojení
Obr. 2. Spojovací konektory M12
Obr. 3. Svorky s technikou připojení vodiče push-in
Obr. 4. Elektronické monitorovací relé
Obr. 5. Elektronické zátěžové relé

Celý příspěvek lze ve formátu PDF stáhnout zde