časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky v pojistkovém programu OEZ s. r. o.

|

číslo 12/2006

Novinky v pojistkovém programu OEZ s. r. o.

Ing. Pavel Jurajda, OEZ s. r. o.

Společnost OEZ s. r. o. patří mezi přední výrobce jisticích zařízení především pro průmyslové a domovní rozvody nízkého napětí. Zákaznická orientace firmy s sebou nese neustálý vývoj a inovace, tedy zejména zlepšování uživatelských a technických vlastností nabízených produktů. Značný rozsah jištění pojistkovými odpínači klade stále větší nároky i na samotné pojistkové vložky.

Rekonstrukce pojistkových vložek

V několika posledních letech postupně probíhala v podstatě komplexní rekonstrukce pojistkových vložek (obr. 1). U nožových vložek tento proces postupoval v několika krocích. Započal odstraněním glazury a změnou druhu keramiky na výrobu tělesa a pokračovala odstraněním azbestu z těsnění mezi čely a tělesem. Další významnou změnou byla výměna materiálu, z něhož se vyrábějí čela; zde se začaly používat korozivzdorné materiály – speciální duraly. Následně byl změněn tvar kontaktních nožů. Šlo o zaoblení hran, které usnadní vyjmutí pojistkové vložky především z pojistkových lišt a odpínačů, popř. i z pojistkových spodků opatřených krytkami kontaktů.

Obr. 1.

Obr. 1. Rekonstrukce pojistkových vložek

Poslední a zcela zásadní změnou je úplná rekonstrukce tavných vodičů a záměna původní pájky za bezolovnatou. Pomocí výpočetní techniky a s využitím dlouholetých zkušeností s výrobou pojistek bylo zvoleno nové, technicky vhodnější tvarování vodičů, které nyní respektuje technologické vlastnosti bezolovnatých pájek, zejména jejich vyšší teplotu tavení.

Výsledkem rekonstrukce je všeobecné zlepšení technických parametrů, především významné snížení ztrát pojistek a zajištění mnohem lepší selektivity jištění při přiřazování pojistek ke kabelům zejména při napětí 400 V. Tyto změny ocení hlavně projektanti. Charakteristiky nových pojistek najdou jak v novém katalogu OEZ, který bude vydán v lednu 2007, tak v další verzi programu Sichr*). Rekonstruovaným pojistkám je ponecháno původní typové značení i obchodní čísla; lze je odlišit podle označení Cd/Pb free (obr. 2), uvedeného na jejich potisku.

Obr. 2.

Obr. 2. Označení rekonstruovaných pojistek
Obr. 3. Varius FH000-3S/T

Zdařilou rekonstrukcí nožových, ale i válcových pojistek byly rovněž splněny podmínky nařízení RoHS (Restriction of Hazardous Substances, omezení nebezpečných látek). Toto nařízení ukládá, že v elektrických a elektronických zařízeních uváděných na evropský trh nesmí být obsaženy tyto látky: olovo, rtuť, kadmium, šestimocný chrom, polybromované bifenyly a polybromované difenylétery. V současné době se většina konkurenčních výrobců sjednotila v názoru, že se uvedené nařízení nevztahuje na přístroje pro jištění elektrických přístrojů, tedy ani na přístroje, které vyrábí OEZ. Technicky nejzdatnější výrobci však na podmínky stanovené ve směrnici RoHS dobrovolně přistoupili. Firma OEZ s. r. o. s certifikovaným systémem environmentálního a bezpečnostního managementu podle ČSN EN ISO 14001 a OHSAS 18001 se tímto řadí mezi ně.

Obr. 3.

Světelná signalizace stavu pojistek řadových pojistkových odpínačů Varius

Novinkou řadových pojistkových odpínačů Varius všech velikostí (obr. 3) je světelná signalizace stavu pojistek. Ta byla vyvinuta na základě požadavků uživatelů na jednoznačnou identifikaci přetavení pojistkové vložky pouhým pohledem na pojistkový odpínač. Signalizace stavu pojistek je i na pojistkových vložkách, ale při použití v odpínači je mimo viditelnou oblast. A právě přesnou identifikaci přetavené pojistkové vložky umožňuje světelná signalizace pojistkových odpínačů.

Každá fáze má samostatnou diodu LED, která po přetavení pojistky červeně bliká, nachází-li se víko v zavřené poloze a na odpínači je napětí 24 až 400 V AC anebo 24 až 450 V DC. Díky tomu obsluha již na první pohled vidí přerušované světlo signalizace a může jednoznačně určit přetavenou pojistkovou vložku.

Případné dotazy ohledně pojistkového programu ochotně zodpoví oddělení technické podpory pojistkových systémů: tel.: 465 672 192, e-mail: pojistky@oez.cz

Další informace o společnosti OEZ a jejích produktech mohou zájemci získat na adrese:

OEZ s. r. o.
Šedivská 339
561 51 Letohrad
tel.: +420 465 672 111
fax: +420 465 672 151
e-mail: oez@oez.cz
http://www.oez.cz


*) Program Sichr je určen k projektování jištění elektrických obvodů za použití sortimentu OEZ s. r. o. Je volně dostupný ke stažení na internetových stánkách OEZ (www.oez.cz).