časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky v oblasti bezpečnostních prvků a snímačů

|

číslo 4/2005

Novinky v oblasti bezpečnostních prvků a snímačů

Petr Jelínek,
ControlTech, s. r. o.

45MLD je difúzní laserový snímač (třída 2) určený pro snímání velmi malých předmětů do velikosti 0,5 mm. Snímací vzdálenost je nastavitelná od 50 do 300 mm. Výstup PNP/NPN má dobu odezvy 200 užití v provozně náročném průmyslovém prostředí. Tato řada nabízí všechny typy snímacích metod se stejnosměrným nebo střídavým napětím.

42GPR-907x je nový speciální difúzní snímač se snímací vzdáleností 4,6 m pro snímání nereflexních předmětů na válečkovém dopravníku. Své uplatnění nalezne všude tam, kde není možné umístit klasické snímače do boku válečkového dopravníku nebo kde nelze snímat předměty z vrchu. Snímač je nabízen v provedení pro stejnosměrné i střídavé ovládací napětí s kabelem o délce 2 m nebo konektorem.

45LST je fotoelektrický „vidličkový„ snímač pro snímání malých částí na strojích a dopravnících. Otvor je v rozsahu od 2 mm s dobou odezvy 30 tí 10 – 30 V DC, výstup NPN/PNP a třídu krytí IP65.

Obr. 1.

Obr. 1. Bezpečnostní řídící systémy Guard PLC 1600 a 1800

Pro snímání standardních nebo neprůhledných štítků při velkých rychlostech je určen snímač 45LPT s výstupem NPN nebo PNP, dobou odezvy 50 mač vybaven funkcí „self teach„.

Kapacitní snímač 45LFM má podobné parametry jako předcházející snímač, ale dokáže snímat tyto typy štítků:

  • průhledný štítek na průhledném podkladě,
  • průhledný štítek na neprůhledném podkladě,
  • neprůhledný štítek na průhledném podkladě,
  • neprůhledný štítek na neprůhledném podkladě,
  • kovový štítek na průhledném podkladě,
  • kovový štítek na neprůhledném podkladě.

Firma Rokwell Automation nabízí široký výběr bezpečnostních modulů, které jsou určeny pro použití se světelnými závorami, bezpečnostními rohožemi a lištami, spínači polohy, tlačítky nouzového zastavení a pro dvouruční ovládání.

Řada modulů MSR200 je určena pro složité a větší bezpečnostní systémy. Umožňuje uživateli zapojit pomocí konektoru do jednoho základního modulu další rozšiřující moduly.

MSR144 je základní modul pro vstupní připojení světelných závor, bezpečnostních rohoží, spínačů polohy a tlačítek nouzového zastavení; výstupem jsou dva bezpečnostní kontakty, dva pomocné kontakty a dva transistorové kontakty. Přes konektor může být připojeno až pět rozšiřujících modulů řady MSR200.

GuardPLC 1600 a 1800

Řídicí systémy (RS) se dostávají do popředí ve většině moderních technologií, linek, strojů a zařízení. Vzhledem k rostoucí složitosti řídicích procesů, a tím i poskytování bezpečnosti – technologie nebo obsluhy, je třeba splnit i v řízení těchto procesů příslušné bezpečnostní požadavky. Počet řešení RS je velký a poskytovaná bezpečnost může být chápána v každém procesu jinak. Je vyvíjena platforma tzv. bezpečných řídicích systémů, které splňují standardní požadavky bezpečnostních norem. Bezpečnosti RS se ve velké míře věnují normy IEC 61508 a EN 954, které stanovují různé požadavky na několik bezpečnostních kategorií, jež je nutné v určitém případě dodržet.

Rockwell Automation – Allen-Bradley, jedna ze světových vedoucích firem v automatizaci technologických procesů (TP), přichází na trh s novou řadou RS, certifikovaných zkušebnou TÜV Rheinland pro bezpečnostní kategorie 4 (EN 954) a 3 (SIL 3 – IEC 61508). Bezpečné PLC (Programmable Logic Controller, programovatelný automat) splňují požadavky uvedených norem.

Základem bezpečného PLC je dohlížecí jednotka, tzv. watchdog, a víceprocesorová technika obvodů I/O, které se pro dodržení předvoleného požadovaného stavu vzájemně kontrolují. Jde vlastně o znásobení a logickou spolupráci řídicích obvodů pro odstranění potenciálního nežádoucího nestabilního stavu, způsobeného různými vlivy. Pro splnění požadavků průmyslu výrobci nabízejí více variant takovýchto modulárních i nemodulárních komponent. Součástí bezpečných systémů PLC je zároveň „bezpečná“ komunikace GuardPLC Ethernet, která je předpokladem pro bezpečný celek řízení TP.

Řada stávajících bezpečnostních řídících systémů GuardPLC 1200 a GuardPLC 2000 se rozrostla o dva další nové řídicí systémy GuardPLC 1600 a GuardPLC 1800 (obr. 1).

GuardPLC 1600 přináší distribuovanou bezpečnost a je v hlavním proudu cenově výhodných bezpečnostních řídicích systémů se 20 vstupy, 8 výstupy (svorkovnice v/v jsou vyjímatelné) a vestavěným 4bodovým switchem Ethernet. Kromě komunikace po Ethernetu 100 Mbit/s nabízí také komunikaci Modbus RTU Slave, Profibus Slave DP nebo ASCII. Díky těmto komunikačním možnostem je snadná integrace s operátorskými panely nebo ostatními řídicími systémy. Modul GuardPLC 1600 patří k nejrychlejším bezpečnostním řídicím systémům v průmyslu a vyniká velmi vysokou spolehlivostí.

GuardPLC 1800 nabízí stejné možnosti jako GuardPLC 1600 a navíc poskytuje 8 analogových vstupů a dva rychlé čítačové vstupy pro použití ve speciálních aplikacích, jako je například nouzové zastavení, kontrola plamene, zábavní parky – horské dráhy apod. Komunikační vlastnosti jsou shodné s řídícím systémem GuardPLC 1600.

ControlTech, s. r. o.
Havlíčkova 822
280 02 Kolín
tel.: 321 74 20 11
fax: 321 74 20 22
e-mail: info@controltech.cz
http://www.controltech.cz