časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky v nabídce jističů Moeller řady NZM

|

číslo 4/2006

Novinky v nabídce jističů Moeller řady NZM

Ing. Karel Kašpárek, Moeller Elektrotechnika s. r. o.

Výkonové jističe typové řady NZM (obr. 1) z produkce firmy Moeller jsou odborné veřejnosti dostatečně známy svou vysokou technickou úrovní a uplatněním současných trendů v technice. Vypínací spouště jističů NZM jsou vybaveny unikátní funkcí diagnostiky, a proto se tyto jističe firmy Moeller zařadily na pomyslnou špici výkonových jističů mezi jističi jiných výrobců.

Kompletní řada jističů, která je v současné době k dispozici, zahrnuje proudy od 15 do 1 600 A. Vysoká je také jejich maximální vypínací schopnost, která dosahuje až 150 kA, přičemž technologická vyspělost jističů umožňuje dosáhnout stejné hodnoty i pro provozní vypínací schopnost. Tyto údaje svědčí o jejich vysoké technické kvalitě a zároveň dokládají, že jde o výkonové jističe pro nejnáročnější použití.

A právě pro zvláště náročné aplikace připravila firma Moeller další verzi jističů NZM.

Obr. 1. Jistič typu NZM 1
Obr. 2. Jistič typu NZM 2
Obr. 3. Jistič typu NZM 3

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Jedná se o jističe určené do provozu, kde standardní provozní napětí 690 V je nedostačující. Nové verze jističů typových velikostí NZM 2, 3, 4 (obr. 2, obr. 3) mohou pracovat v obvodech se jmenovitým napětím 1 000 V, s frekvencí 50 i 60 Hz. Rovněž tyto typy jističů budou dodávány v provedení pro jištění obvodů, kabelů, generátorů a motorů. Zároveň budou nabízeny i vypínače pro stejné jmenovité napětí.

Velkým obohacením softwaru NZM-XPC je nová funkce označená trendy. Po dobu připojení jističe a přenosného počítače uvedená funkce zajistí trvalé zaznamenávání proudů ve všech fázích. Obsluha tak získává ucelené údaje o všech dějích na straně spotřeby. Ze záznamů nárůstů proudu pak lze odhadnout budoucí možné poruchy napájených zařízení.

Uvedené informace o novinkách v nabídce jističů NZM podporují tvrzení, že firma Moeller patří na špici výrobců výkonových jističů, kdy zužitkovává inovační směry v oblasti výkonového jištění.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406
193 00 Praha 9
tel.: 267 990 411
fax: 267 990 419
http://www.moeller.cz