časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky v designu Variant+ a speciální zásuvky podle ČSN 35 4517

|

Ing. Lubomír Šrek, ABB s. r. o., Elektro-Praga
 
Na podzim tohoto roku uvádí ABB s. r. o., Elektro-Praga, na trh novinky v designu Variant+ na omítku (IP44), z nichž nejvýznamnější jsou speciální zásuvky podle ČSN 35 4517 (Domovní zásuvky – Zásuvky a vidlice s plochými kontakty 10 A 48 V, 10 A 250 V a 10 A 400 V). Do této skupiny zásuvek je zahrnuto šest typů zásuvek vzájemně se lišících uspořádáním kontaktů, a to jak u jednotlivých provedení zásuvek, tak i u odpovídajících vidlic. Zajišťuje se tím nezaměnitelnost zásuvek mezi sebou, a stejně tak jejich nezaměnitelnost se standardní zásuvkou na 230 V AC. Dosud byla nabídka zásuvek pro speciální použití omezena pouze na řadu Garant, což je řada spínačů a zásuvek se zvýšenou mechanickou odolností s kryty vyrobenými z hliníkové slitiny. Uvedení zásuvek na trh nově také v designu Variant+, který má kryty z PC (polycarbonát), je reakcí na opakující se požadavky zákazníků na trhu. Jednotlivé vzory uspořádání kontaktů a jejich jmenovitá a doporučená napětí jsou uvedeny v tabulce na obr. 4. Nejfrekventovanější z hlediska použití je vzor K. Ten je používán zejména pro malá bezpečná napětí, ale i ostatní vzory nacházejí v praxi mnoho uplatnění. To byl také jeden z důvodů k rozšíření této nabídky právě v řadě Variant+, která je přístrojově nejvíce vybavena a vyhovuje i náročnějším požadavkům na provedení instalací. Nové zásuvky mají objednací čísla 5518N-C05521 až 5518N-C05526. Poslední číslice na konci objednacího čísla se mění podle vzoru (konfigurace kontaktů C až L). Zásuvky jsou dodávány v barvách bílá, šedá a modrá, přičemž víčka zásuvek jsou opatřena popisovým polem. To umožňuje snadno odlišit tento typ zásuvek vhodným popisem od standardních zásuvek, popř. je odlišit mezi sebou, a to již při zběžném pohledu na zásuvku se zavřeným víčkem. Vidlice odpovídající jednotlivým vzorům z obr. 4 jsou tzv. vidlice s plochými kontakty typu 5538N. Tyto vidlice jsou součástí standardní nabídky uvedené v katalogu ABB s. r. o., Elektro-Praga, pro rok 2009.
 
Další novinkou v řadě Variant+ je krabice na omítku v základním krytí, která je určena pro modulové přístroje 45 × 45 z řady Profil 45. Hlavním důvodem vývoje tohoto typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné a víceméně překáží. Navíc v případě chybějícího (např. ulomeného) víčka u přístroje IP44 vznikne problém při revizi elektroinstalace, i když v konkrétním případě nemusí být toto krytí třeba. Vložením zásuvky, např. 5525N-C02347 z řady Profil 45 do této nové krabice, vznikne jednoduché řešení při zachování ostatních výhod řady Variant+. Krabice se standardně dodává ve třech barvách – bílé, šedé a modré, a to pod objednacími čísly 3903N-C03540 B, S nebo M.
 
Tuto krabici lze kompletovat se všemi dalšími přístroji řady Profil 45, tj. zásuvkami s přepěťovou ochranou, s moduly komunikačních zásuvek, s kódovanou zásuvkou, popř. i se záslepkou. http://www.abb-epj.cz
 
Obr. 1. Zásuvka pro speciální použití typ 5515N – Variant+
Obr. 2. Speciální vidlice typ 5538N
Obr. 3. Krabice nástěnná pro přístroje 45 × 45 pro průběžnou montáž se zásuvkou Profil 4
Obr. 4. Uspořádání kontaktů zásuvek a vidlic s plochými kontakty podle ČSN 35 4517