časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky společnosti Schneider Electric na veletrhu For Arch 2008

|

Všechny novinky ze společnosti Schneider Electric (značky Unica, Argus aj.) měly vždy společného jmenovatele: dokonalé technické vlastnosti a unikátní design. Na letošním veletrhu For Arch firma Schneider Electric představila nové produkty, které dokážou zajistit uživatelům v domácnostech (i komerčních budovách) pohodlí, bezpečí a především úsporu energií.
 
Jednou z vystavovaných novinek bylo řešení Unica Air Link, které díky bezdrátové technologii přenosu spínacích impulzů významně zvyšuje pohodlí ovládání osvětlení či elektrických žaluzií v bytě nebo v domě a zároveň umožňuje rozšíření dosavadní elektrické instalace o další spínače bez nutnosti instalace nových elektrických rozvodů. Bezdrátový vysílač může vypadat jako běžný vypínač v jakémkoliv designu Unica (Basic, Colors, Top, Allegro, Plus) nebo může mít podobu elegantního dálkového ovladače, kterým lze řídit osvětlení pohodlně z pohovky nebo si zvolit jeden z osmi nadefinovaných scénářů světelných atmosfér pro různé příležitosti (např. sledování televize, čtení knihy či posezení s přáteli).
 
Pro větší pohodlí domova je výhodné použít domácí datovou síť LexCom, která byla na veletrhu představena v nejmodernější verzi. Uživatelé si přitom mohou vybrat komplexní datovou síť pro byty s názvem LexCom Delta 8 nebo systém pro rodinné domy LexCom Home. S těmito systémy je možné jediným kabelem rozvést signál TV+R, telefon a data do všech místností domu či bytu. Jednotlivá zařízení – televizi, telefon, počítač – pak lze připojit do datových zásuvek v designu Unica (opět ze všech řad Basic, Colors, Plus, Top nebo Allegro).
 
Ve stánku Schneider Electric byl jistě tou nejatraktivnější novinkou systém automatizace budov KNX. Tato inteligentní elektroinstalace umí řídit osvětlení, zastiňovací doplňky (žaluzie, markýzy apod.), vytápění, ventilaci nebo klimatizaci. Dokáže spínat připojené zátěže, komunikovat s různými čidly (pohybu, přítomnosti, světelných, teplotních či povětrnostních podmínek atd.), jakož i s jinými externími systémy. Systém KNX může být ovládán povely z tlačítkových nebo touch panelů, přes telefonní síť či internet. Díky této technologii je pobyt v budově maximálně pohodlný, bezpečný a efektivní z hlediska provozních i ekologických nákladů. Inteligentní řízení systémem KNX, který je celosvětovým otevřeným standardem, se uplatní nejlépe ve větších rodinných domech a komerčních budovách, kde je možné dlouhodobě ušetřit až 30 % z obvyklých nákladů v porovnání s běžným řešením.
[Tiskové materiály Schneider.]