časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky společnosti AutoCont Control Systems na MSV 2006

|

číslo 8/2006

Novinky společnosti AutoCont Control Systems na MSV 2006

AutoCont Control Systems s. r. o.

Společnost AutoCont Control Systems (dále jen A.C.S.) náleží již patnáct let mezi nejvýznamnější dodavatele prvků průmyslové automatizace v České republice. K hlavním aktivitám firmy patří zastoupení společnosti Mitsubishi Electric. V poslední době se stále výrazněji prosazují i další skupiny A.C.S., zabývající se vizualizací procesů (zastoupení firmy Citect), popř. dodávkou rozváděčů a datových center. Expozici firmy lze tradičně navštívit na MSV 2006 v pavilonu Z-I, číslo stánku 130.

Průmyslová automatizace

V oblasti kompaktních programovatelných automatů (PLC – Programmable Logic Controller) představí AutoCont třetí generaci oblíbeného systému FX, který se nepřetržitě vyrábí již 25 let a v době svého uvedení na trh představoval první kompaktní PLC na světě. I v tomto případě půjde o systém se zcela unikátními parametry ve své třídě. Modelová řada nese označení FX3U (obr. 1).

Obr. 1.

Obr. 1. Třetí generace kompaktních programovatelných automatů FX3U

Řada operátorských panelů E1000, která byla novinkou minulého roku, je letos rozšířena o šest nových modelů. Jde o levnější variantu různých velikostí a s typem LCD-FSTN, STN, TFT v barevném nebo černobílém provedení s rozlišením 320 × 240 bodů. Ovládání je řešeno klávesami nebo dotykově, komunikace přes rozhraní USB, RS-422/485, RS-232C, Ethernet (RJ-45), popř. Profibus-DP, kapacita paměti pro aplikaci je 12 MB flash, čelní krytí je IP66 a součástí panelu jsou vestavěné hodiny (obr. 2). Současně s novou řadou operátorských terminálů MAC E1000 budou v rámci jednotné koncepce Mitsubishi VISION1000 představeny i nové terminály řady GOT. Všechny tyto terminály je možné přímo připojit k většině PLC třetích dodavatelů (Siemens, A-B, Telemeq aj.).

Pohony jsou v letošním roce rozděleny do tří samostatných sekcí – měniče frekvence, servopohony a systémy CNC (Computer Numeric Control, číslicové řízení počítačem) se zaměřením na polohování. Měniče frekvence budou – vedle široké dosavadní nabídky – reprezentovány novou řadou FR-F (A)700 (obr. 3).

V oblasti servopohonů bude mít premiéru letošní novinka MR-J3 se servozesilovačem o rozměrech redukovaných až o 40 %, s adaptivním filtrem pro potlačení mechanických vibrací jako standardem a novým samočinným nastavováním v reálném čase (real-time autotuning) s vysokou výkonností. Pro MR-J3 byl vyvinut software MR-Configurator, který disponuje funkcí tříkanálového osciloskopu. Servomotory s krytím IP65/IP67 mají otáčky až 6 000 min–1 a novou úhlovou konstrukci vývodek. Důraz je kladen na prezentaci vzorových řešení polohovacích aplikací s použitím nejmenších servopohonů (30 W) až po největší výkony (55 kW). Pro mnoho firem může být zajímavý modul MR-MG30. Tento modul funguje jako levný převodník mezi síti Profibus a SSCNET (Servo System Controller NETwork, datová sběrnice servosystému) a současně jako polohovací jednotka.

Obr. 2.

Obr. 2. Operátorský terminál MAC E1000

Třetí z „polohovacích sekcí“ je zaměřena na uživatele systémů CNC. Zde bude hlavním lákadlem nová ekonomická řada E60, doplněná verzí E68, která má lepší technické parametry. Umožňuje řídit nejvýše osm os. Maximální počet interpolovaných os vzrostl na čtyři. Lze připojit dvě plně digitální vřetena. Standardem je 8,4" barevný displej TFT s čelní šachticí pro kartu flash (na přání). K dispozici je jeden analogový výstup na základní kartě I/O. Jde o velmi levný osmiosý systém NCE68, který je určen zejména pro retrofit starších obráběcích strojů.

Průmyslové roboty Mitsubishi budou zastoupeny řadou MELFA, která nabízí zajímavá technická řešení a mnoho užitečných funkcí. Ramena robotů se dělí do dvou kategorií: sférické nebo SCARA. Počet stupňů volnosti je čtyři až šest, opakovací přesnost v rozmezí ±0,01 až 0,005 mm, nosnost 1 až 12 kg, dosah od 410 až do 1 384 mm, rychlost 2 100 až 9 500 mm·s–1, krytí IP30 až IP65.

K velkým přednostem robotických systémů patří víceúlohový řídicí systém, umožňující ovládání až osmi dodatečných os a osmi chapadlových systémů, rychlou přípravu a uvedení do provozu. Snadno a rychle zvládnutelný programovací software je rovněž určen k monitorování funkcí robotu.

Užitečné funkce zahrnují:

  • bezsenzorovou detekci kolize,
  • přejezd singulárních pozic,
  • nastavení krouticího momentu každé osy,
  • určení a oznámení servisu z analýzy zatížení a doby provozu každé osy,
  • jemné polohování, sledování dopravního pásu,
  • mnoho komunikačních možností,
  • spolupráci s kamerovými systémy.

CitectSCADA

Co se týče vizualizačního softwaru, bude představen program CitectSCADA, verze 7. Jde o nejnovější verzi známého produktu s řadou rozšíření, která budou zajímat především architekty velkých systémů.

Obr. 3.

Obr. 3. Servopohon Mitsubishi MR-J3

Tento produkt umožňuje především podporu rozsáhlých systémů v tzv. klastrovaných systémech, kdy klientské stanice mohou sledovat reálná data, alarmy a trendy z několika skupin redundantních zdrojů dat. Tuto vlastnost lze využít např. v energetických systémech, kdy všechna data z velínů jednotlivých celků (např. rozvoden, čerpacích stanic, technologických uzlů) mohou operátoři sledovat v nadřízeném velínu souhrnně.

Zvláště pro energetické systémy je určena další vlastnost nové verze CitectSCADA, kterou je podpora on-line změn. Při změně aplikace není třeba systém restartovat a změna se promítne na všech klientských stanicích.

Z hlediska architektů velkých systémů je jistě zajímavá možnost řídit přidělování jednotlivých serverových úloh pro procesory v rámci počítače a možnost tyto úlohy nezávisle na sobě restartovat.

Z dalších vlastností zaujme výkonný nástroj Process Analyst, který operátorům a inženýrům umožňuje vyhodnocovat příčiny vzniku poruch pomocí zobrazení trendů a alarmů v jednom grafu a možnosti porovnání průběhů stejných veličin v různých časech.

Pro podporu tzv. tenkých klientů má CitectSCADA Web Client. Jde o plně funkční klient nevyžadující údržbu, na který mají uživatelé přístup z prostředí prohlížeče Internet Explorer. To jim umožňuje v rámci intranetu odkudkoliv z podniku sledovat data technologie stejně, jako by byli ve velínu.

CitectSCADA Reports

Pro podnikové řešení správy technologických dat přichází Citect s produktem CitectSCADA Reports v4.0. CitectSCADA Reports zpřístupňuje technologická data do úrovně IT podniku. Umožňuje manažerům využívat pokročilé reportní nástroje nad technologickými daty na podnikové úrovni. Systém poskytuje možnost sledovat všechny signály z technologie, alarmy a zásahy operátora, přičemž zvýrazněný důraz je kladen na bezpečnost a spolehlivost v přístupu k technologickým datům. Jako technologická platforma je využit MS SQL Server 2005, který umožňuje zákazníkovi získat otevřený přístup k datům přes standardní rozhraní, jako jsou OLE-DB, Web services, XML, BizTalk.

Další informace mohou zájemci nalézt na adrese:

AutoCont Control Systems s. r. o.
Jelínkova 59/3
721 00 Ostrava-Svinov
tel.: +420 595 691 157
fax: +420 595 691 199
http://www.autocontcontrol.cz