časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky přístrojové techniky

|

číslo 4/2004

AMPER 2004

Novinky přístrojové techniky

Společnost ILLKO, s. r. o., z Blanska rozšiřuje nabídku přístrojů pro revizní techniky a elektromontéry. Následující příspěvek si klade za cíl některé z novinek v krátkosti představit.

Obr. 1

DIGIOHM 40

Měřič přechodových odporů DIGIOHM 40 (obr. 1) navazuje na vlastnosti svého mimořádně úspěšného předchůdce, přístroje DIGIOHM 20L. Nový měřič je shodný pouzdrem, do kterého je vestavěn, i způsobem ovládání s měřicími přístroji a zkoušečkami řady „40„ z produkce společnosti ILLKO.

Přístroj je určen zejména pro:

  • měření odporu ochranných vodičů do 9,99 proudem 200 mA,
  • měření při revizích elektrických instalací, ručního nářadí a elektrických spotřebičů,
  • vyhledávání zkratů v elektrických instalacích,
  • měření stejnosměrného a střídavého napětí do 300 V.
Obr. 2

Díky tomu, že lze kalibrovat odpor měřicích šňůr, je zobrazována skutečná hodnota měřeného odporu. Kalibrační konstanta je v jeho paměti zachována i po vypnutí přístroje.

DIGIOHM 40 je napájen z vestavěných akumulátorů NiMH, které se nabíjejí přímo v přístroji. Nabíječka i akumulátory jsou součástí dodávky.

Přístroj odpovídá požadavkům normy ČSN EN 61557-4.

RM 2050 – přístroj pro měření unikajících proudů zdravotnických zařízení

RM 2050 (obr. 2) ve spojení s přístrojem REVEX 2051 dovoluje měřit unikající proudy v rozsahu 0,000 až 1,999 mA. Rozlišovací schopnost je 1 µA.

Přístroj umožňuje měřit unikající proudy mezi:

  • síťovou a příložnou částí metodou náhradního unikajícího proudu,
  • příložnou a přístupnou částí metodou náhradního unikajícího proudu,
  • příložnou a přístupnou částí přímou metodou s pomocným zdrojem,
  • příložnou a přístupnou částí přímou metodou.

Velikost měřeného unikajícího proudu se zobrazuje na svítícím displeji LED. Všechny unikající proudy jsou měřeny jako TRMS – skutečná efektivní hodnota.

Obr. 3

Jeho uvedení na trh se předpokládá přibližně v polovině letošního roku.

Multimetr BM22

Nabídku digitálních multimetrů Brymen rozšiřuje firma ILLKO o zajímavý přístroj BM22 (obr. 3). I přes své malé rozměry 113 × 53 × 10,2 mm a při hmotnosti pouhých 78 g nabízí nabízí množství rozsahů a funkcí.

Multimetr BM22 umožňuje měřit:

  • stejnosměrná a střídavá napětí do 600 V,
  • odpory do 40 M,
  • test uzavření obvodu (indikace na displeji i akustická) a test diod,
  • kapacitu do 3 000 µF,
  • kmitočet do 1 MHz.

Samozřejmostí je automatické přepínání rozsahů, automatické vypnutí při delší nečinnosti a „zmrazení“ měřeného údaje na displeji ve funkci „HOLD„. Méně běžná u této třídy multimetrů je funkce „30 ms MAX HOLD„. Dovoluje zachytit napěťovou špičku již od doby trvání 30 ms. Multimetr vykazuje velmi dobrou odolnost proti přetížení na všech rozsazích. Veškeré měřené hodnoty jsou zobrazovány na velkém přehledném displeji LCD s výškou číslic 19 mm.

Obr. 4

Zkoušečky napětí DUSPOL

Nově nabízí společnost ILLKO ucelenou řadu šesti zkoušeček napětí DUSPOL. Nabídka je široká – od digitální zkoušečky DUSPOL digital (obr. 4) po nejjednodušší DUSPOL compact.

Společnou vlastností všech typů této nové generace zkoušeček je vysoké krytí IP64, které umožňuje jejich používání i ve venkovním prostředí za vlhkého počasí. Většina z nich má kromě optické indikace rovněž indikaci pomocí vibračního motorku – při měření tedy uživatel napětí doslova „cítí v dlani„. Dalšími zajímavými funkcemi jednotlivých typů jsou např. automatické podsvětlení displeje v závislosti na okolním osvětlení, možnost připojení přídavné zátěže pro vyloučení indukčního a kapacitního napětí, osvětlení měřeného místa vestavěnou vysoce svítivou LED atd. Podrobný popis jednotlivých zkoušeček je nad rámec tohoto příspěvku.

Závěr

Tento krátký článek nemůže vyčerpávajícím způsobem informovat o všech novinkách firmy ILLKO. V případě zájmu lze podrobné technické informace o všech přístrojích a službách získat přímo u společnosti ILLKO Blansko nebo na její internetové stránce www.illko.cz.

Současně si tímto si dovolujeme pozvat všechny zájemce o měřicí přístroje do naší expozice 3B1 na veletrhu AMPER 2004.

ILLKO s. r. o.
Masarykova 2226
678 01 Blansko
tel./fax: 516 417 355
e-mail: illko@illko.cz
http://www.illko.cz