časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky od Phoenix Contact

|

číslo 7/2006

Novinky od Phoenix Contact

Sdružovací boxy s konektory M8

Koncepce pěti různých typů propojení kmenových kabelů pro senzorové a aktorové boxy M12 od Phoenix Contact může být nyní použita také u propojovacích boxů s konektory M8. Boxy jsou dodávány s předinstalovanými kabely standardních délek pět a deset metrů (na přání kabely o délce 0,5 až 50 m).

Pro rychlé zapojení jsou určeny boxy s hlavním připojením M12 a M16. Boxy se šroubovými nebo pružinovými svorkami na straně kabeláže mohou být použity pro snadnější montáž v místě instalace. I zde jsou zdůrazněny výhody univerzální propojitelnosti systému SACB. Sdružovací boxy jsou osazeny čtyřmi, šesti, osmi nebo deseti místy pro vstup-výstup. Standardní krytí IP65/67 a velmi kompaktní provedení jsou výhodou při jejich použití v průmyslu.

Obr. 1.

Obr. 1. Sdružovací boxy s konektory M8

Výrobní řada SACB Phoenix Contact je určena pro snadné a spolehlivé použití v těžkých průmyslových podmínkách.

Efektivní zpracování analogových signálů v prostředí Ex

Převodníky a oddělovače signálů řady Mini Analog od společnosti Phoenix Contact mohou být nyní použity také v prostředích s nebezpečím výbuchu (Ex). Všechny výrobky této řady vyhovují požadavkům třídy n ochrany před výbuchem – pro uživatele to znamená možnost použít je v oblasti zóny Ex 2. Navíc mohou být připojeny senzory a aktuátory ze zóny Ex 1, které splňují požadavek 2G, ale nejsou označeny jako jiskrově bezpečné. To platí např. pro odporové teploměry Pt100.

Velmi kompaktní design a napájení konektorem přes sběrnici v liště DIN dávají možnost instalovat je v decentralizovaných skříňkách v blízkosti procesu, přímo na přechodu zón Ex 1 a Ex 2. Také filtrace signálů nemusí být díky krátké kabeláži v mnoha případech použita. To zlepšuje kvalitu signálu, optimalizuje použitou kabeláž a zvyšuje spolehlivost a stálost přenosů informace.

Návrh skříně řízení nyní trojrozměrně

Program pro návrh rozváděčů Clip Project od Phoenix Contact, jehož standardním výstupem byl kompletní návrh osazených nosných lišt, nyní nabízí trojrozměrné řešení v reálném čase. Standardní formáty STEP a DWG jsou použitelné pro běžnou trojrozměrnou grafiku, která je kompatibilní s běžnými mechanickými systémy ASID.

Obr. 2. Převodníky a oddělovače signálů řady Mini Analog
Obr. 3. Program pro návrh rozváděčů Clip Project
Obr. 4. Oddělovací zesilovač NAMUR

Obr. 2. Obr. 3. Obr. 4.

Program tvorby projektu poskytuje kompletní výběr prvků rozváděče od svorek a svornic, přes přepěťové ochrany, zdroje a sběrnice až po moduly řízení. Program pracuje v prostředí Windows; funkcí AutoCorrect projekt přezkouší a doplní chybějící prvky. Program automaticky doplňuje můstky, krytky, přepážky nebo speciální základny určitých modulů, a koriguje tak „opominutí“ projektanta.

Program Clip Project pracuje v univerzální datové kompatibilitě s programy Eplan, Excel a CMS-Mark-Win. Ve vazbě na systém Eplan umožňuje detailní návrh nosné lišty, včetně potřebných doplňků, v podstatě na kliknutí myši. Proces využije preferované prvky zadané projektantem. Označení je přenášeno na tiskárnu nebo plotter, takže je vyloučena lidská chyba nebo opomenutí.

NAMUR – oddělovací zesilovač v souladu se SIL 2

Phoenix Contact přidal do nabídky bezpečnostních výrobků další dva moduly: oddělovací zesilovače PI-EX-NAM/RNO-NE a PI-EX-NAMTO-P s oprávněním použití podle SIL 2 (od roku výroby 2005). Oba moduly patří do kategorie uživatelsky přátelských zásuvných elektronických modulů PI (Process Interface), které jsou určeny pro použití v potenciálně nebezpečných prostředích a poskytují ochranu před vznícením Ex-i. Jejich hlavní výhodou je úspora místa a času při montáži. Kombinace se základními svorkami umožňuje přímou instalaci na úrovni spínání skříně řízení, jakož i předmontáž modulů o tloušťce pouhých 12,4 mm. Aplikačně závislou elektroniku je tak možné podle rozvoje nebo reálné potřeby systému osadit dodatečně. Základní desky, které lze použít pro kabelážní systém, jsou k dispozici jako přídavné základní prvky pro zásuvné moduly. Celý sytém je navržen pro maximální funkčnost a odolnost v průmyslových podmínkách.

Další informace lze získat na adrese:

Phoenix Contact, s. r. o.
Technická 15
616 00 Brno
tel.: 420 542 213 401
fax: +420 542 213 701
e-mail: obchod@phoenixcontact.com
http://www.phoenixcontact.cz