časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky od firmy Rockwell Automation

|

číslo 7/2006

Novinky od firmy Rockwell Automation

Spínač 440G-MT zmenšuje rozměry a zvyšuje bezpečnost zařízení

Nový spínač 440G-MT s elektromagnetickým blokováním od společnosti Allen-Bradley Guardmaster poskytuje konstruktérům zásadní výhody, jimiž jsou malé rozměry, velká přídržná síla a robustní kovová konstrukce. Spínač 440G-MT je zástupcem nové generace bezpečnostního přístroje, který vyhovuje nejen požadavku na zmenšování rozměrů moderních strojních zařízení, ale i na zlepšování jejich bezpečnosti (přídržná síla 1 600 N udrží dvířka ochranných krytů v zavřené poloze až do odpojení napájení).

Štíhlý design spínače (podle DIN 500491) a flexibilita osmi pozic pro akční člen (aktor) dovolují jeho montáž do většiny konstrukcí bezpečnostních krytů. Kombinace robustní kovové konstrukce spínače a flexibilního aktoru z něj činí ideální přístroj pro použití v nejrůznějších provozních i klimatických podmínkách, včetně např. teplot až –25 °C.

Obr. 1.

Obr. 1. Spínač 440G-MT

Díky extrémně velké přídržné síle a odolnosti proti nešetrnému zacházení je spínač 440G-MT řešením pro velké množství různých aplikací, u nichž se požaduje větší přídržná síla aktoru. Pro konstruktéra a dodavatele produktů OEM to znamená užší spektrum nezbytných zařízení, neboť namísto mnoha druhů spínačů postačí mít na skladě jen jeden typ. Symetrická hlava spínače 440G-MT umožňuje instalaci u levostranných i pravostranných dvířek bezpečnostních krytů (u konkurenčních jednotek bez této přednosti je třeba skladovat i několik variant příslušného zařízení).

Spínač 440G-MT se dodává ve čtyřech základních verzích, což poskytuje dodavatelům zařízení OEM maximální rozsah volby konfigurace kontaktu, včetně volitelného uvolňovače. Všechny tyto verze umožňují u vysoce rizikových aplikací standardně snadnou obsluhu. Spínač 440G-MT je vybaven čtyřmi sadami kontaktů v těchto konfiguracích:

  • 3 NC (rozpínací) a 1 NO (zapínací),
  • 2 NC (rozpínací) a 2 NO (zapínací).

Možnosti zapojení dávají dodavatelům produktů OEM vysokou flexibilitu a možnost omezit počet a různorodost typů bezpečnostních spínačů u stroje. Kontakty jsou součástí elektroinstalačního balíku, který usnadňuje montáž spínače 440G-MT a nabízí volbu průchodek, což umožňuje montáž kabelu z obou stran nebo z konce jednotky. Jde o průchodky rozměrů M20 nebo " NPT – podle místní preference. Jsou-li kladeny požadavky na rychlou výměnu nebo snadnou instalaci, lze veškeré verze dodat s funkcí rychlého odpojení.

Všechny verze spínače 440G-MT splňují požadavky norem EN 1088, EN 60947-5-1 a IEC 60204-1 a mají osvědčení TÜV, UL a CSA. Vázané zamykání je vhodné pro provoz ve spojení se zdroji 24 V AC/DC, 110 a 230 V AC a pro rozsah provozních teplot –25 až +80 °C.

Výhodné řešení s možností úprav on-line

Nový řídicí systém Allen-Bradley MicroLogix 1100 od společnosti Rockwell Automation je určen pro koncové uživatele a dodavatele produktů OEM, kteří hledají cenově výhodný a provozně nenáročný řídicí systém s možností úprav on-line. Tento systém poskytuje druhy funkcí, které jsou obvykle vyhrazeny pokročilejším řídicím jednotkám, a umožňuje upravovat program bez přerušení výroby.

Obr. 2.

Obr. 2. MicroLogix 1100

„Výrobci utrácejí tisíce za řídicí systémy vyšší třídy, aby získali možnost provádět úpravy on-line. My jsme věděli, že budeme moci nabídnout lepší řešení,„ vysvětluje Mike Foley, manažer obchodní politiky společnosti Rockwell Automation, a dodává: „Náš nový řídicí systém poskytuje uživateli možnost upravovat programy včetně smyček PID bez přerušení provozu celého systému.„

Zabudovaný port pro komunikaci s protokolem Ethernet/IPv systému MicroLogix 1100 umožňuje uživatelům sdílet data v rámci celého výrobního závodu, přičemž se zkracuje doba a snižují se náklady spojené s hardwarovou instalací sítě. Kromě toho zabudovaný ethernetový webový server poskytuje uživatelům vzdálený přístup k řídicím informacím a optimalizuje produktivitu výroby sdílením údajů o výrobní základně s partnery OEM nebo vzdáleně připojenými techniky údržby v reálném čase.

Řídicí systém MicroLogix 1100 je cenově výhodnou alternativou pro zákazníky, kteří požadují distribuované řízení po síti Ethernet, např. u manipulace s materiálem nebo při balení. Je vhodný také jako vzdálený terminál (RTU) pro aplikace s dálkovým řízením a sběrem dat (SCADA). Zahrnuje rovněž zabudovaný víceúčelový textový displej LCD, který poskytuje základní informace o procesoru a stavu vstupů a výstupů. Displej umožňuje monitorovat hodnoty bitových a celočíselných dat a upravovat je, čímž vylučuje potřebu samostatného ovládacího prostředí v některých aplikacích.

Další informace mohou zájemci získat přímo na adrese:

Rockwell Automation s. r. o.
Pekařská 16
155 00 Praha 5 – Jinonice
tel.: +420 251 084 002
fax: +420 221 500 350
http://www.rockwellautomation.com