časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky firmy Weidmüller na veletrhu AMPER 2003

|

číslo 4/2003

Amper 2003

Novinky firmy Weidmüller na veletrhu AMPER 2003

Společnost Weidmüller se jako tradičně účastní veletrhu AMPER. Cílem společnosti je nabízet výrobky, které se vyznačují kvalitou použitých materiálů a konstrukčních řešení. Letos firma Weidmüller opět vystavuje svůj široký sortiment řadových svorek, nářadí, značení, sdružovacích krabic atd. Při příležitosti veletrhu samozřejmě představuje některé novinky ze své nabídky.

Obr. 1.

Popisovací zařízení InkJet

Je nezbytné řádně označovat řadové svorky v rozváděči, stejně jako připojené vodiče. Jedním z důvodů této činnosti je přehlednost zapojení a usnadnění případných servisních zákroků. K profesionálnímu značení neodmyslitelně patří strojový popis. Běžná zařízení, např. plotter, používají technická pera a speciální tuše. Takto vyhotovený popis je stabilní a odolný např. UV záření – je možné jej srovnat s úrovní popisu jehličkovou tiskárnou. Proč ale ještě dnes používat jehličkovou tiskárnu, je-li k dispozici technologie tiskáren inkoustových a laserových? Společnost Weidmüller vyvinula unikátní popisovací zařízení, jež je založeno na tzv. inkoustové technologii, s následným zatavením popisu. Uvedené zařízení nese obchodní název InkJet (obr. 1). Na tomto zařízení, kde inkoust je nanesen na označovací štítky, lze snadno a rychle popsat vodiče, kabely i svorky. InkJet se vyznačuje snadnou obsluhou, vysokou kvalitou a rychlostí tisku. V závěrečném procesu je potisk teplotně zataven do štítku. Tepelným zpracováním se kvalita a odolnost popisu podstatně zvýší v porovnání s jakýmkoliv typem byť speciálního inkoustu a pera. Navíc je značení plně použitelné téměř od okamžiku, kdy opustí tiskárnu. Oproti práci s plotterem je u popisovacího zařízení InkJet jeho uživatel ušetřen i „špinavé“ práce s tuší a vždy může pracovat operativně, nárazově, v podstatě okamžitě, bez jakékoliv přípravy tiskárny. Další zajímavou výhodou je rychlost a téměř bezhlučný provoz. Samozřejmostí je softwarová podpora – používá se česká verze programu M-Print.

Obr. 2.

Šroubovák SwiftySet

Další součástí sortimentu, která si nepochybně zaslouží pozornost, je kompletní řada zářezových svorek v novém provedení. Svorky IDC-2 představila společnost Weidmüller již dříve, ale od té doby se podařilo jejich sortiment významně rozšířit. Připomeňme, že technika zářezového spojení IDC (Insulation Displacement) spočívá v připojení neodizolovaného vodiče přímo do svorky, kde je izolace mechanicky proříznuta a dojde k vodivému kontaktu vlastního vodiče s proudovou lištou. Vzhledem k tomu, že není třeba vodič odizolovávat, ušetří se čas nutný k zapojení. Není zapotřebí používat další nástroje určené k odizolování vodiče. Montér tedy může mít v ruce jen šroubovák. Firma Weidmüller nabízí šroubovák s možností stříhání vodičů, tzv. SwiftySet (obr. 2). Z výsledků testů konaných v praxi vyplývá, že v porovnání s ostatními postupy lze tímto způsobem ušetřit až 60 % pracovní doby. Přitom kvalita spoje splňuje všechny požadavky vyplývající z mezinárodních norem a vyrovná se šroubovému i pružinovému třmenu. Díky konstrukci svorky (připojení shora) stačí technikovi při zapojování pouze minimální montážní prostor. Vodič se vloží do pohyblivé části svorky, která se pouhým tlakem šroubováku posouvá směrem ke kontaktní části. Izolace vodiče je nejdříve naříznuta a následně je vodič posunut dále na širší plochou část s proudovou lištou. Pružinová část je vyrobena z korozivzdorné oceli pro zajištění stálého a dostatečného stisku. Materiálem proudové lišty je pokovená měď. Výsledkem je stálý mechanický přítlak a minimální přechodový odpor i při připojení vodičů malého nebo velkého průřezu. V současné době může společnost Weidmüller zákazníkům nabídnout řadové svorky IDC-2 až do průřezu 2,5 mm2 a dále svorky vhodné k použití pro akční prvky. Tyto svorky v sobě již mají integrováno vzájemné propojení, stačí je připevnit na lištu DIN a přitisknout k sobě. Díky jejich propojení lze potom jednoduše připojit napájení akčních členů a přehledně oddělit signálovou část. Samozřejmostí je existence několika variant svorek, podle potřeb jednotlivé aplikace. Připojení je možné dvou-, tří- nebo čtyřpólové, popř. lze použít i zemnicí svorky v několika provedeních.

Všem zájemcům o podrobnější informace doporučujeme navštívit firmu Weidmüller na veletrhu AMPER 2003 a seznámit se s těmito zajímavostmi „in nature„! Rádi bychom Vás proto pozvali k návštěvě stánku č. E11, v hale 2, kde si kromě jiného můžete prohlédnout i popsané výrobky.


Weidmüller, s. r. o.
Vídeňská 340
252 42 Vestec
tel.: 244 001 400
fax: 244 001 499
e-mail: office@weidmuelle.cz
http://www.weidmuelle.cz