časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky firmy SALTEK

|

Firma Saltek se jako přední výrobce přepěťových ochran neustále snaží zvyšovat užitné vlastnosti svých výrobků. Inovační proces započatý před lety začal postupně přinášet své ovoce. Prvním výsledkem tohoto procesu byl kombinovaný svodič bleskových proudů FLP-B+C MAXI, který svou cenou a technickými parametry podstatně usnadnil aplikaci svodičů bleskových proudů v instalacích nn v rodinných domech.
 
Dalším krokem tohoto procesu byla změna technologie výroby ochran řady SLP, která podstatně usnadnila výrobu řady SLP s výměnným modulem (SLP-275 V), čímž se umožnilo při stejné ceně využít vyšší užitné vlastnosti řady SLP-xxx V. Tyto vlastnosti ocení hlavně revizní technici a technici údržby.
 
Tento inovační proces neminul ani řady slaboproudých ochran, kde způsobil velmi významné změny. Tyto změny se týkají vysokofrekvenčních ochran řady FX a SX (obr. 1), datových ochran řady DL (obr. 2) a ochran pro CCTV – řada VL. Každá z ochran tohoto nového provedení je opatřena rybinou, do které lze velmi jednoduchým způsobem pomocí šroubováku připevnit plastový držák. Postup připevnění plastového držáku je ukázán na obr. 4.
 
Pomocí plastového držáku má uživatel možnost připevnit ochranu na různé typy lišt DIN. V aplikacích, kde je nutné umístit ochranu na plochu, případně přímo na chráněný přístroj, využijeme adaptér GND 2, který zároveň slouží k uzemnění ochrany (obr. 3). V případě poškození ochrany pak není nutné adaptér GND 2 demontovat, stačí pouze rozpojit zemnicí vodič umístěný na ochraně a ochranu vyměnit. Pro usnadnění výběru a zjednodušení objednávek bude plastový držák a adaptér GND 2 součástí každého balení uvedených typů ochran.
 
Firma Saltek touto inovací nabízí zcela nový pohled na montáž slaboproudých ochran. Je patrné, že se jedná o přelomovou konstrukci, která ve spojení ochrana (kovové pouzdro) a plastový držák dělá z těchto ochran velice praktické přístroje s velkou variabilitou při montáži. Záleží už jen na uživateli, jaký způsob připevnění ochrany zvolí.
 
Podrobné seznámení a praktické ukázky montáže nových výrobků mohou zájemci vidět na pravidelných školeních firmy po celé České republice, kam jsou srdečně zváni. Školení patří mezi akreditované vzdělávací programy ČKAIT.
 
Další informace v inzerátu na této straně nebo na: http://www.saltek.eu
 
Obr. 1. Vysokofrekvenční ochrana řady FX
Obr. 2. Datová ochrana řady DL
Obr. 3. Adaptér GND 2
Obr. 4. Postup připevnění plastového držáku