časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky firmy Rittal

|

číslo 8-9/2004

Mezinárodní strojírenský veletrh

Novinky firmy Rittal

Lukáš Rychetský, Ing. Jiří Vaníček, CSc.,
Rittal Czech, s. r. o.

Firma Rittal představuje jako každoročně na letošním strojírenském veletrhu celou škálu novinek, které potvrzují její pozici významného nositele inovací v oboru rozváděčových systémů. V následujícím článku je informace o některých z nich.

Obr. 1

Nová skříň pro univerzální moduly

Za nejvýznamnější novinku, která může znamenat převrat v technologii vybavení rozváděčů, zejména pro měření a regulaci, lze považovat koncept osazení univerzálních modulů s rozhraním, které zahrnuje ovládací i výkonové obvody do montážní desky se čtvercovými otvory na zavěšení těchto modulů, jejíchž provedení ilustruje obr. 1. Jednotlivé moduly jsou propojeny univerzálními kabelovými svazky. Zavedení této technologie by mohlo přinést výrazné zjednodušení práce při konečné montáži rozváděče, úsporu času kvalifikovaných pracovníků, podstatné zrychlení a zjednodušení oprav, které by se daly provádět pouhou výměnou modulu, a další výhody. Potenciální nevýhodou je vyšší cena modulů a určitá nehospodárnost způsobu propojení, neboť ne ve všech případech jsou všechny vodiče v propojovacím svazku nezbytné. Zda tato novinka najde masové uplatnění, ukáže čas a především ekonomické ukazatele v konkrétních řešeních.

Nová koncepce skříní pro přípojnicové systémy

Vyvinuta a do výroby uvedena byla koncepce rozváděčů, které splňují podmínky doporučení IEC 60439-1, příloha 2, o ochraně obsluhy při vzniku elektrického oblouku v rozváděči. Jde o upravené skříně řady TS, které mají ve stropě záklopku, umožňující při vzniku oblouku únik žhavých plynů mimo prostor pro obsluhu, jak je zřejmé z obr. 2. Výsledky měření ve zkratovně potvrzují správnost navrženého řešení. Z výsledků zkoušek také vyplynulo, že zakrytí přípojnic výrazně zmenšuje následky zkratu. V provedení s izolovanými přípojnicemi je po zkratu nutno vyměnit pouze poškozený odpínač, po zkratu na systému s holými přípojnicemi je zpravidla zničen celý rozváděč.

Obr. 2

Pracovní stanice

Podstatně byla rozšířena řada doplňků stavebnice pracovních stanic. Nyní je k dispozici konkrétní sestava pro zkušební stanoviště, laboratoř, pracoviště s možností uzavření pracovní stanice roletou a další varianty. Zkušební stanoviště ilustruje obr. 3.

Chladicí agregáty

V oblasti chlazení bude kromě doplňků a rozšíření stávající řady Top-Therm o jednotky 300 W (hloubka jen 150 mm) a jednotky 750 W, představena i řada ponorných chladicích agregátů pro chlazení řezných emulzí (nebo obecně médií), používaných např. k chlazení vřeten obráběcích strojů. Rozsah výkonů se pohybuje od 2,4 kW do 78 kW. Firma Rittal v této pro ni nové oblasti využívá dlouholetých zkušeností s nepřímým chlazením rozváděčů. Mnoho výrobců obráběcích strojů vítá možnost nakoupit stavebnicově řešené, vyzkoušené chladicí jednotky se servisem zajištěným v celém světě. Provedení je zřejmé z obr. 4.

Další novinku – vodou chlazené montážní platformy pro komponenty s velkým ztrátovým teplem – uvítají projektanti rozváděčů s výkonovými měniči nebo jinými zdroji tepla. Předváděné řešení slouží především pro inspiraci; bude-li používáno, bude se nabídka platforem rozšiřovat o specializované díly přizpůsobené nejvíce používaným aplikacím.

Vyztužené skříně

Poměrně časté požadavky na vyztužené skříně odolné proti zemětřesení respektuje nově vyvinutá souprava, jejímž vmontováním do skříní TS podstatně vzroste prostorová tuhost rozváděče (ilustrační foto viz obr. 5). Takto upravené skříně naleznou uplatnění zejména v jaderných elektrárnách nebo při exportu do seismicky aktivních oblastí.

Obr. 3 Obr. 4 Obr. 5

Další novinky

Stánek firmy Rittal bude kromě popsaných exponátů předvádět celou řadu dalších novinek, např. skříní pro prostředí s nebezpečím výbuchu, nový typ nosných systémů pro lehké ovládací panely a množství nového příslušenství, demonstrovaného na jednotlivých exponátech.

Oprávněně lze očekávat, že prezentované novinky budou inspirací pro projektanty a konstruktéry a pomohou jim řešit konkrétní problémy, s nimiž se v denní praxi setkávají.

Další informace o všech produktech firmy Rittal zájemci získají na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně ve stánku firmy Rittal v pavilonu Z, ve dnech 20. až 24. září, nebo na Rittal HOTLINE 234 099 072.

Rittal Czech, s. r. o.
Ke Zdibsku 182
250 66 Zdiby u Prahy
tel.: 234 099 000
fax: 234 099 099
e-mail: info@rittal.cz
http://www.rittal.cz