časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky firmy Moeller v sortimentu příslušenství výkonových jističů NZM

|

Novinky firmy Moeller v sortimentu příslušenství výkonových jističů NZM

Výkonové jističe řady NZM firmy Moeller se pro své technické řešení staly oblíbeným produktem pro jištění elektrických rozvodů v průmyslu i v budovách. Výkonové jističe, které jsou v nabídce pod obchodním názvem PMC, jsou určeny hlavně pro jištění rozvodů v budovách.
V sortimentu jističů a jejich příslušenství si zákazníci zvykli, že každoročně je nabídka doplňována nebo jsou produkty po technické stránce inovovány.

Obr. 1.

Novinky v příslušenství jističů NZM a PMC

V loňském roce byla dokončena další etapa, která doplnila nabídku možností použití jističů. Nyní tedy nabídka obsahuje ucelený sortiment mechanického blokování jističů, a to nejen pro ruční pohony, určený pro všechny typové velikosti jističů. Byla dokončena i potřebná inovace motorových pohonů pro jističe typové velikosti 2, 3 a 4. Pro tyto motorové pohony lze nyní nabídnout systém mechanického blokování, který je vyžadován pro některá řešení jako doplněk elektrického blokování.

Blokování ručních pohonů

Sortiment ručních pohonů je doplněn prvky mechanického blokování proti nesprávnému zapnutí jističů a vypínačů, a to v logice spínání jeden ze dvou jističů, jeden ze tří nebo speciální kombinace dva ze čtyř jističů. Základní kódové označení je NZM-XMV. K dodání jsou také propojovací bovdenová lanka tří různých délek určená k mechanickému propojení speciálních blokovacích mechanismů, které jsou využívány jako nástavce ručních pohonů. Montážní vzdálenost blokovaných jističů je možné určit podle tabulky uvedené v katalogu nebo v montážním návodu, který je přiložen ke každému blokovacímu mechanismu. Montážní návod je zpracován v podobě obrázků a srozumitelnou formou vede ke správnému sestavení blokovacího zařízení, a tím k dosažení spolehlivé funkce.

Obr. 2. Obr. 1. Dva ruční pohony s mechanickým blokováním
Obr. 2. Kompletní sestava dvojice jističů opatřených motorovým pohonem s mechanickým blokováním
Obr. 3. Motorový pohon doplněný prvky mechanického blokování

Blokování motorových pohonů

Při používání motorových pohonů pro dálkové spínání jističů a vypínačů je častým úkolem vyřešit vzájemné elektrické blokování proti neoprávněnému zapnutí. Pro dosažení vyššího stupně bezpečnosti je požadováno zamezit možnosti současného zapnutí vybrané dvojice jističů nejen využitím elektrického blokování. Je proto nutné doplnit elektrické blokování mechanickým. Pro doposud vyráběné motorové pohony však realizace takové možnosti znamenala podstatný zásah do jejich konstrukce. Zjednodušeně lze říci, že počínaje říjnem 2006 jsou všechny motorové pohony, jističe a vypínače připraveny pro montáž komponent mechanického blokování. V nabídce firmy Moeller jsou nyní dvě verze mechanického blokování motorového pohonu, a to pro montáž jističů vedle sebe (označení NZM-XMVR) nebo pod sebou (označení NZM-XMVRL). Je tedy vhodné si předem ujasnit, jak budou namontovány jističe, mezi kterými je třeba zajistit vzájemné mechanické blokování. Pro případ potřeby mechanicky blokovat motorové pohony jsou všechny potřebné komponenty dodávány jako kompletní montážní celek. Obr. 3. Proto je nutné si pro výběr vhodného typu předem ověřit vzdálenost mezi blokovanými jističi. Takovým postupem se lze vyvarovat chyb při volbě a umístění mechanického blokování. Samotná montáž je zobrazena v návodu přiloženém ke každé dodávce blokovacího zařízení. Všechny varianty a verze jsou dostupné od října 2006.

Závěrem lze říci, že v nabídce firmy Moeller byl dále doplněn sortiment v oblasti zajištění požadavků provozovatelů rozvodných zařízení a řídicích obvodů např. záskokových automatů nebo podobných zařízení, u kterých je třeba zajistit vysokou míru spolehlivosti a bezpečnosti.

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

Moeller Elektrotechnika s. r. o.
Komárovská 2406, 193 00 Praha 9
tel.: 267 990 411
fax: 267 990 419
internet: www.moeller.cz