časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky brněnského veletrhu u TR instruments

|

číslo 8-9/2005

Novinky brněnského veletrhu u TR instruments

Na letošním 47. mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně představí firma TR instruments několik „horkých„ novinek převážně z oblasti revizních přístrojů a měření kvality elektrické sítě, ale i z dalších oblastí měřicí techniky, které jsou určeny pro širokou odbornou i laickou veřejnost.

Nový tester pro revize elektrických spotřebičů a nářadí PrimeTest 300, z produkce anglické firmy Seaward Ltd., je vybaven novou, bezdrátovou komunikační technologií Bluetooth™, která nahrazuje dosud nezbytná kabelová propojení mezi počítačem, tiskárnou a čtečkou čárových kódů. Nejen tato technologie, ale i ostatní specifika řadí tento přístroj mezi špičku ve své třídě, a to především z hlediska rychlosti a flexibility použití. Mimo standardní revize, včetně měření impedance smyčky a proudového chrániče, lze vytvářet a ukládat např. revize požárních a bezpečnostních zařízení. Rychlost, lehké přenosné provedení, alfanumerická klávesnice, bateriové napájení, velká paměť a dokonalý databázový software – to je jen několik důvodů, proč mít právě tento přístroj.

Obr. 1.

Obr. 1. Analyzátor kvality sítě Jupiter

Pro revize instalací je určen digitální tester izolačních odporů MIC-5000, který uvedla na trh firma Sonel. V sortimentu výrobce je to první zkušební přístroj s testovacím napětím 5 kV, který konstrukčně i funkčně vychází z předchozí řady přístrojů MIC-1000 a MIC-2500. Testovací napětí je volitelné v rozsahu 250 až 5 000 V s krokem 50 V. Měřicí rozsah je 250 k až 5 T. Pro snadnější měření charakteristik izolace lze stanovit až tři časy pro uložení měřené hodnoty (paměť přístroje pojme 999 těchto měření). Mezi další funkce patří měření jednoho až dvou absorpčních koeficientů, měření napětí AC/DC, zobrazení aktuálního testovacího napětí během měření aj. Přístroj je napájen z nabíjecích akumulátorů.

V průběhu léta se na trhu objevil nový analyzátor kvality elektrické sítě Jupiter (viz obr.) italské firmy Elcontrol Energy. Přístroj má velké množství funkcí určených pro aplikace v oblasti energetiky a elektrotechniky. K dispozici je celkem devět měřicích režimů – zobrazení okamžitých hodnot, osciloskopické zobrazení průběhů napětí a proudů, harmonická analýza do 31. harmonické, měření meziharmonických, fázorové diagramy, záznam impulsů a přechodových dějů, poklesy a výpadky, datový záznamník pro dlouhodobý záznam efektivních hodnot parametrů sítě a analýza podle normy EN 50160. V režimu záznamu přechodných dějů je vzorkovací perioda 500 1 400 V. Mimo standardní tři napěťové a tři proudové vstupy (klešťové adaptéry) je k dispozici jeden napěťový vstup pro připojení libovolné externí sondy nebo snímače. Kapacita paměti – paměťové karty Compact Flash – je standardně 512 MB, přičemž je možné ji upgradovat na 2 GB. Přístroj je dodáván včetně kompletního příslušenství, které zahrnuje klešťové sondy, napěťové měřicí kabely, software PQ Studio aj. Přístroj je napájen z nabíjecích akumulátorů NiMH.

Uvedené přístroje stejně jako další novinky budou prezentovány na 47. MSV v Brně, v pavilonu C, ve stánku č. 8. Další informace lze nalézt v inzerátu na této straně nebo na internetu: www.trinstruments.cz

TR Instruments spol. s r. o.
Křižíkova 70
612 00 Brno
tel.: 541 633 670
e-mail: info@trinstruments.cz
http://www.trinstruments.cz