časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky AutoCont Control Systems a AT Compus na MSV 2005

|

číslo 8-9/2005

Novinky AutoCont Control Systems a AT Compus na MSV 2005

Společnost AutoCont Control Systems, spol. s r. o. (dále jen A.C.S.), je již téměř patnáct let jedním z nejvýznamnějších dodavatelů prvků průmyslové automatizace v České republice. Mezi hlavní aktivity firmy i nadále patří zastoupení společnosti Mitsubishi Electric. V poslední době se stále výrazněji prosazují i další obchodní skupiny. Ty se zabývají vizualizací procesů (zastoupení firmy Citect), popř. dodávkami rozváděčů a datových center.

Obr. 1.

Obr. 1. Kompaktní PLC nové řady Mitsubishi FX3U

V rámci uskutečňování dlouhodobé strategie holdingu AutoCont byla na jaře letošního roku skupina IPC (průmyslové počítače) převedena do firmy AT Compus a. s. Společnost A.C.S. však bude s touto skupinou i nadále velmi úzce spolupracovat. Důkazem je mj. i společná expozice na MSV 2005. Obě zmíněné firmy – A.C.S. i AT Compus – budou vystavovat v pavilonu Z-I, číslo stánku 124.

Průmyslová automatizace

Mezi nejzajímavější exponáty firmy A.C.S, a pravděpodobně i mezi nejzajímavější exponáty MSV, bude zcela jistě patřit nový programovatelný automat FX3U. Česká republika se tímto zařadí mezi první státy na světě, kde bude tento PLC uveden na trh.

Nový PLC FX3U (obr. 1) představuje třetí generaci oblíbeného systému FX, který se nepřetržitě vyrábí již 25 let a v době svého prvního uvedení byl prvním kompaktním PLC na světě. I v tomto případě půjde o systém se zcela unikátními parametry ve své třídě.

Obr. 2.

Obr. 2. Operátorské terminály řady MAC E1000

Další zajímavou novinkou bude nová řada operátorských terminálů E1000 (obr. 2). K dalšímu zvýšení užitné hodnoty, díky níž přístroje v současné době stále představují špičku v oblasti operátorských panelů, bylo do nové řady integrováno několik nových prvků – zabudovaný port USB, rozhraní Ethernet a slot pro kartu Compact Flash pro uložení, popř. přenos programu a dat. Terminály E1000 lze přímo připojit k většině PLC od ostatních dodavatelů (Siemens, Allen-Bradley, Telemecanique atd.).

Současně s novou řadou E1000 budou v rámci jednotné koncepce Vision1000 firmy Mitsubishi Electric představeny také nové terminály řady GOT.

Technika pohonů bude v letošním roce rozdělena do tří samostatných sekcí. Magnetem v sekci měničů bude – vedle široké současné nabídky – nová řada měničů frekvence FR-F(A)700 (obr. 3). V sekci servopohonů bude důraz kladen na prezentaci vzorových řešení úloh řízení polohy s použitím servopohonů od nejmenších o výkonu 30 W (obr. 4) až po největší s výkonem 55 kW. Pro mnoho firem může být zajímavá další z novinek – modul MR-MG30, sjednocující funkci převodníku mezi sítěmi Profibus a SSCNET (speciální rychlá síť pro řízení servopohonů) a současně jednotky pro řízení polohy. Třetí z „pohonářských„ sekcí bude zaměřena na uživatele systémů CNC. Zde bude hlavním lákadlem nový velmi levný pětiosý systém NCE60, jenž je určen zejména pro retrofit starších obráběcích strojů.

Obr. 3.

Obr. 3. Měniče frekvence nové řady FR-F(A)700

Průmyslové počítače

Tradičně budou vystaveny novinky z oblasti průmyslových PC, které jsou jak po vývojové, tak po výrobní stránce dílem společnosti AT Compus, doplněné o vybrané produkty americké firmy Nematron. Návštěvníky svou jednoduchostí, precizním zpracováním a především cenou zaujme především nový panelový počítač Formula. Připraveny jsou modifikace s 15", 17" a 19" displejem (obr. 5). Z dalších produktů je zajímavé modifikované šasi IAC-2000 v prodloužené verzi, které umožňuje montáž výkonných počítačů na serverových platformách s výkonnými redundantními zdroji (až 500 W) a diskovými poli s moduly výměnnými za chodu (hot swap). Chybět nebudou ani nové modely průmyslových PC typu pracovní stanice, odolné notebooky a vestavná (embedded) PC a také novinky z oblasti příslušenství k průmyslovým PC (displeje, klávesnice atd.), dále prvky pro budování průmyslových sítí, karty pro sériovou komunikaci, moduly pro sběr a zpracování dat apod.

Divize datových center

V oblasti instalace a správy systémů pro přenos dat a telekomunikačních a řídicích systémů vychází firma A.C.S. vstříc zákazníkům vyžadujícím promyšlená komplexní řešení s velkou užitnou hodnotou a dobrým poměrem ceny k výkonu.

Obr. 4.

Obr. 4. Malý servopohon Mitsubishi MR-J2S

Při návrhu zástavby systémů vychází především z nabídky firmy Knürr, předního světového výrobce rozváděčů a technického nábytku. V expozici bude poprvé představena nová řada rozváděčů PNR42 pro instalace datových sítí a serverů s nepřekonatelným poměrem ceny a výkonu. Od svého uvedení na trh si tyto modely získávají stále větší oblibu i u českých zákazníků.

Pro datová centra s velkou hustotou zástavby jsou nabízena řešení CoolTherm a CoolAdd, u kterých je odpadní teplo instalovaných serverů a dalších zařízení odváděno s použitím vodního chlazení. V rozváděčích jsou instalovány výměníky voda-vzduch, které jsou napojeny na externí klimatizační jednotky, a výkonné ventilátory. Tak je možné z jednoho rozváděče odvést 8 až 20 kW ztrátového tepla (obr. 6). V expozici bude představeno instalačně jednodušší řešení CoolAdd, jehož výhodou je možnost dodatečné montáže do již existující zástavby datového centra. Standardně je tento produkt určen pro serverové rozváděče řady Miracel, ale díky univerzální konstrukci montážního rámu je možné ho namontovat na serverový rozváděč od libovolného výrobce.

Obr. 5.

Obr. 5. Panelový počítač Formula

Se zvětšující se hustotou integrace vzrůstají i požadavky zákazníků na výkonný rozvod napájení, zabránění přístupu nepovolaným osobám a monitorování parametrů instalace s výstupem informace do LAN nebo na mobilní telefon. Těmto požadavkům vycházejí vstříc nové napájecí lišty s třífázovým přívodem, mechanické kódové zámky nebo elektronické zámky s ovládáním kartou a monitorovací systémy RMS pro kontrolu a řízení vnitřního a vnějšího prostředí rozváděčů (teplota, vlhkost, kouř, napájení, přístup, vibrace atd.). Nástup displejů typu TFT se promítl také do odolných modelů monitorů nebo konzol určených pro zástavbu do rozváděčů.

Vývoj v oblasti venkovních rozváděčů Tecoras pokročil k nabídce ucelených a potřebám zákazníků přizpůsobených řešení s výbornou mechanickou odolností, stíněním, ventilací nebo klimatizací a napájením, včetně zálohování. Řešení jsou navrhována s použitím počítačové simulace pro konkrétní klimatické podmínky a instalovaná zařízení a výsledek je ověřován v klimatické komoře. V expozici bude představeno konkrétní řešení zhotovené pro vedoucího mobilního operátora pro novou službu rychlého internetu (obr. 7).

Obr. 6.

Obr. 6. Rozváděč s klimatizační jednotkou CoolTherm

V instalacích počítačové techniky je často vyžadována správa na dálku, kdy konzola operátora má být umístěna jinde než vlastní počítač. Řešení se odlišují výkonem, principem přenosu (kabelem třídy CAT5, optickým kabelem nebo prostřednictvím Ethernetu) a vzdáleností konzoly od počítače. Pro instalaci v řídicích velínech je nejvhodnější dálkový přenos sběrnice PCI zachovávající vysokou kvalitu zobrazení a umožňující použít grafické karty schopné rozložit obraz na několik monitorů (řešení Avocent Digital Desktops). Výhodou je, že vlastní počítače mohou být umístěny v klimatizované a zabezpečené místnosti a na pracovištích operátorů jsou pouze malé a nehlučné uživatelské stanice, ke kterým se připojí monitor, klávesnice a myš, popř. další periferní zařízení.

Řešení pro centralizovanou lokální a vzdálenou správu počítačů a serverů budou v expozici zastoupena výrobky firem Avocent a Belkin. Zároveň bude představen průřez sortimentem firmy Belkin, předního světového výrobce široké škály propojovacích prvků a příslušenství ke stolním a mobilním prostředkům výpočetní techniky, od komunikačních karet, přes síťová řešení, včetně bezdrátových, po kabely všech druhů a provedení.

Divize Citect

V oblasti vizualizačního softwaru bude představen produkt CitectSCADA ve verzi 6.1. Jde o nejnovější verzi známého programu, která opět přináší několik rozšíření. Obsahuje např. výkonný nástroj Process Analyst, který společně, v jednom zobrazení, ukazuje časové průběhy i výstražná hlášení a tak operátorům a inženýrům usnadňuje nalezení příčin vzniku poruchy.

Obr. 7.

Obr. 7. Venkovní rozváděč Tecoras

Pro podporu přístupu k datům v podniku je CitectSCADA verze 6.1 vybaven novým webovým klientem. Jde o plně funkční klient nevyžadující údržbu a přístupný uživatelům z prostředí Internet Explorer. V rámci podnikového intranetu tak mohou jednoduše využít výhody přístupu k informacím o výrobě v reálném čase libovolní noví uživatelé. K dalším vlastnostem verze 6.1 patří podpora neomezeného počtu barev, rozsáhlé knihovny prvků, několikaprocesorových systémů atd.

Pro farmaceutický, chemický a potravinářský průmysl je určen produkt Citect SCADA Batch, umožňující realizovat systém pro řízení vsádkové výroby s grafickým uživatelským rozhraním. Systém je navržen tak, aby ho bylo možné využít pro validaci procesů v souladu s požadavky GMP a FDA (21 CFR Part 11).

Zajímavý je také produkt CitectSCADA Pocket, dovolující uživatelům sledovat důležité ukazatele v systému na dálku prostřednictvím WAN a kapesního počítače (PDA).

AutoCont Control Systems s. r. o.
Nemocniční 2
702 00 Ostrava 2
tel.: 596 152 412
fax: 596 152 112
e-mail: consys@autocont.cz
http://www.autocontcontrol.cz