časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinky a trendy na MSV Brno 2002

|

číslo 8-9/2002

Mezinárodní strojírenský veletrh

Novinky a trendy na MSV Brno 2002
Automatizační prostředky AutoCont Control Systems

Automatizace je v dnešní době podmínkou úspěchu všech odvětví průmyslu. Mnohé firmy již pochopily, že bez automatizování své výroby a svých produktů nemají šanci uplatnit se na našem a především na zahraničním trhu. Výrobci a distributoři automatizační techniky se již tradičně setkávají na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně a snaží se předvést svým zákazníkům své novinky a trendy v automatizaci. V letošním roce opět naleznete společnost AutoCont Control Systems, spol.  s r. o., dodavatele průmyslové a automatizační techniky, na MSV 2002 v pavilónu Z-I na první galerii ve stánku č. 121, kde vám předvede reprezentativní průřez celého svého sortimentu.

AutoCont Control Systems je znám veřejnosti jako dodavatel automatizačních prostředků renomované japonské společnosti Mitsubishi Electric. Sortiment, který AutoCont nabízí je velmi široký a představují ho následující položky: programovatelné logické automaty (PLC), operátorské panely, frekvenční měniče, systémy CNC, servopohony a roboty. Další aktivity firmy jsou rovněž zaměřeny na průmysl a zde je třeba zmínit vizualizační software SCADA CITECT, speciální průmyslové počítače a komponenty, mechanické komponenty pro elektroniku a sítě. V následující časti článku budou zmíněny některé z vystavovaných novinek.

Obr. 1.

Mikrokontrolér - ALPHA2
Mezi podstatné změny a vylepšení mikrokontroléru ALPHA2 (obr. 1) patří zvětšení kapacity paměti na 5 kB, rozsah pracovní teploty byl významně rozšířen do záporných teplot na hodnotu – 25 °C, komunikace je doplněna o funkce GSM, tj. e-mail a SMS, nové systémové proměnné, 15 nových funkčních bloků, matematické funkce, 2× větší displej umožňuje zobrazování sloupcových grafů, běžícího textu a má rozšířené funkce operátorského ovládání. Samozřejmostí je zachování kompatibility se starší verzí Alphy včetně všech původních funkcí.

Pomocí rozšiřujících modulů lze doplnit další funkce, jako např. rychlé čítačové vstupy, analogové výstupy, rozšiřující binární V/V, druhý obslužný displej, modul rádiem řízených hodin, a dále zlepšit užitné vlastnosti mirokontroléru. Výsledkem je nový produkt, převyšující svými vlastnostmi většinu podobných řídicích systémů a posunující nový přístroj ALPHA2 do kategorie malých PLC.

Nové moduly pro řadu FX1S a FX1N
V této velmi úspěšné řadě programovatelných automatů je opět několik velmi zajímavých novinek. Většímu pronikání do dalších oblastí však doposud bránila skutečnost, že tyto PLC nebyly schopny dalšího rozšíření a neuměly přímo zpracovávat analogové signály. Oběma těmto požadavkům vyšla společnost Mitsubihi Electric vstříc a na letošním veletrhu budou prezentovány nové rozšiřující „on-board“ moduly, které jsou kompatibilní s řadami FX1S a FX1N:

Obr. 2.
  • FX1N – 4EX-BD
    4 rozšiřující binární vstupy,
  • FX1N – 2EY-BD
    2 rozšiřující tranzistorové výstupy,
  • FX1N – 2AD-BD
    2 analogové vstupy (12 bitů, 0 až 10 V/4 až 20 mA),
  • FX1N – 1DA-BD
    1 analogový výstup (12 bitů, 0 až 10 V/4 až 20 mA).

Díky konstrukčnímu provedení těchto modulů BD (nejedná se o klasickou rozšiřující jednotku, ale jsou umístěny pod krytku základní jednotky) se podařilo dosáhnout ještě jednoho efektu, jenž zajímá každého uživatele – mimořádně příznivé ceny.

Operátorské panely
Pro zajištění vzájemné vazby mezi strojem (technologií) a obsluhou je určena řada operátorských panelů švédské firmy Baijer Electronics MAC E.

Frekvenční měniče
Frekvenční měniče FR-F500L jsou určeny pro nasazení v oblasti čerpadel a ventilátorů. Funkce „optimalizace buzení motoru“ zařazuje měniče FR-F500L k zařízením spořícím energii. Motorem teče právě takový magnetizační proud, který optimalizuje s maximální účinností provoz dané aplikace. Při otáčkách např. 20 Hz dosahuje úspora elektrické energie asi 45 % ve srovnání s jiným frekvenčním měničem, který je řízen standardním skalárním způsobem (U/f = konst.). Paralelně s tímto se přirozeně snižují ztráty motoru na minimum. Jednoduchost nastavování parametrů a obsluhy je samozřejmostí, což je u měničů od firmy Mitsubishi Electric typické. Výkonový rozsah je 75 kW až 530 kW při napájecím napětí 380 až 480 V.

CNC systémy a Servopohony
Vystaveny budou také úspěšné systémy CNC Mitsubishi Electric Meldas a Meldas Magic a servopohony.

Obr. 3.

Vizualizační software
V oblasti systémů Scada bude předvedena nová verze systému Scada Citect, a to především rodina produktů Plant2Business australské firmy Citect. Plant2Business je řešení nad systémy Scada, které umožňuje publikovat technologická data v podnikové síti. Pracovníci podniku na úrovni středního a vyššího managementu tak mohou získat okamžitý přistup k důležitým informacím z výroby. Tento fakt přináší společnostem, kde je Plant2Business vyžito, reálnou výhodu ve zvýšení pružnosti výroby.

Nově bude předveden panel IAC Citect, integrované řešení HMI pro výrobce strojů a dále Citect Facility Management, systém Scada upravený přímo pro požadavky na aplikace řízení budov.

Průmyslové počítače a komponenty
Divize IPC, zabývající se hlavně stavbou průmyslových PC, se během několika uplynulých měsíců věnovala také vývoji a na letošním ročníku MSV představí zbrusu nový model průmyslového počítače s dotykovou obrazovkou – tzv. panelového PC. Jedná se o počítač s 15 displejem LCD TFT ve velmi kompaktním šasi. K ovládání slouží dotyková fólie (touchscreen), pro komfortnější obsluhu je možné připojit také externí klávesnici USB. Výkonově se jedná o to nejlepší, co lze v současné době nabídnout – Micro ATX MainBoart pro Intel Pentium4, sběrnice 533 MHz, paměť až 2 GB DDR333, grafická karta AGP 64 MB.

V případě potřeby je možné oddělit displej od samotného počítače a dosáhnout tak velmi malé zástavné hloubky. Spolu s typy IAC Rack Profi a IAC WallMount tak AutoCont nabízí ty nejprodávanější modely průmyslových počítačů ve vlastním šasi. Tuto nabídku doplní ještě pracovní stanice ICP (typ WS-855), přenosné počítače od ACME Portables, odolné notebooky a speciální PC do 19 zástavby řady SLIM.

Představíme několik novinek od firmy MOXA, která se stále více zaměřuje na výrobu prvků pro budování průmyslových sítí. K vidění budou průmyslové huby, přepínače a routery s rozšířeným rozsahem pracovních teplot montované do odolného šasi. Z oblasti síťové a sériové komunikace představíme nový model zařízení Nprot Express s označením DE-211. Uživatelé, kteří již poznali výhody zařízení NPort Server potěšíme zprávou o novém modelu s možností správy pomocí protokolu SNMP. Velké množství novinek nabízí také přední dodavatel prvků pro stavbu průmyslových PC, společnost ICP (iEi). Představíme několik nových typů procesorových karet ICP, pro Intel Pentium 4 nové typy průmyslových šasi, redundantní zdroje, systémy s 64bitovou sběrnicí PCI atd. Novinky čekají také na zájemce o vzdálený přístup a přepínače KVM.

Mechanika pro elektroniku
Z široké nabídky firmy KNÜRR, předního světového výrobce rozváděčů a technického nábytku, budou představeny nosné výrobní řady a novinky letošního roku. Celý nabízený sortiment se vyznačuje důrazem na promyšlené komplexní řešení, vysokou kvalitu a nízké pořizovací náklady. Osvědčená řada rozváděčů Miracel zahrnuje nyní i model Miracel Basic s úsporným technickým řešením a vynikajícím poměrem ceny ke kvalitě. V nabídce jsou přístupové systémy s klasickými zámky s klíči, s kódovými zámky nebo s elektronickými zámky. Serverové rozváděče byly rozšířeny o provedení pro zástavbu hlubokých serverů a o model se šířkou zvětšenou na 700 mm pro větší instalační prostor po straně 19 zástavby. Zejména pro instalace serverů je určen výklopný displej TFT s klávesnicí zabírající instalační výšku pouze 1U a zásuvkové lišty ovládané přes LAN. S rostoucími nároky uživatelů na provozní bezpečnost a spolehlivost instalací roste obliba monitorovacího systému RMS pro kontrolu a řízení vnitřního a vnějšího prostředí rozváděčů (teplota, vlhkost, napájení, přístup, vibrace atd.).

Řada malých stojanových rozváděčů Smaract nabízí přes své malé venkovní rozměry tuhou konstrukci, velký účelně využitelný vnitřní instalační prostor a bezproblémový přístup ze všech stran. Nově byla rozšířena o model pro zástavbu serverů a modely s krytím IP a stíněním EMC. Vývoj v oblasti venkovních rozváděčů pokročil k nabídce ucelených řešení s výbornou mechanickou odolností, klimatizací a napájením, přizpůsobenými požadavkům instalovaného zařízení.

Technický nábytek spolu s přístrojovými vozíky slouží k zařízení velínových pracovišť (řada Dacobas), řídicích center (Elicon) nebo montážních pracovišť (SAM). Zahrnuje rovněž ergonomické modely s výškově přestavitelnou pracovní plochou nebo nástavbu pro snadnou zástavbu měřicí a přístrojové techniky pro pracoviště výstupní kontroly nebo servisu.

Vysokonapěťové a vysokoproudové napájecí zdroje Heinzinger ve standardním nebo zákaznickém provedení jsou určeny pro zkušební pracoviště výrobních podniků a výzkumných ústavů.

AutoCont Control Systems s. r. o.
Nemocniční 12
702 00 Ostrava
tel: 069/615 24 22
fax: 069/615 21 12
e-mail: consys@autocont.cz
http://www.autocontcontrol.cz