časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinka v produkci ZPA CZ

|

číslo 4/2005

Novinka v produkci ZPA CZ

Společnost ZPA CZ, spol. s r. o., tuzemský výrobce přijímačů HDO a elektronických elektroměrů, uvádí v těchto dnech na český trh nový výrobek - MGX 310, modul do elektroměru. Tento modul, který doplňuje vlastnosti třífázového elektroměru ZE 310, nabízí v uceleném provedení to nejlepší z dosavadní produkce a zároveň přináší nové užitné vlastnosti. Nový výrobek vznikl jako reakce na potřeby a požadavky zákazníků. Modul MGX 310 tedy reflektuje potřebu takových přístrojů, které v průběhu několika příštích let „nezestárnou„ a již dnes mají takové parametry, jejichž využití se očekává v budoucnu, zejména v prostředí liberalizovaného trhu s elektrickou energií.

Co nového přináší MGX 310?

Nový modul nabízí zákazníkům funkci reálného času. Reálný čas umožňuje realizaci hned několika dalších funkcí zahrnutých v tzv. záznamníku událostí. Kromě toho přispívá k tvorbě podrobného a přesného profilového měření (tj. průběhy spotřeby elektrické energie přiřazené k přesnému datu, archivování historie registrů, času) a samozřejmostí je funkce spínacích hodin. Součástí dostupných funkcí modulu je i možnost komunikace se vzdálenou centrálou. K tomu je využíváno komunikační rozhraní RS-485. Modul tak již nyní vyhovuje trendu dálkového odečítání elektroměrů a přenosu těchto dat do centrálního datového skladu, což přinese úspory majitelům elektroměrů a zvýší rychlost při vyhledávání a odstraňování poruch sítě.

Obr. 1.

Modul do elektroměru MGX 310

Široká škála možností, kterou poskytuje kombinace elektroměru ZE 310 a modulu MGX 310, umožňuje společnosti vycházet ještě více vstříc přáním a požadavkům zákazníků. Současně snižuje reakční dobu firmy, která je potřebná k vytvoření speciálního softwaru „na míru„.

Bezpečnost především

Modul přináší elektroměru další bezpečnostní prvek, který doplní rozsáhlou paletu hardwarových i softwarových zabezpečovacích opatření. Tímto prvkem je snímač „otevření“ krytu svorkovnice elektroměru, který usnadní potírání nelegálního odběru elektrické energie. Modul je schopen nejenom si přesně zapamatovat, kdy k „otevření“ došlo (ať již pod proudem, nebo nikoliv), ale i následně o tom podat (pomocí svého komunikačního rozhraní) zprávu do centrálního datového skladu či na jiné vzdálené místo.

Využití v prostředí liberalizovaného trhu

Liberalizace trhu je dlouhým, poměrně složitým procesem, který bude v České republice ukončen v roce 2006. Přes složitou právní úpravu lze zjednodušeně říci, že cílem je naprostá svoboda každého odběratele (tzv. oprávněného zákazníka) zvolit si svého dodavatele elektrické energie. Podmínkou k tomu je oddělení výroby a distribuce energie.

Současně se svobodou vybrat si svého dodavatele vzniká velkým oprávněným zákazníkům (např. velkým průmyslovým podnikům) poměrně rozsáhlá agenda, zahrnující měření odběru energie, každodenní vyhodnocování spotřeby a předávání dat operátorovi trhu. Možnosti, jak se s těmito požadavky vyrovnat, zahrnují vlastní energetické oddělení nebo „outsourcování“ služeb. Společnost ZPA CZ má dlouholeté zkušenosti se správou vlastního areálu (v podstatě se dá říci, že uvedené činnosti provádí již několik let). Kromě toho má k dispozici komplexní systém, kterým lze agendu spojenou se statutem oprávněného zákazníka zajistit. A právě nový modul MGX 310 je ideálním řešením nynějších a možných budoucích požadavků liberalizovaného trhu. Je schopen jednak měřit a zaznamenávat nejrůznější údaje, jednak lze jeho naprogramováním také optimalizovat spotřebu energie v areálu. Firma je tedy schopna pomoci nejenom poradenstvím, ale i zajištěním celého systému komplexní energetické agendy na liberalizovaném trhu.

ZPA CZ, spol. s r. o.
Komenského 821
541 01 Trutnov
tel.: 499 907 367
fax: 499 907 497
e-mail: zpa@zpa.cz
http://www.zpa.cz