časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novinka pro nastavování měničů frekvence FlashDrop

|

číslo 12/2005

Novinka pro nastavování měničů frekvence FlashDrop

Ing. Naděžda Pavelková, ABB s. r. o.

Programátor interní paměti typu flash (dále jen FlashDrop) umožňuje jednoduše vybrat a nastavit parametry měniče frekvence, kopírovat nastavení mezi měniči, skrýt parametry a vytvořit tak strukturu parametrů přizpůsobenou přímo potřebám uživatele. Parametry mohou být nahrány během dvou sekund a měnič může být nastaven, aniž by musel být připojen na napětí.

Programátor interní paměti

FlashDrop je nová technologie, která modernizuje proces nastavování měniče. FlashDrop se skládá z ovládacího panelu, vlastní jednotky a konektoru pro připojení (obr. 1). Je určen k navolení parametrů, umožňuje jejich editaci a lze do něj uložit několik sad parametrů. Práce s tímto zařízením nevyžaduje žádné speciální znalosti. Uživatelské rozhraní je obdobné jako u měničů.

Obr. 1.

Obr. 1. FlashDrop se skládá z ovládacího panelu, vlastní jednotky a konektoru pro připojení

Každé sadě parametrů může být přiřazen název v textové podobě, který jasně určí uživateli, o jakou aplikaci jde. Navíc je možné při nastavování parametrů některé z nich skrýt, čímž se zjednoduší jejich struktura pro konečného uživatele a navíc je tím i lépe chráněno poháněné zařízení.

K přenosu parametrů z FlashDrop do měniče slouží konektor, který se zastrčí do zdířky na čelním panelu měniče (obr. 2). Přehrání sady parametrů netrvá déle než dvě sekundy. Měnič není nutné během této doby připojovat na napětí, dokonce ani není nutné vyjímat jej z krabicového obalu. Měnič tak lze snadno nastavit ještě před dodáním např. ve velkoobchodě. Také partnerům, kteří ve velkých objemech zabudovávají měniče do svých zařízení, se použitím zařízení FlashDrop značně urychlí nastavování parametrů.

Parametry z jednoho měniče mohou být zkopírovány do FlashDrop a pak nahrány do jiného měniče. FlashDrop je možné použít také ve spojení s počítačem a využít tak s výhodou jeho uživatelské rozhraní a kapacitu paměti. V počítači musí být instalován speciální program, počítač a FlashDrop komunikují prostřednictvím sériové linky. Sady parametrů je možné vytvořit s využitím počítače nebo FlashDrop.

FlashDrop s ACS 350

FlasDrop je patentovaná technologie, která je k dispozici pro měnič frekvence ACS 350. Jeho nastavení je tudíž snadné a rychlé.

Obr. 2. Obr. 3.

Obr. 2. Čelní panel měniče se zdířkou pro připojení FlashDrop
Obr. 3. Znázornění dat při sekvenčním progamování pomocí PC

Měnič frekvence ACS 350 s vektorovým řízením je určen pro tato napětí a výkony:

  • 230 V – 0,37 až 2,2 kW,
  • 400 V – 0,37 až 7,5 kW.

Jeho předností jsou velmi malé rozměry a malá hmotnost. S měničem je možné komunikovat ve více než deseti jazycích pomocí ovládacího panelu, dále jsou k dispozici dva analogové vstupy, jeden analogový výstup, pět digitálních vstupů, jeden reléový výstup a jeden digitální výstup. Měnič je standardně vybaven zabudovaným filtrem EMC (Electromagnetic Compatibility – elektromagnetická kompatibilita) pro průmyslové prostředí a lze jej dodatečně vybavit moduly pro sériovou komunikaci Profibus DP, DeviceNet, CANopen, Modbus a také potenciometrem či brzdnou jednotkou. Zmínit lze ještě možnost sekvenčního programování (obr. 3). Činnosti opakující se po sobě se sekvenčně programují buď pouze z ovládacího panelu nebo pomocí speciálního programovacího nástroje, který je možné instalovat do PC (Personal Computer – osobní počítač). Výhodou přitom je možnost grafického i numerického sledování signálů. Měnič lze naprogramovat tak, že na sebe přebírá úlohy dříve řešitelné pouze s pomocí externího PLC (Programmable Logic Controler – programovatelný automat). Měnič frekvence ACS 350 má díky popsaným vlastnostem předpoklady zaujmout místo v pravém horním rohu pomyslného grafu porovnání měničů stejné kategorie: je-li na ose x znázorněna přizpůsobivost a na ose y funkčnost. Uplatnění jistě nalezne v mnoha průmyslových odvětvích, jako jsou např. potravinářský, textilní a dřevozpracující průmysl. FlashDrop je v tomto směru jednou z významných novinek.