časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Noví energetičtí poradci

|

V současné době funguje v ČR asi čtyřicet středisek EKIS (Energetické konzultační a informační středisko), která jsou zastoupena ve všech krajích (seznam středisek EKIS je uveden na webových stránkách http://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS).
 
Energetické poradenství EKIS je bezplatná služba, která je určena široké veřejnosti, zástupcům veřejné správy a samosprávy i podnikatelům. V těchto střediscích pracuje více než sto kvalifikovaných energetických poradců. Poradci musejí prokázat svou odbornou způsobilost, tedy vzdělání a praxi v oboru. Jsou povinni poskytovat pouze objektivní a nezávislé informace. Zájemcům jsou dotazy zodpovídány osobně, telefonicky a e-mailem. Poradenství je financováno ze státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie (EFEKT) Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.
 
Energy Centre České Budějovice (ECČB) také patří do sítě středisek EKIS, a to již od roku 1998. Za tuto dobu poskytlo více než 8 000 bezplatných konzultací. Podle slov Mgr. Ivany Klobušníkové, ředitelky ECČB, se sem přicházejí nejčastěji lidé poradit o možnostech, jak zateplit rodinný nebo bytový dům, jak úsporně a ekologicky vytápět a kde získat dotace. Na EKIS se s dotazy obrací také zástupci měst a obcí, kteří chtějí např. snížit spotřebu energií ve veřejných budovách, či podnikatelé, které zajímají nejčastěji fotovoltaické elektrárny.
 
ECČB již od svého vzniku úzce spolupracuje s Hornorakouským svazem pro úspory energií (O. Ö. Energiesparverband), který kromě energetického poradenství a informační a vzdělávací práce v oblasti úspor energií a obnovitelných zdrojů také vzdělává energetické poradce. Po vzoru svazu Energiesparverband se také ECČB rozhodlo uspořádat řadu vzdělávacích kurzů pro energetické poradce v ČR s využitím zkušeností hornorakouských kolegů. ECČB získalo pro tento záměr finanční podporu EU z programu Cíl evropská územní spolupráce Česká republika – Rakousko 2007 až 2013. Z tohoto programu bude možné financovat tři tyto vzdělávací kurzy pro energetické poradce, které budou pro účastníky kurzu bezplatné.
 
Účastníci kurzu budou v padesáti vyučovacích hodinách podrobně seznámeni s tématy týkajícími se úspor energií, energetiky staveb, nízkoenergetických a pasivních domů, vytápění, větrání, ale i obnovitelných zdrojů energie a dotací. Zazní také netradiční prezentace jako např. na téma feng-shui (doslova vítr a voda – tradiční čínské učení zabývající se vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase), komunikace se zákazníkem v energetickém poradenství aj. Po absolvování kurzu by měli být jeho účastníci schopni poskytovat základní energetické poradenství. Kurz by mohl být také vhodným odrazovým můstkem pro další vzdělávání. Přednášející na kurzu jsou přední čeští a hornorakouští odborníci. Na závěr kurzu absolvují účastníci závěrečné písemné a ústní zkoušky a obdrží certifikát o úspěšném absolvování kurzu. Kurz je určen nejen stávajícím či budoucím energetickým poradcům, ale také příslušným zástupcům měst, obcí a krajských úřadů, zaměstnancům výrobců a dodavatelů energií, zástupcům podnikatelů, studentům a angažovaným zájemcům z řad veřejnosti.
 
První kurz se v Českých Budějovicích uskutečnil v druhé polovině října 2009 a další je naplánován na březen 2010 (další informace na http://www.eccb.cz).
[Tiskové materiály ECČB.]