časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Novela energetického zákona: Stop energetickým šmejdům

Energetický regulační úřad | www.eru.cz

Celkem 14 259 Spotřebitelských podání přijal v roce 2019 Energetický regulační úřad (ERÚ). Oproti předchozímu roku jejich počet znovu vzrostl, o téměř 6 %. Důvody neustále narůstajícího počtu stížností a možná řešení proto ERÚ otevřel na konferenci Novela energetického zákona: Stop energetickým šmejdům. Nad jejím konáním převzali záštitu poslanci Patrik Nacher a Marian Jurečka.

„Jako čím dál problematičtější se v energetice ukazují zprostředkovatelé, konkrétně energetické aukce. Stačí se podívat na data. Ještě v roce 2018 jim patřilo každé desáté spotřebitelské podání na ERÚ, loni už to bylo každé páté podání,“ komentuje statistiku Rostislav Krejcar, člen Rady ERÚ.

Skutečný podíl zprostředkovatelů na počtu podání přitom může být ještě vyšší. Za řadou problémů evidovaných v dalších skupinách, zejména pod Změnou a zjištěním dodavatele, totiž podle zkušeností ERÚ stál také zprostředkovatel.

„Potřeba je najít rychlé a účinné řešení, tedy upravit energetický zákon a činnost zprostředkovatelů podřídit přinejmenším stejným pravidlům, jaká platí pro dodavatele,“ vysvětluje Ladislav Havel, člen Rady ERÚ, a dodává: „Spotřebitelé už potřebují naši reálnou pomoc.“

„Účinná forma ochrany koncového zákazníka před energošmejdy je například licence k provozování obchodní činnosti v oblasti prodeje energetických komodit, která by se neudělovala automaticky, ale za splnění základních podmínek, jako je absolvování školení a přijetí profesní odpovědnosti, například i formou pojištění profesní odpovědnosti. Školení by mělo garantovat alespoň základní orientaci v energetice, obchodu a legislativě spjaté s činností energetického zprostředkovatele,“ říká Marian Jurečka, člen Hospodářského výboru Parlamentu ČR.

Zatímco dodavatelé energie musí mít pro svou činnost licenci a podléhají dozoru ERÚ, zprostředkovatelům stačí živnostenský list, smlouva nebo dohoda a dohled mají pouze obecný. Změnit by to měla novela energetického zákona, kterou připravuje ministerstvo průmyslu a obchodu, a která proto byla hlavním předmětem konference.

[Tiskové materiály ERÚ.]