časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové výrobky firmy Stego

|

Nové výrobky firmy Stego

Německá společnost Stego Elektrotechnik GmbH, zastoupená na českém trhu firmou GHV Trading, spol. s r. o., vyvíjí a vyrábí stále nové komponenty pro regulaci teploty, které pomáhají zajistit bezporuchovou činnost a dlouhou životnost elektrických zařízení.

Obr. 1.

Obr. 1. Termostaty FTO/FTS 011
Obr. 2. Topné těleso CS 060
Obr. 3. Topné těleso s termostatem CSF 060

V současné době firma Stego představila a uvedla na trh novinky z řady topných těles a termostatů. Jde o termostaty FTO/FTS 011 a topná tělesa řady CS/CSF 060, které rozšiřují dosavadní výrobní program. Tyto komponenty jsou určeny jednak k zajištění stanovené teploty v uzavřených zařízeních v případech, kdy okolní teplota je nižší než požadovaná teplota, jednak k udržení teploty nad teplotou rosného bodu. Přítomnost kondenzátu, který vzniká při poklesu pod teplotu rosného bodu, může vést k předčasné oxidaci kontaktů nebo korozi kovových částí rozváděče. Oxidace může být příčinou zkratů, ohrožujících bezpečnost provozu a zkracujících životnost elektrických či elektronických komponent. Termostaty navíc regulací ventilátorů nebo chladicích jednotek zamezují přehřátí vnitřku skříně, a tím zajišťují správnou a dlouhodobou funkci elektronických komponent.

Obr. 2. Obr. 3.

Termostaty nové řady FTO/FTS 011 s pevně nastavenou teplotou sepnutí a rozepnutí jsou díky menším rozměrům a nižší ceně výhodnou alternativou k termostatům s nastavitelnou teplotou. Pevně nastavená teplota termostatu nabízí větší bezpečí a spolehlivost pro uživatele vzhledem k vyloučení možnosti úmyslné či neúmyslné manipulace s ovladačem. Vestavěná spona umožňuje jednoduché uchycení na lištu DIN a šroubové svorky snadné připojení vodičů do průřezu 2,5 mm2. Termostatický mžikový bimetalový kontakt s velkou spínací přesností a dlouhou životností více než 100 000 sepnutí může spínat střídavé výkony s proudy až 5 A (odporová zátěž) nebo 1,6 A (indukční zátěž) při napětí 240 V nebo stejnosměrné výkony do 30 W.

Na přání lze dodat také jiné nastavení spínacích a rozpínacích teplot, než je uvedeno v tab. Nastavit teplotu je však možné pouze v krocích po pěti stupních.

Tabulka pěti základních verzí nabízených termostatů

Typ kontaktu

Vyznačená teplota

Spínací teplota

Rozpínací teplota

rozpínací (NC)

15 °C

5 °C ±3 K

15 °C ±3 K

rozpínací (NC)

25 °C

15 °C ±3 K

25 °C ±3 K

spínací (NO)

35 °C

35 °C ±3 K

25 °C ±3 K

spínací (NO)

50 °C

50 °C ±3 K

40 °C ±3 K

spínací (NO)

60 °C

60 °C ±3 K

50 °C ±3 K

Nové konvekční polovodičové topné těleso PTC (kladný teplotní součinitel) řady CS 060 s provozním střídavým nebo stejnosměrným napájecím napětím 120 až 250 V zajišťuje rovnoměrné vyhřívání uvnitř uzavřených zařízení. Polovodičový topný prvek s nastaveným teplotním limitem a kladným teplotním součinitelem přizpůsobuje svůj výkon okolní teplotě. Komínová konstrukce tělesa podporuje přirozené proudění, jehož výsledkem je dostatečný proud teplého vzduchu. Topné těleso je navíc vybaveno hliníkovým reflektorem a plastovým krytem, které snižují povrchovou teplotu tělesa. Snížení povrchové teploty dovoluje zmenšit vzdálenost okolních komponent, a tím zvýšit hustotu osazení v zařízení. Zároveň je dosaženo ochrany před náhodným dotykem horkých částí topidla. Topná tělesa nové řady CS 060 jsou nabízena ve třech topných výkonech 50, 100 a 150 W s třídou ochrany II (dvojitá izolace) a stupněm krytí IP20. K dispozici jsou také ve verzi s připojeným termostatem (CSF 060) s pevně nastaveným bodem sepnutí, který koncovému uživateli poskytuje větší bezpečnost a spolehlivost. Technické parametry termostatu jsou stejné jako u nové řady termostatů FTO/FTS 011.

Další informace o výrobcích firmy Stego mohou zájemci získat na adrese:

GHV Trading, spol. s r. o.
Kounicova 67a
602 00 Brno
tel.: +420 541 235 386
e-mail: ghv@ghvtrading.cz
http://www.ghvtrading.cz