časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové vymezení pojmů malého a středního podniku v EU

|

číslo 5/2004

trh, obchod, podnikání

Nové vymezení pojmů malého a středního podniku v EU

Ing. Bohumil Tesařík

Vývoj podnikání se ve světě ubírá dvěma zdánlivě protichůdnými směry. Z velkých podniků vznikají ještě větší – gigantická uskupení v podobě různých aliancí, sdružení apod., umocňující kapitálové propojení. Budoucnost však stejně tak, ne-li ještě více, patří malým a středním firmám, vysoce samostatným, rychlým a přizpůsobivým momentálním potřebám. Tyto střední podniky s velkou pravděpodobností převezmou v ekonomice dominantní úlohu. Ostatně, již nyní o tom vypovídá jejich významný podíl na tvorbě hrubého domácího produktu (HDP), jenž v České republice dosahuje asi 50 % jeho objemu. Rovněž to dokladují údaje ze Spojených států, kde firmy s dvaceti a méně zaměstnanci zajišťují přibližně polovinu exportu. Obr. 1 Existují i další zřetelné tendence potvrzující směr rozvoje podnikání uvedeného typu – informačními technologiemi a propojováním podniků do sítí (e-business on-line) počínaje a např. vyčleňováním činností z velkých firem do drobných specializovaných tržních subjektů konče. V této situaci se aktuálními stávají různá pojetí a vymezení pojmu malého a středního podniku.

Evropská komise již v roce 1996 přijala doporučení, aby mezi základní kritéria rozlišování byl zařazen nejen dříve obligátně uplatňovaný počet zaměstnanců, ale i obrat firmy, celková hodnota aktiv a nezávislost. S platností od 1. ledna 2005 Evropská komise stanovila novou definici pojmů „středního podniku„, „malého podniku„ a „mikropodniku„ pro poskytování podpory a úlev na evropské i národní úrovni. Zachován zůstal maximální počet zaměstnanců, vzrostl však limit obratu nebo platební bilance podniků.

„Evropský„ střední podnik bude od počátku příštího roku takový, který zaměstnává méně než 250 lidí. Jeho obrat může dosahovat až 50 milionů EUR ročně (dosud to bylo 40 milionů), popř. jeho platební bilance nemá převyšovat 43 milionů (oproti dosavadním 27 milionům).

Za malý podnik bude považován takový, v němž pracuje méně než 50 zaměstnanců, obrat nepřevýší deset milionů EUR – místo nynějších sedmi – nebo desetimilionovou finanční rozvahu (dosud pět).

Mikropodnik zaměstnává méně než deset lidí a jeho obrat či bilance dosahují dvou milionů EUR ročně.
[STÝBLO, J.: Personální řízení v malých a středních podnicích, Management Press, Praha, 2003.]