časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové výkonové jističe SENTRON WL – parametrizovatelné po sběrnici

|

číslo 7/2002

Inovace, technologie, komponenty

Nové výkonové jističe SENTRON WL – parametrizovatelné po sběrnici

Ing. Luboš Holubec, SIEMENS s. r. o., A&D CD

Mýlí se ten, kdo si myslí, že jističe dnes slouží pouze k jištění transformátorů, generátorů, motorů a jiných zařízení. V současné době jsou od jističů vyžadovány mnohé další funkce: provozovatel rozvodny chce mít přehled o jejím stavu ve velínu a navíc chce mít všechny informace okamžitě k dispozici. Moderní rozvodna je příznačná síťovým propojením vypínacích zařízení a dalších komponent.

Nová typová řada výkonových jističů Siemens SENTRON WL tyto funkce poskytuje, ale nabízí také mnohem víc: diagnostiku a servisní zásahy bude možné vykonávat i na dálku – po internetu. Pracovníci údržby tak budou informováni o výstrahách a o poruchách zprávou SMS na mobilním telefonu. To není vize budoucnosti, to je nyní již realita.

Obr. 1.

Tři konstrukční velikosti pokrývají rozsah od 250 do 6 300 A
Typová řada jističů SENTRON WL stanovuje nová kritéria hodnocení: jen ve třech konstrukčních velikostech jističe pokrývají proudový rozsah od 250 do 6 300 A (obr. 1). Jsou dodávány ve třípólovém nebo čtyřpólovém, v pevném nebo výsuvném provedení.

Jističe řady SENTRON WL jsou určeny pro různé vypínací výkony: spolehlivě vypínají zkratové proudy až 150 kA. Lze je přizpůsobit potřebám jištění v místě instalace: modul pro nastavení jmenovitého proudu dovoluje podle potřeby nastavit obvody jističe i na nižší hodnotu jmenovitého proudu rozvodného zařízení. To zaručuje optimální ochranu i při změně poměrů v rozvodně. Modul je možné vyměnit během několika sekund a přitom není zapotřebí pracně měnit i proudové transformátory. Jističe také umožňují přepnutí mezi dvěma sadami parametrů, což je potřebné při automatickém přechodu z napájení ze sítě na napájení z vlastního generátoru (při poruše v síti), kdy se mění téměř všechny podmínky vypnutí spouští.

Novinkou je i pevně uchycená klika pro vysouvání a zasouvání jističe (takto se nemůže ztratit).

Zvýšenou spolehlivost a bezpečnost provozu při kritických procesech zajišťují četné možnosti blokování a uzamykání jističe.

Veškeré příslušenství (stejné pro všechny velikosti jističů SENTRON WL) – přídavné spouště, motorové pohony, komunikační moduly a další – lze jednoduše dodatečně namontovat. Důsledně se zde uplatnila zásada minimalizace počtu dílů, což znamená menší náklady na náhradní díly a menší náklady na jejich skladování.

Elektronická nadproudová spoušť ETU
Srdcem jističe je elektronický modul nadproudové spouště (ETU). Dodává se v různých verzích podle potřeby rozvodných zařízení: od jednoduchého jištění nadproudu a zkratu až po spoušť s mnoha měřicími a signalizačními funkcemi a s možností nastavovat parametry na dálku.

Obr. 2.

Interní sběrnice – CubicleBus – přenáší data nejen mezi „inteligentními“ komponentami uvnitř jističe, ale také mezi dalšími vnějšími moduly, které lze na sběrnici připojit. Jsou to např. binární vstupy a výstupy s vazebními relé či s optoelektronickými členy anebo analogové výstupy. Nabízejí se tím nové možnosti využití v systému řízení rozvoden.

Veškeré hodnoty jsou nastavitelné z velínu
Provozovatel rozvodného zařízení má ale i další požadavky. V komplexní rozvodně se musí všechny parametry a hodnoty nastavovat přímo z velínu. Pro jističe SENTRON WL to není žádný problém. S využitím sítí Profibus-DP, Ethernet a Internet je lze nejen parametrizovat, ale také ovládat a sledovat.

K nastavování parametrů prostřednictvím Profibusu-DP se využívá software Switch ES Power, který je stejný pro typovou řadu jističů SENTRON WL i pro kompaktní jističe SENTRON VL.

Firma Siemens vyvinula i zcela nový parametrizační přístroj – tzv. Breaker Data Adapter (BDA), jenž nabízí zcela nový způsob parametrování. Zmíněný adaptér s integrovaným webovým serverem je určen k místnímu ovládání a sledování jističe. Bez dalšího programového vybavení lze pomocí prohlížeče (Internet Explorer + Java2) z jakéhokoliv notebooku přenášet data mezi jističem a libovolnou periferií. Siemens klade důraz na jednotnou komunikační koncepci pro celou škálu jisticích přístrojů, což významně ulehčuje začlenění rozvodu energie do souborného systému (obr. 2). Jednotná koncepce šetří čas a finanční prostředky.

Jističe SENTRON WL byly v České republice poprvé představeny loni na MSV v Brně a letos na jaře na veletrhu Amper. Spolu s jističi SENTRON VL tvoří ucelenou výkonovou řadu od 16 do 6 300 A. Tyto přístroje je možné objednat už nyní.

Siemens s. r. o., A&D
Evropská 33a
160 00 Praha 6
http://www.siemens.cz/ad