časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové typy servomotorů řady SHM

|

číslo 5/2006

Nové typy servomotorů řady SHM

Ing. Petr Novotný, BDI Czech s. r. o.

Společnost Parker Hanifin – Divize Automatizace v roce 2004 oznámila rozšíření současné řady servomotorů řady SHM o nové typy motorů. Ty jsou vyráběny s nižším výkonem a takovými konstrukčními rozměry, aby vznikla ucelená skupina servomotorů v kompletní rozměrové řadě s integrovanou zpětnou vazbou. Tato řada je pro svou univerzálnost, kvalitní zpracování a cenu zákazníky velmi oblíbena.

Obr. 1. Obr. 2.

Obr. 1. Servomotor SMH40
Obr. 2. Servomotor SMH115

SMH40
Z konstrukční řady SMH je motor SMH40 (obr. 1) nejmenším servomotorem v nabídce Parker Hanifin. Čtvercový profil 40 mm je vhodný pro aplikace s velkými požadavky na zástavbové rozměry. Motor je standardně nabízen s kontinuálním krouticím momentem 0,2 až 0,35 N·m, s otáčkami 6 000–1 a napájecím napětím 230 V AC.

SMH115
Další novinkou je motor typu SMH115 (obr. 2). Profil velikosti 115 mm jej řadí mezi střední motory řady SMH. V nabídce je verze s kontinuálním krouticím momentem do 15 N·m, s rozsahem otáček 1 600 až 5 600–1 a s napájecím napětím 230/400 V AC.

Obr. 3.

Obr. 3. Servomotory řady SMH

Všechny typy motorů řady SMH (obr. 3) je možné osadit zpětnovazebními komponentami typu Resolver, popř. jednootáčkovým SinCos nebo víceotáčkovým SinCos. Použitím technologie permanentních magnetů „silent pole„ se rozměry motorů této řady velmi zmenšily. V porovnání s klasickými motory podobných rozměrů je nominální torzní moment o 30 % vyšší, celkové rozměry jsou naopak značně zredukovány – v důsledku toho je moment setrvačnosti hřídele extrémně malý.

Společnost BDI Czech (tzv. ATC – Automation Technology Centre), partner Parker Hanifin EME (Electromechanical Automation Europe), spolu s Parker Hanifin EME poskytuje moderní řešení pro automatizaci s kompletním spektrem produktů pro řízení všech druhů pohonů. Nabízí rovněž spolupráci při řešení ucelených automatizovaných systémů.

Další informace lze nalézt na webových stránkách: www.parker.bdi-czech.cz, www.parker-eme.com nebo www.parker.com