časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové typy elektroměrů

|

číslo 12/2003

Měření a měřicí přístroje

Nové typy elektroměrů

Trutnovská společnost ZPA CZ očekává další rozšíření obchodních aktivit doma i v zahraničí zavedením výroby nových a levnějších typů elektroměrů. Vývoj nových typů trval dva roky a společnost předpokládá, že jejich uvedením na trh bude zvýšen její tržní podíl v tomto segmentu.

Nové řady elektroměrů s označením 110, 120 a 310 mají větší citlivost – nižší náběhový proud –, dokážou zaznamenat i nepatrný odběr elektrické energie. Díky využití nových technologií jsou i levnější.

Obr. 1.

Další nedávno představenou novinkou je projekt nazvaný Inteligentní dům, na kterém ZPA CZ spolupracuje se společností DNA Centrál Europe. Jedná se o novou technologii pohodlného ovládání elektrických zařízení v obytných domech i velkých správních budovách systémem LonWorks – řídicí jednotka spolu s automatizovaným systémem v bytě na pokyn např. z mobilního telefonu nebo osobního počítače zatopí, vyvětrá, otevře garáž, zatáhne rolety apod. U velkých budov lze na dálku ovládat klimatizaci, osvětlení, vybrané zámky a další elektronická zařízení.

Zmíněný projekt i nové typy elektroměrů byly poprvé představeny na letošním MSV v Brně. Od obou projektů společnost ZPA CZ očekává získání nových trhů v zahraničí i rozšíření obchodních aktivit na domácím trhu. S novými výrobky souvisejí investice ve výši 12,5 mil. korun, především vynaložené na zkušební a měřící zařízení.

V současné době zaměstnává trutnovská společnost 330 pracovníků. Letošní hospodaření by měla uzavřít tržbami kolem 350 mil. korun, což je obdobný výsledek jako v roce 2002. Pro rok 2004 podnik očekává díky nynějšímu zavádění nových výrobků progresivní růst tržeb.

Začátkem měsíce října 2003 vznikla na internetové adrese www.zpa.cz nová prezentace s oddílem tiskové centrum, kde jsou zájemci průběžně informováni o dění ve společnosti ZPA CZ i o novinkách v jejím sortimentu.

ZPA CZ spol. s r. o.
Komenského 821
541 01 Trutnov
tel.: 499 907 111
fax: 499 907 497
e-mail: zpa@zpa.cz
http://www.zpa.cz