časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové trendy v designu italských elektrospotřebičů

|

Elektro 9/2001

Jana Pauly, Národní technické muzeum

Nové trendy v designu italských elektrospotřebičů

O nákupu předmětu nyní mnohdy rozhoduje jeho vzhled, neboť technická kvalita a výkon jsou již takřka u většiny výrobců srovnatelné. Stylově zajímavý a funkčně vyhovující tvar je bezesporu záležitostí designérů. Italský design se stal již od druhé poloviny 20. století jistým fenoménem. Není to pouze světově proslulý design automobilů z dílen italských tvůrců se zárukou prvotřídního, vytříbeného tvaru, ale totéž lze říci o nábytku, svítidlech, módních kreacích v oblečení a dalších italských výrobcích. Od konce 80. let se k této plejádě tvarově elegantních předmětů, které udávaly tón jisté současné stylové modernosti, přidaly také předměty tzv. spotřebního průmyslu. V Itálii to byly od počátku 20. století dvě výrazné rodinné firmy, které se chopily průkopnické role zavádění prvotřídního designu u svých výrobků. Brzy se s ním prosadily na evropském a v současné době na již zcela globalizovaném trhu.

Firma Alessi ze severní Itálie se zaměřila na výrobu předmětů, které navrhovali a dodnes navrhují přední evropští a světoví designéři, a vyrábí je v objemově poměrně malých sériích pro vybrané galerie a prodejny designu za odpovídající ceny. Jsou určeny pro nevelkou spotřebitelskou skupinu vyšších středních vrstev, tedy spíše pro náročnější a finančně silnější klientelu.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 4.

Naproti tomu druhá firma z jihu Itálie – Guzzini – se zaměřila na průmyslově vyráběné výrobky pro domácnost. Pro její výrobky je rozhodující přední postavení designu, podpořené výrazným smyslem pro kvalitu provedení. Je přitom využíváno rodinné know–how, spočívající ve zpracování metakrylátových plastů, právě tak jako nejnovější výrobní technologie pro termoplasty nové generace. Ke stále vzrůstajícímu uplatnění jejich výrobků na světovém trhu pomáhá neustálé inovační úsilí v oblasti technologie a koncepce výrobků v odpovídajícím tvarovém řešení.

Ideální spojení funkce konstruktéra a designéra představuje italský designér elektrospotřebičů Dario Tanfoglio, původně strojní inženýr, ovládající potřebné výrobní technologie a nadaný značnou kreativitou. Při své práci vychází z funkce předmětu, ale pozorně sleduje i určující módní tvarové tendence. Poté navrhuje elektrospotřebičům firmy Guzzini (někdy i firmy Alessi) konečný tvar, který nikdy není pouhou volnou fantazií, ale respektuje výrobní technologii, má příjemný funkční tvar, jenž uživatele neruší, a musí se lehce ovládat. Bílý „look“(vzhled) elektrospotřebičů je již minulostí, samozřejmostí se stala jejich barevnost, která reflektuje současné barevné tendence, celkově uplatňované ve spotřebním průmyslu – nábytkem a nádobím počínaje a oděvy a obuví konče.

Obr. 3.

Současné elektrospotřebiče se již od počátku 90. let vrací k organickému tvarování, jemuž je cizí jakákoliv ostrá hrana nebo geometrický tvar. Připomínají oblé tvary mixérů, grilů, žehliček, vysavačů a dalších spotřebičů vyráběných a používaných ve 40. a 50. letech, ale ty moderní jsou díky novým technologiím velkoryseji pojaty.

Předností malých italských domácích elektrospotřebičů je svěží, tzv. přátelský design s tvarově příjemným funkčním řešením, s důrazem na jednoduché ovládání, které zvládne každý člen rodiny. Tito malí domácí pomocníci se mají v pojetí italského designu stát denními společníky, o které není nutné složitě pečovat. Jejich povrch je příjemně hladký, snadno omyvatelný a udržovatelný obvyklými postupy, takže zároveň vyhovují všem nárokům na hygienu prostředí.

V současné době již skutečně neplatí přísloví, že italské elektrospotřebiče se vyznačují pouze znamenitým designem. Jejich technická kvalita odpovídá světovým standardům, o čemž svědčí obvyklá jednoroční záruka na jejich provoz.