časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové technologie v hromosvodní ochraně

|

Elektro 12/2000

Ing. Zdeněk Rous, CSc.,
zastoupení Dehn + Söhne v ČR

Nové technologie v hromosvodní ochraně

Vnější ochrana před bleskem

Obr. 1.

Přestože se někdy zdá, že v ochraně před úderem blesku do budov a jiných objektů nelze učinit výrazný krok kupředu, není tomu tak – jestliže se zásadním způsobem nezmění normy. Přední světový výrobce přepěťových a hromosvodních ochran, firma Dehn + Söhne, obohatil v roce 1999 trh těchto produktů několika novinkami. Dvě zajímavé z nich zde uvádíme. Další najde čtenář v katalogu EB 2000 této firmy.

Spolehlivá a jistá podpěra vedení
Nová podpěra FB2 je v souladu s předpisy funkční a odolná proti mrazu (obr. 1). Jde o další vývoj předchozí varianty FB, která se mnohokrát osvědčila v praxi, o čemž svědčí i její odbyt v České republice. Nová podpěra FB2 je rovněž vysoce kvalitní: její základní deska je vyrobena z kvalitního plastu odolného ke změnám počasí a zatěžovací kámen (bobek) je z mrazuvzdorného betonu, přičemž je samozřejmě zaručena kontrola kvality.

Nedílnou součástí základní desky jsou dva držáky vedení, pro průměr jímacího vodiče 8 mm, odolné proti zlomu a proti vlivům počasí i při teplotách nižších než 0° C.

Obr. 2.

Dva přídržné body jímacího vedení znamenají lepší zajištění jeho polohy na střeše. Stejně jako podpěra FB je i varianta FB2 vhodná pro ploché neb o mírně šikmé střechy tam, kde je nežádoucí jakýkoliv zásah do střešní krytiny. Plastová i betonová část základní desky jsou odděleně recyklovatelné.

Dodržení bezpečných vzdáleností od hromosvodu
Jedním z úkolů hromosvodních systémů (vnější ochrany před bleskem), jejichž význam roste zvláště v souvislosti s ochranou citlivých elektronických zařízení v budově před atmosférickým přepětím, je zabránit průniku části bleskového proudu do kovových konstrukcí nebo elektrických instalací uvnitř budovy. Vniknutím části bleskového proudu přeskokem se totiž stává ochrana před přepětím často neúčinnou, a ochrany před přímým úderem blesku není dosaženo. Tento problém je v současné době zvýrazněn tím, že v podstřešním prostoru (i na povrchu střechy) často bývají položena elektrická vedení vnitřního rozvodu. Norma ČSN 34 1390 se tímto zabývá v čl. 112: Izolace kovových předmětů od hromosvodu, čl. 114 a čl. 122.

Spolehlivé zvládnutí uvedené úlohy dodržením tzv. bezpečných vzdáleností částí vnější ochrany před bleskem a kovových nebo elektrických částí v prostoru střechy může být v praxi obtížné. Nový návrh řešení, který předkládají odborníci firmy Dehn + Söhne, spočívá ve zvětšení odstupu vedení nad úrovní střechy, čímž se zcela vyřeší pokládání vedení v prostoru pod střechou nebo na střeše. Použít tento postup umožňuje nová podpěra vedení DEHNdistance (obr. 2). Je-li použita, zjednodušuje se i řešení polohy dodatečně instalovaných vedení.