časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové svodiče pro rozvody MaR

|

číslo 5/2003

inovace, technologie, projekty

Nové svodiče pro rozvody MaR

RNDr. Jozef Dudáš, CSc., SALTEK s. r. o.

Obr. 1.

Budování ochrany proti přepětí v běžných průmyslových objektech již bylo mnohokrát popsáno. Většinou je zde dostatek místa i pro dodatečnou montáž a k dispozici jsou i dostatečně dlouhé rozvody, zajišťující koordinaci funkce jednotlivých stupňů ochran.

V malých objektech nebo tam, kde je nedostatek prostoru, vzniká s koordinací ochran problém. Společnost SALTEK přichází s novými produkty, kterým malý prostor nevadí. Jedná se o kombinaci svodičů bleskových proudů a svodičů přepětí, která zajistí komplexní ochranu přístrojů a zařízení v omezeném prostoru.

Na trh již byly uvedeny dva typy kombinací svodičů přepětí a svodičů bleskových proudů SALTEK: BDM a BDG. Obě verze se vyrábějí v provedení pro všechna běžná rozhraní: proudovou smyčku, RS-232, RS-422, RS-485 apod. Obr. 2. Protože součástí svodičů jsou koordinační impedance, zabírá tato ochrana oproti klasickému provedení třikrát méně místa. Celá třístupňová ochrana je totiž umístěna v krabici na lištu DIN o rozměru jedné modulární šířky. V praxi to znamená, že dva výrobky SALTEK – svodič bleskových proudů BDR-90T s vestavěnou koordinační impedancí a svodič přepětí DM-xx DJ – jsou nahrazeny novým výrobkem v jedné modulární krabici BDM-xx (za xx se doplňuje maximální pracovní napětí daného rozhraní z řady 6, 12, 24, a 48 V; např. pro proudovou smyčku 24 V je vhodný typ BDM-24/1R).

Typ BDG se od předcházejícího odlišuje tím, že proti zemi je pouze tzv. hrubá ochrana, a proto nedochází k vyrovnávání případných rozdílových zemních potwenciálů přes přepěťové ochrany a datovou linku.

U napájecí přípojky průmyslových objektů se též zjednodušuje instalace ochran. Při použití nového jiskřiště SALTEK FLP-A35-0.9 není nutné instalovat oddělovací tlumivky, ale přímo druhý stupeň jiskřiště SLP-275. V objektu s jednofázovou přípojkou nízkého napětí a jedním dvoužilovým datovým rozhraním kompletní ochrana proti přepětí tudíž zabere pouze šířku 52 mm na liště DIN 35 mm.

Příklad takové ochrany včetně zapojení je zřejmý z obr. 2.

Další podrobnosti o nových přepěťových ochranách společnosti SALTEK se případní zájemci dozvědí na školeních, která se uskuteční v jarních měsících roku 2003 v Praze, ve Zlíně a v Jihlavě.

SALTEK s. r. o.
Arkalycká 1
149 00 Praha 4
tel./fax: 272 942 470
fax: 267 913 411
http://www.saltek.cz