časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové špičkové nabíječe trakčních baterií Tebetron expert a Tebetron puls

|

číslo 8/2006

Nové špičkové nabíječe trakčních baterií Tebetron expert a Tebetron puls

BENNING CR, s. r. o.

Společnost Benning představuje dvě novinky z oblasti standardních nabíječů trakčních baterií pro akumulátorovou manipulační techniku. Jejich základem je osvědčená řada Tebetron puls s pulsní charakteristikou Wa.

První novinkou, spojující inteligenci vysokofrekvenčních nabíječů s robustností nabíječů s charakteristikou Wa či W0Wa, je řada Tebetron expert.

Obr. 1.

Obr. 1. Tebetron expert

Nové a v této kategorii jedinečné jsou standardní servisní rozhraní USB, nabíjecí semafor – zdálky viditelný ukazatel stavu nabíjecího procesu, grafický displej LCD a nová řídicí elektronika standardně vybavená bezdrátovým rozhraním. Tím je umožněna dálková komunikace s bateriovým kontrolérem Batcom basic, umístěným na baterii, který měří a ukládá do paměti hodnoty napětí a teploty baterie a hlídá i hladinu elektrolytu. Výhodou je též cena pohybující se na úrovni současných nabíječů!

Přednosti:

  • moderní pulsní nabíjecí systém pro baterie s kapalným elektrolytem,

  • zdálky viditelný barevný semafor stavu baterie,

  • doby nabíjení v rozsahu 5,5 až 14 h,

  • snížená spotřeba vody, a tím i snížené nároky na údržbu (Low Maintenance),

  • snížené plynování ve fázi dobíjení, výpočet podle směrnice ZVEI Odvětrávání nabíjecích místností trakčních baterií,

  • jednoduchá obsluha plug and charge (připoj a nabíjej – nelze zapomenout zapnutí nabíječe po připojení baterie),

  • rádiové rozhraní pro komunikaci mezi nabíječem a PC či Batcom basic,

  • automatická korekce doby nabíjení (nabíječ vyhodnocuje dobu hlavní fáze nabíjení – dosažení 2,4 V/článek, a podle její délky stanoví dobu pro zbývající část nabíjení (nedochází tudíž k přebití nebo nedobití baterie),

  • automatické vyrovnávací nabíjení (zůstane-li baterie připojena k nabíječi i po ukončení nabíjení, probíhá každých asi šestnáct hodin dvacetiminutový dobíjecí cyklus,

  • dvoustupňové bezpečnostní odpojení (nedosáhne-li baterie po stanovené době napětí 2,4 V/článek anebo není-li do šestnácti hodin ukončeno nabíjení, nabíječ přeruší další nabíjení – ochrana proti přebití při zkratu některých článků apod.),

  • snadný a rychlý servis pomocí servisního softwaru přes rozhraní USB (ukládání posledních deseti konečných dat nabíjení do paměti, statistické funkce),

  • flexibilita díky účelně volitelnému příslušenství (displej LCD s integrovanými hodinami s reálným časem, čidlo teploty na baterii pro teplotní řízení nabíjecí charakteristiky, indikace nízkého stavu elektrolytu prostřednictvím modré diody LED, cirkulace elektrolytu, centrální doplňování článků baterie destilovanou vodou, tzv. aquamatik).

Obr. 2.

Obr. 2. Batcom basic

Nabíječky řady Tebetron expert, zvláště ve spojení s kontrolérem Batcom basic, představují řešení logistických problémů v obtížnějších provozech, jako jsou např. mrazírny či chladírenské provozy, a to za výrazně nižší ceny, než je tomu u vysokofrekvenčních nabíječů. Přednosti těchto nabíječů lze také využít při leasingu či dlouhodobém pronájmu akumulátorové manipulační techniky, neboť umožňují získat dlouhodobý přehled o provozování baterie.

Druhou novinkou je inovovaný základní nabíječ Tebetron Puls, který se vyznačuje vysokou spolehlivostí a optimální hospodárností i v nejtěžších provozech. Tato nabíjecí technika standardně využívá osvědčené pulsní nabíjecí charakteristiky na bázi charakteristiky Wa. Použitím nejnovějších elektronických komponent řídicí elektroniky se podařilo snížit ceny těchto nabíječů při zachování jejich osvědčených užitných hodnot.

Oba typy uvedených nabíječů jsou vyráběny i v závodě Benning v Kosmonosech, což kromě nižších cen znamená i krátké dodací lhůty!

Další informace mohou zájemci získat na adrese:

BENNING CR, s. r. o.
e-mail: odbyt@benning.cz
http://www.benning.cz