časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové revizní přístroje

|

číslo 12/2003

Měření a měřicí přístroje

Nové revizní přístroje

Ing. Jaroslav Smetana,
Blue Panther s. r. o.

Měřicí přístroj C.A 6114

Společnost Blue Panther instruments uvádí na trh dva nové přístroje pro revizní činnost na instalacích nízkého napětí. První novinkou je přístroj s označením C.A 6114 z produkce firmy Chauvin Arnoux. Jak je zřejmé z obr. 1, je zapouzdřen ve skříni známé z přístroje C.A 6115N, jehož je vlastně následovníkem. Obr. 1. Je vybaven všemi funkcemi potřebnými pro revize elektrických instalací nn a splňuje požadavky normy ČSN EN 61557. Jedná se tedy o kompletně vybavený „kombajn“ pro splnění nejvyšších požadavků. Z obr. 1 je patrný velký, dobře čitelný displej, na kterém mohou být zobrazeny všechny situace při měření i všechna nastavení přístroje. Přístrojem lze měřit izolační stav napětí 250, 500 a 1 000 V. Měří vybavovací čas i vybavovací proud všech typů proudových chráničů. Dále měří proudovou smyčku L-PE, L-N i L-L do 440 V s rozlišením 0,001 (to může být zajímavé pro techniky pracující v oblasti distribuce elektřiny). Při tomto měření je využita patentovaná metoda měření, při které nevybavuje proudový chránič. Na rozdíl od staršího modelu není C.A 6114 vybaven funkcí pro měření uzemnění pomocí kleští a pro měření proudu. Nicméně uzemnění měří metodou s jednou pomocnou sondou. Uvedená metoda využívá jako druhou pomocnou „sondu„ ochranný vodič instalace a vyžaduje napájení ze sítě. Dalšími z funkcí jsou měření spojitosti a rotace fází. Pro pohodlné měření je přístroj vybaven měřicí sondou s dálkovým ovládáním. Naměřené výsledky mohou být uloženy do paměti a po ukončení měření vytištěny nebo pomocí programu C.A611X Utility přeneseny do PC.

Obr. 2.

Přístroje Fluke 1653

Další v nabídce revizních přístrojů jsou přístroje z produkce firmy Fluke Europe. Jedná se v podstatě o řadu tří modelů s označením 1651, 1652 a 1653, jež jsou vybaveny kombinacemi funkcí od kompletního po nejjednodušší řešení. Přístroje jsou konstruovány pro evropský trh podle ČSN EN 61557. Funkce těchto přístrojů jsou popsány na příkladu přístroje Fluke 1653, který je těmito funkcemi nejlépe vybaven. Jak je zřejmé z obr. 2, zmiňovaný přístroj opět patří ke kompaktním přístrojům. Konstrukce jeho skříně je velmi robustní a je odolná proti mechanickému poškození. Přístroj je vybaven velkým dobře čitelným podsvětleným displejem, který velmi podrobně zobrazuje všechny stavy přístroje.

Fluke 1653 je stejně jako přístroj C.A 6114 schopen měřit všechny potřebné parametry rozvodů elektrického vedení nn. Měřit izolační stav lze napětím 50,100, 250, 500 a 1 000 V. Obr. 3. Je tedy možné použít jej i pro slaboproudé rozvody. U všech typů proudových chráničů, tj. standardních, selektivních i zpožděných, měří nejen vybavovací čas, ale i vybavovací proud. Proudovou smyčku měří jak L-N a L-PE, tak i L-L, a to do napětí 500 V. Je opatřen funkcí, která zabrání vybavení proudového chrániče. Pro měření uzemnění využívá metodu se dvěma pomocnými sondami. Přístroj je napájen z baterie, uzemnění tedy lze revidovat bez problémů i v místech bez síťového napětí. V oblasti měření a testování proudových chráničů je typ 1653 vybaven všemi možnostmi měření vybavovacího času i vybavovacího proudu chrániče metodou postupně lineárně narůstajícího proudu. Dalšími funkcemi přístroje jsou spojitost, sled fází a měření napětí. Přístroj obsahuje měřicí sondu s dálkovým ovládáním, a k měření tedy postačí pouze „dvě ruce„. Naměřené výsledky jsou ukládány do paměti a mohou být přeneseny do PC, v tomto případě přes infračervené rozhraní přístroje. S využitím programu FlukeView Form pak lze naměřené výsledky archivovat a vytvářet protokoly o měření. Přístroje Fluke řady 1651, 1652 a 1653 s širokou škálou příslušenství jsou dodávány v plastovém kufříku (obr. 3), do kterého je možné uložit přístroj se vším potřebným zařízením.

Přestože se ceny obou popsaných přístrojů pohybují ve spodní třetině obvyklého cenového spektra, jejich vlastnosti je řadí ke špičkovým výrobkům.

Další podrobnosti o přístrojích Chauvin Arnoux a Fluke lze získat u společnosti Blue Panther instruments na adrese: www.blue-panther.cz

Blue Panther s. r. o.
Na Schůdkách 10
143 00 Praha 4
tel.: 241 762 724-5, 244 403 022
e-mail: info@blue-panther.cz
http://www.blue-panther.cz