časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové přístroje METERMAN

|

číslo 4/2005

Nové přístroje METERMAN

Ing. Vojtěch Němeček,
Blue Panther s. r. o.

V letošním roce představuje společnost Blue Panther, dodavatel měřicí techniky a zástupce předních výrobců této techniky na českém trhu, komplexní portfolio měřicích přístrojů značky Meterman, které zahrnuje takřka všechny oblasti dotýkající se moderní průmyslové údržby. Značka Meterman je druhým obchodním označením renomovaného výrobce měřicích přístrojů Fluke. Jedná se o přístroje vysoké kvality za velmi zajímavé ceny.

Obr. 1. Obr. 2. Obr. 3.

Obr. 1. Multimetry Meterman
Obr. 2. Multimetr 34XR
Obr. 3. Multimetr 38XR

Když se řekne „přístroj pro průmyslovou údržbu„, většina z nás si pravděpodobně představí měřicí přístroj nebo tester elektrických veličin. Tento pohled je ale zjednodušený. V technické praxi se často vyskytuje potřeba sledovat a měřit hodnoty i jiných než elektrických veličin, nejčastěji teplot, vlhkosti nebo třeba rychlosti proudění vzduchu. Portfolio značky Meterman je řešením pro měření všech výše uvedených veličin. Vedle tradičně spolehlivých přístrojů pro elektrická měření nabízí i méně známé, avšak zato velice užitečné a mnohdy nepostradatelné přístroje pro neelektrická měření.

Základem portfolia značky Meterman jsou multimetry (obr. 1), které nemohou chybět ve výbavě žádného technika elektroúdržby. Meterman nabízí multimetry řady XR, které se vyznačují vysokou kvalitou typickou pro výrobky této značky.

Obr. 4. Obr. 5. Obr. 6.

Obr. 4. Klešťový multimetr AC75
Obr. 5. Měřič rychlosti proudění vzduchu TMA10
Obr. 6. Tester relativní vlhkosti vzduchu TRH22

Základním typem této řady je multimetr 33XR umožňující měřit základní elektrické veličiny. Vyšším typem je multimetr 34XR, který disponuje navíc modrým podsvětleným displejem a měří skutečnou efektivní hodnotu i nesinusových průběhů (obr. 2). Oba tyto multimetry jsou konstruovány pro provozní použití.

Multimetr 37XR patří mezi přesné přístroje a je určen pro elektronické aplikace. Disponuje navíc funkcí logického testu. Multimetr typu 38XR představuje špičku této řady (obr. 3). Umožňuje volitelné připojení k počítači, přikoupení softwaru a tvorbu protokolů. Kromě toho má k dispozici zdroj proudu pro testování proudové smyčky s možností odečtu hodnot v %.

Obr. 7. Obr. 8. Obr. 9.

Obr. 7. Zapichovací teploměr TPP1-C
Obr. 8. Bezkontaktní zkoušečka střídavého napětí VT201
Obr. 9. Zkoušečka ECB50 s vyhledávačem jističů a trasovačkou kabelů

V řadě aplikací je třeba měřit vyšší hodnoty proudu. To umožňuje novinka, kterou Meterman uvedl nedávno na trh. Jde o klešťový multimetr AC75 (obr. 4), který je schopen měřit střídavý proud do 600 A a stejnosměrný proud s citlivostí řádově živatele z oblasti klimatizace, ventilace a chlazení.

Další novinkou od Metermana je měřič rychlosti proudění vzduchu TMA10 (obr. 5). Měření je řešeno pomocí zvláštního připojitelného senzoru. Přístroj umožňuje volitelné připojení k počítači, přikoupení softwaru a tvorbu protokolů.

Obr. 10.

Obr. 10. Digitální multimetr DM73B ve tvaru sondy

Tester relativní vlhkosti vzduchu TRH22 (obr. 6) byl na trh uveden také teprve nedávno. Měří v rozsahu 0 až 100 % a disponuje funkcí pro sledování změny vlhkosti a teploty.

Model TMD90 je digitální kontaktní teploměr se dvěma vstupy, podsvětleným displejem a měřicím rozsahem do 1 760 °C. Umožňuje volitelné připojení k počítači, přikoupení softwaru a tvorbu protokolů.

V nedávné době byly technické veřejnosti představeny dva jednoduché, malé a praktické kontaktní teploměry měřící v rozsahu od –50 °C do 250 °C s rozlišením na desetinu stupně Celsia, a to zapichovací teploměr TPP1-C (obr. 7) a dotykový teploměr TPP2-C.

Snad žádný technik silnoproudé elektroúdržby se neobejde bez zkoušečky. Zkoušečka VT201 (obr. 8) detekuje bezkontaktně střídavé napětí v rozsahu 70 až 440 V se zvukovou i optickou indikací.

Zkoušečka ECB50 (obr. 9) je další novinkou. Obsahuje vyhledávač jističů, trasovačku kabelů pod střídavým napětím ve zdi, třídí vodiče ve svazku. Zkoušečka je řízena mikroprocesorem a používá kódovaný přenos signálů z důvodu jejich vzájemného oddělení.

Obr. 11.

Obr. 11. Vyhledávač zkratů na plošných spojích SF10

Model DM73B (obr. 10) označuje digitální multimetr, konstruovaný atypicky ve tvaru sondy. Měří napětí, odpor, disponuje funkcí testu spojitosti a testu diody. Na rozdíl od jiných přístrojů na trhu je navržen v bezpečném provedení.

Na obr. 11 je zobrazen vyhledávač zkratů na plošných spojích typu SF10, který díky jednoduchosti aplikace významně usnadní práci většině servisních techniků v oblasti elektroniky.

Dodavatelem měřicích přístrojů značky Meterman v České republice je společnost Blue Panther instruments, zástupce této značky na českém trhu.

Podrobné technické údaje o všech výše uvedených přístrojích, jakož i informace o dodávaném příslušenství je možné získat na www.blue-panther.cz

Blue Panther, s. r. o.
Na Schůdkách 10
143 00 Praha 4 – Modřany
tel.: 241 762 724–5
fax: 241 773 251
e-mail: info@blue-panther.cz
http://www.blue-panther.cz