časopis z vydavatelství
FCC PUBLIC

Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo
tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Nové příručky vydavatelství IN-EL

|

číslo 12/2006

Nové příručky vydavatelství IN-EL

Název: Příručka pro zkoušky elektrotechniků – požadavky na základní odbornou způsobilost (páté, aktualizované vydání)
Autor: Ing. Michal Kříž
Cena: 199 Kč včetně DPH 5 % = 9,48 Kč
Formát A5, 233 stran, 64 obrázků, 36 tabulek, 2 přílohy
Svazek 75, základní edice ELEKTRO

Elektrotechnika se stala tak širokým oborem, že již není možné, aby jedinec obsáhl všechna její odvětví. Přesto je třeba vidět, že má společný základ, z něhož vycházejí i zásady bezpečnosti uplatňované v celé její šíři. Právě tomuto základu se věnuje i páté, aktualizované vydání této příručky, tvořící základ přípravy elektrotechniků ke zkouškám i přezkoušením odborné způsobilosti elektrotechniků.

Příručka je zaměřena zejména na výklad důležitých základních poznatků, aby elektrotechnici uměli rozpoznat nebezpečí, která mohou vznikat při provozu elektrického zařízení.

Tato část vychází z jednoduchých základních vztahů nutných k pochopení elektrických jevů. Na nich jsou totiž založeny jak vlastní funkce elektrických zařízení, tak i působení prostředků ochrany před nebezpečími, která elektřina vyvolává.

Zásady bezpečnosti v elektrotechnice jsou založeny na způsobu provedení zařízení a také na opatřeních, která musí být dodržována při práci a obsluze zařízení. K tomu je nezbytné znát např. význam bezpečnostních barev, určitých značek i zásady péče o zařízení.

Pro každého elektrotechnika je základem znalost problematiky ochrany před úrazem elektrickým proudem. Proto je této problematice tradičně věnována jedna z nejobsáhlejších kapitol.

Aby elektrické zařízení nebylo při poruše některé své funkce ohroženo a neohrožovalo okolí, je nutné dodržet zásady jeho provedení a připojení. Zařízení musí být chráněno před zkraty a nadproudy a zároveň je třeba zajistit, aby při poruše byla odpojena jen jeho nezbytně nutná část. Zásadám správného provedení, připojení a ochrany zařízení před nadproudy je věnována další část příručky.

Závěr příručky se zabývá ochranou nejen elektrických, ale i neelektrických zařízení před bleskem. Problematika této ochrany vystupuje stále více do popředí.

Páté vydání této velmi žádané příručky je aktualizováno v souladu s ustanoveními technických norem i legislativních předpisů, které nabyly platnosti v poslední době. Doplněna je kapitola stručně pojednávající o nebezpečí, rizicích a ochranných opatřeních v souvislosti s provozem elektrických zařízení. Na konci jednotlivých kapitol jsou opět kontrolní otázky včetně odpovědí, popř. odkazů na příslušnou pasáž v textu.

Název: Rekonstrukce a opravy elektrických rozvodů v panelových domech (druhé, aktualizované vydání)
Autor: Ing. Karel Dvořáček
Cena: 168 Kč včetně DPH 5 % = 8 Kč
Svazek 76, základní edice ELEKTRO
Formát A5, 130 stran, 41 obrázků, 25 tabulek, 3 přílohy

Druhé, aktualizované vydání této příručky dává odpovědi na otázky, jak postupovat při hodnocení současného stavu, přípravě a provedení regenerace elektrických rozvodů v bytových objektech postavených panelovou technologií. K tomu dodává i přehled hlavních typů panelových bytových domů stavěných na území ČR, včetně způsobu provedení elektroinstalace. Z důvodu snazší orientace v problematice obsahuje publikace i popisy nejčastěji používaných bytových jader z hlediska provedení jejich elektrických rozvodů a jejich připojení k elektroinstalaci bytu.

Příručka uvádí základní kritéria pro projektování a provádění oprav a rekonstrukcí elektrických instalací v panelových bytových domech jak ve společných částech domu, tak v jednotlivých bytech.

Postupně čtenáře seznamuje s nejčastějšími způsoby provedení elektrických rozvodů v tuzemských panelových bytových domech, s hlavními zdroji jejich poruch, s možnými místy s vysokým nebezpečím úrazu elektrickým proudem či se zvýšeným potenciálem vzniku požáru. Kniha obsahuje návody na přípravu panelových bytových domů a jejich obyvatel na rekonstrukci elektrických rozvodů, projektovou přípravu i samotné provedení oprav či rekonstrukce.

Druhé vydání je doplněno informacemi o možnosti modernizace starších elektrických rozvodů novými přístroji a o elektrických instalacích a zařízeních určených pro venkovní použití.

Uvedené příručky je možné objednat prostřednictvím předtištěného kuponu (sleva 5 Kč u každé příručky) nebo prostřednictvím objednávkového formuláře on-line (sleva 5 %) na www.in-el.cz